ČAS POTOVANJA

01.08. - 16.08.2020

SKUPINA
min. 6 – maks. 16 oseb
CENA
2100€

Bajkalsko jezero velja za biser Rusije. Burjati, šamanizem, neokrnjenost narave, lesene vasice, pravoslavne cerkve v v Irkutsku, sovjetska zapuščina in še več. Nadaljevanje poti do Altaja, ki je večkrat poimenovan kot ruska Šambala ali ruski Tibet. Od Zlatega jezera do “gobaste” pokrajine, stepe, tajge in visokogorja. V jugu ob mongolski meji pa visoka planota, uživanje po brezpotjih in neverjetni razgledi. Na poti se nahajajo gomilna grobišča, petroglifi, ostanki skitske civilizacije in šamanizma. Doživeli bomo grleno petje in pravo rusko savno (banjo). V slikovitih Altajskih gorah nas bodo čakala turkizna jezera, tajga, slapovi, stepa in divjina sibirskega prostranstva

SPLOŠNE INFORMACIJE

KAKO POTUJEMO? Potovali bomo potovali z najetim kombiji na 4 WD.

NASTANITEV: Spi se v hotelih 2* v dvoposteljnih sobah (samo v mestih), v preprostih gostiščih brez kategorizacije, pri domačinih (več posteljne in dvopostelne soe), v jurti (krožni šotor za več oseb) in v šotorih.

HRANA: Velko je mesa, mlečnih izdelkov, zelenjave in sadja. Ko spimo v šotorih si hrano sami kuhamo.

ZAHTEVNOST POTI: Tura je primerna za kogarkoli z manjšo kondicijsko pripravo, ki ima v sebi popotniško žilice, saj je potovanje avanturistično orientirano izven »cone komforta«.

ŠTEVILO OSEB: min 6 – max 16

VREME: Na Altaj prihajamo v poletnem času, ki je prijeten za potovanje in trekinge. Temperature se v tem mesecu gibljejo med 10 in 30 st. celzija, v visokogorju in stepi nižje temperature preko noči (ponoči se lahko spustijo pod ledišče). Padavine so pogoste, predvsem tam kjer je tajga. Več o vremenu si lahko pogledate na spletni strani: http://slovenian.wunderground.com

ZDRAVJE: Več na http://www.zdravinapot.net. Sami ne svetujemo nobenega posebnega cepljenja oz. zaščite vendar je odločitev v vaših rokah.

VARNOST: Altaj je varen del Rusije. Ljudje so prijazni in odprti. Vseeno pa moramo paziti na osebno lastnino, saj se povsod najdejo izjeme – predvsem v velikih mestih, na tržnicah, turističnih krajih in povsod, kjer je večja gneča.

VIZUM: Slovenski državljani potrebujemo vizum za Rusijo, ki ga skupaj z LOI uredimo pred odhodom za doplačilo pred odhodom.

Dan 1: POLET  Iz mednarodnega letališča preko Moskve poletimo proti mednarodnemu letališču v Irkutsku. Pristanek v Irkutsku bo pozno ponoči. GH (obroki na letalu)

Dan 2: BAJKALSKO JEZERO & ŠAMANSKA SKALA Zapeljali se bomo proti Bajkalskemu jezeru. Bajkalsko jezero je najstarejše, po količini sladke vode, največje in najgloblje sladkovodno jezero na svetu in je od leta 2006 uvrščeno na seznam Unesca. Na poti do tja nas bodo spremljale lesene hiše in stepa vzhodne Sibirije, vse dokler ne bomo prispeli na največji otok na Bajkalskem jezeru Olhon. Le-tu se bomo sprehodili do šamanske skale, ki velja za najbolj znan sveti simbol Bajkala in sodi med devet največjih svetišč Azije. GH (Z)

Dan 3 – 4: RT KOBOJ IN LADJICA Zapeljali se bomo do rta Khoboy, ki velja za kraj s posebnimi spiritualnimi močmi, saj naj bi po legendi avtohtoni šamanski Burjati, ki tu živijo, dobili spiritualno moč. Naslednji dan se bomo ponovno zapeljali nazaj do Irkutska. GH/H (Z)

Dan 5: IRKUTSK  V Irkutsku si bomo ogledali enega najpomembnejših trgovskih mest v Sibiriji, kjer so nekoč trgovali s čajem, svilo, zlatom, diamamti, kožami,… Sprehodili se bomo ob reki Angara ter si ogledali glavne znamenitosti mesta: od širokih avenij, do pristanišča, pravoslavnih cerkva in lepo ohranjenega starega dela mesta. Popoldan bomo iz Irkutska poleteli proti Novosibirsku. GH (Z)

