ČAS POTOVANJA

13.07. - 31.07.2020

ali s podaljškom 13.07. - 05.08.2020

SKUPINA
min. 6 – maks. 16 oseb
CENA
od 2000€
CENA S PODALJŠKOM
od 2550€

Prelepa Osrednja Azija je nepozaben del sveta, ki ponuja pravo dozo avanturizma. Potovanje po svileni cesti je pravi odklop! Tadžikistan je naša stalnica in je vrhunska popotniška destinacija. Ostanki civilizacij, Pamir, Hindukuš, visoki prelazi, turkizna jezera, sufizem, budizem, trdnjave, toplotni vrelci, jaki, melone, marelice,… Izjemno slikovita pokrajina in še bolj gostoljubni domačini. V Uzbekistanu pa arhitekturni presežek v Samarkandu, Buhari in Hivi.

SPLOŠNE INFORMACIJE

KAKO POTUJEMO? Potovali bomo potovali z najetim jeepi na 4 WD, minibusi, vlakom in letalom.

NASTANITEV: Spi se v lepih in urejenih gostiščih, pri domačinih (več posteljne sobe), v jurti (krožni šotor za več oseb) in v šotorih (na trekingu) ter v hotelih 3* v Uzbekistanu.

HRANA: Velko je mesa, mlečnih izdelkov, zelenjave in sadja.

ZAHTEVNOST POTI: Tura je primerna za kogarkoli z manjšo kondicijsko pripravo, ki ima v sebi vsaj malo popotniške žilice.

ŠTEVILO OSEB: min 6 – max 16

VREME: V Centralno Azijo prihajamo v poletnem času, ki je prijeten za potovanje in krajše trekinge. Temperature se v tem mesecu gibljejo med 10 in 35 st. celzija, v visokogorju nižje temperature preko noči. Padavine niso pogoste. Več o vremenu si lahko pogledate na spletni strani: http://slovenian.wunderground.com

ZDRAVJE: Več na http://www.zdravinapot.net. Sami ne svetujemo nobenega posebnega cepljenja oz. zaščite vendar je odločitev v vaših rokah.

VARNOST: Tadžikistan, Kirgizija in Uzbekistan so varne dežele. Ljudje so prijazni in odprti. Vseeno pa moramo paziti na osebno lastnino, saj se povsod najdejo izjeme – predvsem v velikih mestih, na tržnicah, turističnih krajih in povsod, kjer je večja gneča.

VIZUM: Slovenski državljani potrebujemo vizum za Tadžikistan. Ne potrebujemo vizuma za Kirgizijo in Uzbekistan.

DAN 1: POLET: Naša nova avantura v Centralno Azijo se začenja. Nočitev na letalu.

DAN 2: PENDŽIKENT  Po pristanku se bomo zapeljali do Pendžikenta. Ob prihodu v Pendžikent se bomo sprehodili po bazarju in si ogledali star del mesta, ki je nekoč veljal za središče Sogdianske civilizacije. Od tu se bomo zapeljali do vasice, ki bo izhodišče za naš treking. Na poti do tja se bomo ustavili še ob mavzoleju Rudakija, enega največjih perzijskih poetov. GH (Z)

DAN 3 – 5: TREKING: Treking v Fanskem gorovju velja za tadžiški biser! Naš 3-dnevni treking bodo krasila modro – zelena ledeniška jezera s fantastično kuliso pobeljenega pogorja. Na poti nas bo spremljal 5-tisočak Čimtarga ( 5.487 m) in resnično neznano gorovje z vrezanimi dolinami in neštetimi jezeri. Narava v Fanskem gorovju nam bo kar jemala dih. Dnevne hoje bo 5 – 7 ur na dan. V šotorih bomo prespali 2-krat na trekingu. Dodatno opremo nam bodo nosili konji/osli/mule. Zadnji dan se bomo pozno popoldan zapeljali do prestolnice Tadžikistana kamor bomo prispeli pozno zvečer. C (Z, V) in GH (Z)

