ČAS POTOVANJA

19.08. - 30.08.2020

ali s podaljškom 19.08. - 02.09.2020

SKUPINA
min. 6 – maks. 16 oseb
CENA
od 1450€
CENA S PODALJŠKOM
od 1750€

Armenija ponuja poleg naravne lepote še izjemno kulturno in zgodovinsko bogastvo. Odkrivali bomo daljno preteklost Armenije, visokogorje nizkega Kavkaza, številne cerkve in manjše zaselke, kjer je čas zastal. Spoznali bomo hačkarje (križne kamne), uživali v gostoljubju domačinov, poskušali bomo odlično vino v Artsakhu, si privoščili vožnjo z žičnico nad kanjonom do mističnega samostana Tatev, se čudili znanju starodavnih ljudstev v armenskem “Stonehengu” in opazovali biblični Ararat. Po želji si bomo lahko privoščili treking v slikovitem vulkanskem gorovju Geghama, ki velja za eno najslikovitejših gorskih verig v Armeniji.

SPLOŠNE INFORMACIJE

 • KAKO POTUJEMO? Armenijo bomo prepotovali z najetimi avtobusom/kombijem (samo za nas). Do petroglifov bomo potovali tudi z najetimi terenskimi vozili.
 • NASTANITEV: Spi se v hotelih 2*/3* v dvoposteljnih sobah z zajtrkom in pri domačinih v dvoposteljnih ali troposteljnih sobah z zajtrkom ter dve nočitvi na trekingu smo v šotorih (zajtrk in večerja).
 • HRANA: Jedli bomo v lokalnih preverjenih restavracijah in pri domačinih. Armenska hrana je zelo okusna in raznolika. Večinoma se je juhe, riž in meso, testenine, solate ter sezonsko sadje. Za vegetarijance se bomo potrudili.
 • ZAHTEVNOST POTI: Potovanje je primerno za kogarkoli. Treking v Armeniji je po želji, a tehnično ni zahteven, kljub temu da je najvišja točka precej visoko. Primerni hribi za nabiranje kondicije so npr. Velika Planina, Nanos, Snežnik… Predlagamo kondicijo kot za naše srednje gorje.
 • ŠTEVILO OSEB:  6 – maks.16
 • VREME: Na zgodnje poletje je v deželah Kavkaza prijetno toplo, temperature se gibljejo od 10ᵒC – 30ᵒ Na trekingu je hladneje in tukaj je tudi večja možnost krajših padavin. Obdobje od konec junija velja in konec avgusta velja za stabilno vreme in tudi ni prevroče.
 • ZDRAVJE: Več na http://www.zdravinapot.net. Sami ne svetujemo nobenega posebnega cepljenja oz. zaščite vendar je odločitev v vaših rokah.
 • VARNOST: Armenija je varna država. Potrebna je kot povsod previdnost tam kjer so večje množice ljudi. Potrebno je spoštovanje pravil glede oblačenja v cerkvah.
 • VIZUM: Slovenci za obisk Armenije ne potrebujemo vizuma, potrebujemo pa za dovolilnico za Artsakh (Gorski Karabah), ki jo uredimo na meji. Za potovanje potrebujemo 6 mesecev veljavni potni list.

Dan 1: POLET  Transfer do letališča in let proti Tbilisiju.

Dan 2: TBILISI  Po pristanku si bomo v gruzinski prestolnici ogledali glavne znamenitosti: staro mestno jedro s cerkvijo Metehki, sinagogo in trdnjavo Narikala od koder bo krasen panoramski razgled na mesto. Iz trdnjave se bomo spustili po ulicah starega mestnega jedra in si ogledali mošejo in nekdanje toplice, kjer sta se med drugimi okopala tudi Puškin in Tolstoj. Popoldan nas bo pot vodila proti severni Armeniji. V kolikor nam bo čas dopuščal si bomo ogledali samostanski kompleks Haghpat, ki je vključen na seznam UNESCO-ve kulturne svetovne dediščine. Prespali bomo pri domačinih. GH (Z)

Dan 3: Armenski »GRAND CANYON« Pot bomo nadaljevali ob kanjonu reke Debed, ki ga včasih poimenujejo kot armenski »Grand canyon«. Spustili se bomo do reke in se ob njej odpeljali v gozdnato regijo Armenije, do mesta Dilijan. Po prihodu v Dilijan se bomo sprehodili po mestu, ki je ohranil staro arhitekturo lesenih hiš in tlakovanih ulic. Prespali bomo pri domačinih. GH (Z)

Dan 4: ARMENSKA »ŠVICA« in jezero SEVAN V okolici Dilijana se bomo sprehodili skozi gozd naravnega parka. Regija je namreč poznana po bogati biodiverziteti. Ob koncu lažjega pohoda si bomo ogledali še samostan, ki je znan po srednjeveški univerzi in rokopisih. Popoldan pa bomo uživali ob jezeru Sevan (največje armensko jezero), kjer si bomo morebiti lahko privoščili kopanje v jezeru in uživali ob zelo okusni hrani. GH (Z) Hoje je 3 ure – pohod je lažji in neobvezen 

Dan 5: HAČKARJI in SAMOSTAN Ob jezeru Sevan si bomo ogledali pokopališče z največjim številom hačkarjev (nagrobni križni kamni). Od tu nas bo pot vodila do Artsakha (Gorski Karabah). Na poti pa si bomo ogledali samostan Dadivank, ki leži v idiličnem okolju v bližini gore Mray. Po prihodu v Stepenkert se bomo sprehodili po mestnih ulicah, obiskali lokalni trg in poznan spomenik, ki je postal simbol regije. GH (Z)