Dan 6: POT do GORNO ALTAJSKA Novosibirku se dobesedno nahaja v centru Sibirije. Ogledali si bomo osrednji del mesta, ki ga krasijo muzeji, katedrala in največji Bolšoj teater v Rusiji. Od tu nas bo pot z avtobusom vodila proti rodovitnim ravincam do Gorno Alatajska. H (Z)

Dan 7: GORNO ALTAJSK in ZLATO JEZERO  V Gorno Altajsku bomo obiskali muzej, kjer hranijo zavidljivo etnološko, arheološko in zgodovinsko zbirko s tega območja. Nato se bomo zapeljali do največjega jezera Altaja, kjer se bodo že odpirale gore in prelepi razgledi na jezero. Velikokrat jezero poimenujejo »mlajši brat Bajkala«, a dobesedno v jeziku staroselskih Altajcev pomeni Zlato jezero. GH (Z)

Dan 8: ALTAJSKA »Kapadokija«, GRLENO PETJE in RUSKA BANJA Zbudili se bomo ob Teletskem jezeru. Po zajtrku se bomo vkrcali na ladjico in se bomo zapeljali do južnega dela jezera. Odpravili se bomo do slikovite doline za katero pravijo, da je najtoplejši del Altaja. Od tu si bomo sprva privoščili sprehod skozi gozd in prekrasen kanjon vse dokler ne bomo prispeli do t.i. »altajske Kapadokije« Zvečer pa bomo lahko uživali v altajskem grlenem petju ter se prepustili prostoru kjer je šamanizem »doma«. Privoščili si bomo lahko tradicionalno rusko banjo (sauno). GH/J (Z)

Dan 9: KANJON in PRELAZ  Zjutraj se bomo sprehodili do kamnitih formacij, ki so nastale zaradi erozije in spominjajo na okamenele gobe. Z vrha nas bo čakal prelep razgled nad reko z okolico. Nato Zapeljali se bomo do enega najslikovitejših kanjonov v Rusiji z 800 m visokim klifom. Sprva se bomo vozli po zelo zanimivi cesti in nato se dvignili na prelaz (1652 m). GH/J (Z)

Dan 10: ČUJSKE GORE in ALTAJSKI »Stonehenge« Po zajtrku se bomo seznanili z šamanizmom in skitsko kulturo. Pot nas bo vodila skozi tajgo in spremljala nas bo visokogorska pokrajina južnega Čujskega gorovja. Zapeljali se bomo do najjužnejšega dela čujske ceste v Rusiji, kjer nam bo brezčasna sibirska pokrajina dobesedno jemala dih. Ob prihodu v Koš Agač si bomo ogledali še altajski “stonehenge”. Seznanili se bomo z gomilnimi grobišči in balbali (atlajski stečki). Mogoče si bomo privoščili še nakup kazaških ali mongolskih izdelkov iz jakove in kamelje volne v mestu ne daleč stran od mongolske meje. GH (Z)

Dan 11: RUSKI »TIBET« in 30.000 PERROGLIFOV Iz prekrasne pokrajine Čujskega trakta se bomo zapeljali do Kurajske stepe, kjer nas bo pokrajina dobesedno spominja na Tibet. Čakala nas bo vožnja po osupljivem delu prostranega Altaja. Nad nami se bodo dvigovale 4000 m visoke gore, medtem ko se bomo mi nahajali na visokogorski stepi, skorajda na visoki pol-puščavi. Prav tu se odpravili na lažji treking, kjer se nahaja preko 30.000 petroglifov (Unesco), saj je nekoč tu potekala svilena pot in sta sobivali skitska in turška kultura. Navdušeni ne bomo samo nad petroglifi ampak tudi nad slikovito pokrajino s krasnimi razgledi na gorato okolico. Prespali bomo v jurti. J (Z)

Dan 12: Vzpon na prelaz s pogledom na BELUHO – sveta gora Altajcev Konji, jaki in dvogrbe kamele. Danes si bomo privoščili vzpon na prelaz, kjer se lepo vidi Beluho (4506 m), najvišjo goro Altaja, ki ji Altajci pravijo Uč Sumer in prestavlja sveto goro in celo popek sveta, ki jo Rusi imenujejo tudi sibirski Mount Everest. Mi si bomo pa bomo privoščili vzpon na prelaz (2840 m) po čudoviti dolini vse do vrha. Uživali bomo s pogledom na Beluho, na alpske travnike, ledenike, vrhove pobeljene s snegom in slapove.  Ob povratku v kemp si bomo lahko privoščili še kako zasluženo rusko savno. Spanje v jurti. J (Z)

Dan 13: ALTAJSKI “MARS” in JEZERO GEJZIR Zapustili bomo južni del Altaja ter si bomo ogledali t.i. altajski Mars. Neverjetna pokrajina rdeče pisanih mehkih kamenin, ki je pravi raj za fotografe! Na poti si bomo ogledali slikovito turkizno jezero Gejzir. Zvečer si bomo lahko ponovno privoščili rusko banjo (sauno). J/GH (Z)