DAN 6: DUŠANBE in KARAVANSARAJ V Dušanbeju je še vedno čutiti ostanek sovjetskega pridiha s širokimi avenijami, zelenimi parki, megalomanskimi palačami in novodobnimi spomeniki ter “hruščevkami”. Na tržnici bomo lahko barantali ali zgolj uživali v tem modernem mestu v centralnem parku, kjer se zvečer zbirajo domačini. Ogledali si bomo nacionalni muzej, kjer se nahaja zavidljiva zgodovinska in arheološka zbirka iz območja današnjega Tadžikistana. Mogoče je najbolj poznan 13 m dolg kip Bude v ležečem položaju iz 6.st. pred našim štetjem. Popoldan se bomo zapeljali do karavansaraja, ki ga je omenjal že Aleksander Veliki. Ponovno bomo prespali pri domačinih v Dušanbeju. GH (Z)

DAN 7: SVILENA CESTA: Pot nas bo vodila proti jugu, po prašni cesti in skozi rodovitno pokrajino ter zapuščena mesta. Na poti proti jugu Tadžikistana bomo opazovali največje akumulacijsko jezero Nurek in brezčasnost pokrajine ter v hribovja vpete vasice iz blata in slame.  Na poti se bomo ustavili v pomembni, danes renovirani perzijski trdnjavi, ki je bila zelo pomembno središče na svileni cesti. Večerni prihod v Kalaikhumb. Prespali bomo v gostišču. GH (Z)

DAN 8 – 9: BARTANG in zdravilne razstline Pot nas bo vodila do doline Bartang, kjer živijo avtohtoni Pamirci, ki še vedno ohranjajo svoje starodavne običaje in močno zaznamovano tradicijo. Prav gotovo nas bo osupnila narava Pamirja. Jezera in reke, majhne vasice in veličastnost visokogorja Pamir. O prijaznih (naših izbranih) domačinih pa ne bi izgubljali besed, saj smo vsako leto vsakič znova bili prijetno presenečeni. Le – tu si bomo privoščili t.i. herbalni pohod, kjer se bomo seznanimo z lokalnimi zdravilnimi rastlinami in domačo visokogorsko hrano. Osupljiva narava in prijazni domačini nam bodo ostali dolgo v srcu. GH (Z) 

DAN 10 – 12: WAKHAN – OB    AFGANISTANSKI MEJI Sledila bo pot do Wakhanske doline. Vozili se bomo vzdolž reke Pandž, ki deli Afganistan od Tadžikistana. Na poti nas bo spremljalo pamirsko gorovje, kjer izstopa preko 6000 m visok »gorski par«: Pik Marx in Pik Engels. Tu živijo avtohtoni prebivalci Wakhi. S pogledom na afganistansko stran pa se v nebo štrlijo pobeljeni vrhovi Hindukuša. V pokrajini Wahkan si bomo ogledali sufijske grobnice, budistične stupe, zoroastrske templje ognja, trdnjavo, preko 6000 petroglifov ter ostalih zapuščin svilene ceste. Vsekakor je to pokrajina, kjer je čas zastal. Mogoče si bomo lahko privoščili tudi kopel v naravnih toplotnih vrelcih. Prespali bomo pri domačinih. GH (Z)

DAN 13 – 14: MURGAB & NOMADI Zapeljali se bomo po brezpotju vzhodnega Tadžikistana. Ustavili se bomo pri 10.000 let starih stenskih poslikavah, v karavansaraju in zapuščenih grobnicah. Na poti nas bo spremljala brezčasna pokrajina zasneženih vrhov Pamirja, jezera in redki zaselki. V največjem mestu province, v Murgabu, se bomo sprehodili skozi bazar in si ogledali izredno zanimiv etnološki muzej preden se bomo podali v divjino h pravim kirgiškim nomadom, ki živijo v neposredni bližine kitajske meje. Na poti do tja pa “lunarna” pokrajina, jaki in neverjetna praznina. Tu bomo preživeli s kirgiškimi nomadi daleč stran od civilizacije. Prespali bomo v gostišču pri domačinih in jurti. GH/J (Z)

DAN 15: PAMIR HIGHWAY Divjina, tišina in neponovljivo doživetje. Danes nas bo pot popeljala po osupljivem najvišjem delu “Pamirske visokogorske ceste”. Potovali bomo čez 4655 m visok prelaz. Na poti pa prostranstva, rdeče gore, odmaknjene vasice, jaki  in impozantno jezero Karakul, od koder je viden Lenin Pik. Prespali bomo pri domačinih, kjer bomo počaščeni z domačo kuhinjo. GH (Z)

DAN 16 – 17: Vznožje PIK LENINA Zapusti bomo Karakul in se bomo zapeljali po spektakularni Pamirski cesti  vse do Kirgiziji. Ob meji se nahaja »kralj« pamirskega gorovja – Pik Lenin (7134 m). Slikovito pokrajino pod pik Leninom bomo doživeli s pohodom ob vznožju Pik Lenina. Prespali bomo v jurti pri kirgiških nomadih. Na željo se lahko tu preizkusimo v ježi konjev.  Iz nomadskega objema se bomo po drui dan popoldan zapeljali do Oša po najslikovitejšemu delu ferganske dolin. J/GH (Z)

DAN 18: OŠ  Oš je najstarejše kirgiško mesto, ki se ponaša s svojim starim bazarjem, ki še danes velja za zelo živahen in etnično pisan bazar. Popoldan bomo iz Oša poleteli prosti Biškeku. GH (Z)

DAN 19: POLET 

PODALJŠEK V UZBEKISTAN

DAN 18: PROTI UZBEKISTANU Oš je najstarejše kirgiško mesto, ki se ponaša s svojim starim bazarjem, ki še danes velja za zelo živahen in etnično pisan bazar. Zjutraj se bomo sprehodili po bazarju in nato se bomo zapeljali do kirgiško – uzbeške meje. Po formalnostih na meji nas bo pot vodila do Taškenta, kamor bomo prispeli z vlakom v večernih urah. H (Z)

DAN 19: HIVA Zgodaj zjutraj bomo poleteli proti Urgenču, ki se nahaja v neposredni bližini Hive. Hiva je najmlajše mesto svilene ceste, leži v bližini najdaljše reke Osrednje Azije, ob Amu Darji. Izstopa pa predvsem po arhitekturi s turkiznimi keramičnimi ploščicami. Hiva dobesedno spominja na mesto iz 1001 noči z dvojnim obzidje in je pravi muzej na prostem, ki si ga bomo natančno ogledali. GH (Z)

DAN 20 – 21: SVILENA POT in BUHARA Zapustili bomo Hivo ter se zapeljali proti Buhari. Na poti do tja bomo prečkali Amu Darjo, ki jo je nekoč prečkal Aleksander Veliki in danes predstavlja mejo med Uzbekistanom in Turkmenistanom. Buhara je poimenovana tudi kot »steber islama«. V Buhari si bomo ogledali trdnjavo, mošeje, medrese, karavansaraje, bazarje,… Lahko si bomo privoščili vodno pipo in uživanje v simpatičnem peščenem mestu. H (Z)

DAN 22 – 23: SAMARKAND Sledila bo vožnja z vlakom proti svetovljanskemu Samarkandu, ki prestavlja biser svilene poti. Ogledali si bomo najbolj poznano uzbeško mesto. Samarkand krasijo mošeje, medrese, karavansaraji,  astrološki observatorij, številne grobnice. Natančno ročno izdelana keramika, turkizne in pozlačene kupole, mošeje in mavzoleji. Zadnji dan se bomo pozno popoldan z hitrim vlakom zapeljali do Taškentu in proti letališču. H (Z) in /(Z)

DAN 24: POLET 

*H = hotel; *GH = gostišče, penzion ali spanje pri domačinih; J = jurta; *Z = zajtrk; *V = večerja; *R = razno (vlak, avtobus, paluba); *C = šotori.