Dan 14: REKA KATUN in POT DO BARNAULA Zapustili bomo južni del Altaja in zavili bomo do sotočja rek Katun in Čuj. Na poti nas bo spremljala slikovita pokrajina, tajga in preko 5000 petroglifov in pokukali v muzej altajske kulture. V dolini Karakol si bomo ogledali kurgane (gomilna grobišča) in ostala sveta mesta. Zvečer pa bomo ponovo uživali ob grelenem petju in pripovedovanju zgodb. J/GH (Z)

Dan 15: Pot do BARNAULA Pot bomo nadaljevali po slikoviti čujski visoki cesti oz. nekdanji svileni cesti, ki velja za eno najslikovitejših poti v Rusiji. Na poti do tja bodo postanki in fantastični razgledi. Prečkali bomo  Seminski prelaz (1,894 m), ki nam bo ponujal prekrasne razglede na oklico. Zvečer bomo prispeli v Barnaul. GH (Z)

Dan 16: POLET Jutranji odhod proti letališču in let proti Moskvi in Evropi.

*H = hotel; *GH = gostišče, penzion ali spanje pri domačinih; J = jurta; *Z = zajtrk; *V = večerja; *R = razno (vlak, avtobus, paluba); *C = šotori.

Cena: od 2100€

Cena vključuje:

 • Povratni letalski prevoz Dunaj – Irkutsk/Barnaul – Dunaj* z vsemi letališkimi taksami in 20 kg prtljage;
 • Notranji let na ralaciji Irkutsk – Novosibirsk (cena variira);
 • organizacijo potovanja
 • nastanitev v hotelih 2*/3* v dvoposteljni sobah zajtrkom, v gostiščih v dvoposteljnih sobah ali več posteljnih sobah z zajtrkom; v jurtah (krožni nomadski šotor) z zajtrkom.
 • prevozi po programu (ladjca, avtobus, terenska vozila);
 • Dovolilnice za nacionalne parke,
 • slovenski vodnik – vodja poti;
 • lokalno vodenje.

Cena ne vključuje/obvezno doplačili pred odhodom:

 • doplačilo za manjšo skupino v primeru da se prijavi manj oseb: 50€ (15 – 14 oseb), 80€ (13 – 11 oseb), 100€ (10 – 8 oseb) ter 150€ (7 – 6 oseb)

Cena ne vključuje/možno doplačilo ob prijavi:

 • zdravstveno zavarovanje CORIS z asistenco 55€ (trojno kritje),
 • povratni transfer do letališča, če let izven Slovenije (okvirno 60€ do 90€),
 • urejanje in posredovanje za ruski vizum (110€);
 • enoposteljna soba​ – možna samo v mestih (20€/noč).

Cena ne vključuje/obvezna doplačila na poti:

 • vstopnine – približno 50€,
 • napitnina – približno 20€.

Cena ne vključuje/možna doplačila na poti:

 • sauna (okvirno 10€/osebo)
 • dodatni obroki – okvirno 5€/osebo na obrok.

Pomembno: Cene in valutna razmerja se ves čas spreminjajo, zato so cene okvirne zaradi odstopanj v valutni razmerjih (€ vs. Rub) in zaradi spreminjanja cen letalskih prevoznikov. Mi 100% zagotavljamo samo ceno za našo organizacijo in vodenje. Rok za prijavo po razpisni ceni je 3 mesece pred odhodom. Kasneje bo cena odvisna od cene letalskih kart (cena mednarodne letalske karte je 680€/osebo  in je bila preračunana 15.9.2019).

PRIJAVA: Za prijavo na potovanje je potrebno izpolniti prijavnico in nam jo izpolnjeno posredovati na naš e-mail: shakti.potep@gmail.com. Prijavnica za potovanje se nahaja tu: PRIJAVNICA (KLIKNI, IZPOLNI in POSREDUJ).

Vplačila: ob prijavi se vplača 30% aranžmaja in s tem si zagotovite mesto v skupini. Ob minimalnem številu vplačanih prijav zagotovimo odhod. V primeru, da ne zberemo dovolj prijav akontacijo vrnemo oz. se sorazmerno poviša cena potovanje in se potovanje vseeno izpelje. Pri manjši skupini je doplačilo 50€ (15 – 14 oseb), 100€ (13 – 12 oseb), 120€ (11 – 10 oseb); 140€ (9 – 8 oseb), 160€ (7-6 oseb).

Ko je skupina potrjena se plača letalsko karto, preostanek pa se nakaže na račun agencije najkasneje en mesec pred odhodom. Cene storitev in valutna razmerja se ves čas spreminjajo, zato so vse cene okvirne in spremenljive.

INFORMATIVNA PRIJAVNICA ZA POTOVANJE