Cena: od 2000€

Cena s podaljškom: od 2550€

Cena vključuje:

 • Povratni letalski prevoz Ljubljana – Dushanbe/Bishkek/Samarkand – Ljubljana* z vsemi letališkimi taksami in 20 kg prtljage;
 • Notranji let za krajše potovanje na relaciji Oš – Biškek (cena variira);
 • Notranji let na relaciji Tashkent – Urgench pri podaljšku potovanja;
 • Organizacijo potovanja;
 • vodenje in našo energijo;
 • nastanitev v gostiščih in jurtah, nočitve v več posteljnih sobah z zajtrkom s zasebno in skupno kopalnico; nočitev v hotelih 3* v Uzbekistanu;
 • prevozi po programu (terenska vozila, džipi, kombiji, minibus in vlak);
 • vsi obroki na treking (2x večerja in 3x kosilo/malica);
 • lokalno vodenje;
 • tovorne živali, kuhar in vodenje ter organizacija trekinga;
 • slovenski vodja poti,
 • lokalno vodenje.

Cena ne vključuje/obvezno doplačili pred odhodom:

 • doplačilo za manjšo skupino v primeru da se prijavi manj oseb: 50€ (14- 13), 100€ (12 – 8), 150€ (7 – 6 oseb).
 • urejanje in posredovanje za tadžiški vizum in dovolilnico GBAO (90€)

Cena ne vključuje/možno doplačilo ob prijavi:

 • zdravstveno zavarovanje CORIS z asistenco 55€,
 • povratni transfer do letališča, če let izven Slovenije (okvirno 60€);
 • enoposteljna soba​ zaradi narave potovanje ni možna, možna je samo v Uzbekistanu (100€).

Cena ne vključuje/obvezna doplačila na poti:

 • vstopnine in dovolilnice za nacionalne parke – približno 60€.

Cena ne vključuje/možna doplačila na poti:

 • termalni vrelci (okvirno 5€/osebo)
 • koncert tradicionalnega tadžiškega petja in plesov (okvirno 10€/osebo)
 • tradicionalna večerja s plesi in petjem pri Kirgizih (okvirno 10€/osebo)
 • tradicionalna plesi in petje v Uzbekistanu (okvirno 15€/osebo).

Opombe:

 • za potovanje v Tadžikistan in Uzbekistan slovenski državljani potrebujejo vizum, ki ga jo uredimo pred odhodom,
 • število mest je omejeno na 16,
 • potovanje bo zagotovljeno, ko bo 6 prijavljenih potnikov; letalske karte bodo okvirno 3 mesece pred odhodom oziroma ko se oblikuje skupina; v nasprotnem primeru vam bomo vrnili vplačila.
 • cene letalskih kart, cene storitev lokalnih partnerjev in valutna razmerja se ves čas spreminjajo, zato so cene okvirne in lahko odstopajo. Cena potovanja je preračunana glede na ceno letalskih kart 20. septembra 2019 (650€/osebo).
 • splošni pogoji so sestavni del ponudbe in so objavljeni na spletni strani
 • info: 041 251 258 ali shakti.potep@gmail.com
 • ​prosimo, preberite še posebne informacije spodaj​.
 • Prijave zbiramo do 20 dni pred odhodom oziroma zapolnitve mest  preko zgornje povezave.

Pomembno: Cene in valutna razmerja se ves čas spreminjajo, zato so cene okvirne zaradi odstopanj v valutni razmerjih (€ vs. $) in zaradi spreminjanja cen letalskih prevoznikov. Mi 100% zagotavljamo samo ceno za našo organizacijo in vodenje. Cena je odvisna od cene letalskih kart (cena mednarodne letalske karte 650€/osebo, 10. september 2019).

PRIJAVA: Za prijavo na potovanje je potrebno izpolniti prijavnico in nam jo izpolnjeno posredovati na naš e-mail: shakti.potep@gmail.com. Prijavnica za potovanje se nahaja tu: PRIJAVNICA (KLIKNI, IZPOLNI in POSREDUJ).

Vplačila: ob prijavi se vplača 30% cene aranžmaja in s tem si zagotovite mesto v skupini. Ob minimalnem številu vplačanih prijav zagotovimo odhod. V primeru, da ne zberemo dovolj prijav akontacijo vrnemo oz. se sorazmerno poviša cena potovanje in se potovanje vseeno izpelje. V primeru manjše skupine je doplačilo kot je zapisano.

INFORMATIVNA PRIJAVNICA ZA POTOVANJE