Dan 6: VINSKA REGIJA Zapeljali se bomo v bližino meje z Iranom. Potovali bomo v okrožje Hadrut, nekdanjo zgodovinsko provinco, kjer bomo obiskali vinsko klet in si privoščili degustacijo vina narejenega iz avtohtonega grozdja. Sprehodili se bomo skozi vas, si ogledali cerkev ter zgodovinske ostanke. Popoldan se bomo zapeljali nazaj do Stepenkerta in se ustavili ob 2000 let stari platani. GH (Z)

Dan 7: SHUSHA, SOTESKA in ARMENSKA KAPADOKIJA Zapeljali se bomo do trdnjave v mestu Shusha, kjer se bomo sprehodili po starih ulicah in spoznali zgodovinsko-kulturni center Artsakha. Od tu se bo pričel naš prehod ob kanjonu reke Karkar. Ogledali si bomo zelo zanimiv slap, ki so ga zaradi posebne oblike poimenovali »dežnik«. V kanjonu bomo doživeli prekrasne razgled na sotesko in občudovali kamnit most, jame, zaspane vasice,… Po pohodu bomo nadaljevali do armenske »Kapadokije«, kjer so do nedavnega prebivali ljudje v jamskih bivališčih. GH (Z) Hoje je 3 ure – pohod je lažji in neobvezen 

Dan 8: SAMOSTAN TATEV in panoramska ŽIČNICA   Tatav leži na klifu nad kanjonom preko katerega se bomo zapeljali z žičnico. Ogledali si bomo samostan Tatev in si nato privoščili krajši pohod v sotesko reke Vorotan do samostana, ki ga oskrbuje menih. Iz samostana nas bo pot vodila do »Hudičevega« mostu in do toplotnih vrelcev. GH (Z) Hoje je 2 uri – pohod je lažji in neobvezen 

Dan 9: AREMENSKI “STONEHENGE” in PETROGLIFI Slikovita vožnja nas bo popeljala do armenskega »Stonehenga« (observatorij), kjer se bomo čudili znanju tedanjih ljudstev na tem območju. Od tu se bomo s terenskimi vozili podali v bližnje hribe kjer si bomo ogledali petroglife, ki so vklesani v kamne na 3100 m in uživali v prekrasni naravi ob bližnjem jezeru. Zaključili bomo v vinorodnem okolišu, uživali ob dobri pijači in hrani, ki nam jo bodo pripravili domačini. GH (Z)

Dan 10: ARARAT, tempelj GARNI in samostan GEGHARD V neposredni bližini vinorodnega okoliša si bomo ogledali Noravank cerkev, ki se nahaja v mistični pokrajini. Od tu se bomo zapeljali proti Erevanu in sicer sprva se bomo zapeljali do samostana Khor Virap, ki se nahaja ob vznožju biblijske gore Ararat, kjer naj bi pristala Noetova barka. Ob lepem vremenu se nam bodo odprli prekrasni razgledi na biblijskega očaka. Zapeljali se bomo do zanimive soteske, kjer bomo opazovali »simfonijo kamnov« ob templju Garni ter marsikaj zanimivega izvedeli o njihovi stari veri pred krščanstvom. Od tu se bomo zapeljali do v goro vklesanega samostana Geghard, ki velja za enega najlepših primerkov v okolici Erevana. H (Z)

Dan 11: EREVAN  V Erevanu se bomo sprehodili do kaskad, opere in tržnice. Ogledali si bomo muzej in spomenik posvečen žrtvam genocida. Privoščili si bomo pokušino vrhunskega armenskega konjaka in zaključili na večerji v dobrem vzdušju s tradicionalnim armenskim plesom in petjem. H (Z)

Dan 12: LET Transfer do letališča v Erevanu ali Tbilisiju in let proti Dunaju.

PODALJŠEK POTOVANJA – TREKING:

Dan 12 – 14:  TREKING V GOROVJU GEGHAMA Za vse ljubitelje trekinga smo izbrali najboljšo kombinacijo trekinga s krasnimi razgledi, vulkanskimi jezeri in ostanki iz preteklosti. Našo pešpot bomo začeli s sprehodi preko slikovitih  travnikov vse do visokogorskega vulkanskega jezera Akna in najvišje točke do vulkana Azdahak, ki se nahaja v t.i, armenskem višavju. Vulkan je nedelujoč in le-tam se nahaja krater. Prav od tu se nam bodo ponujali neverjetno lepi razgledi na okolico vpetih dolin in armenskega visokogorja z goro Ararat, dolino Kotyak, jezero Sevan in celotno verigo Geghama. Na poti bomo občudovali jezera, petroglife, posebne »zmajeve« kamne, vulkansko gore,… Dvakrat bomo prespali v šotorih, zadnji dan bom prespali v vasi. Naša najvišja točka trekinga bo 3597m. Hodili bomo okvirno 6 ur/dan. C (Z, V) in GH (Z)

Dan 15: LET  Transfer do letališča v Erevanu ali Tbilisiju in let proti Dunaju

*H = hotel; *GH = gostišče, penzion ali spanje pri domačinih; J = jurta; *Z = zajtrk; *V = večerja; *R = razno (vlak, avtobus, paluba); *C = šotori.

Cenaod 1450€/osebo

Cena s podaljškom: od 1750€/osebo

Cena vključuje:

 • Povratni letalski prevoz Dunaj – Erevan/Tbilisi – Dunaj* z vsemi letališkimi taksami in 20 kg prtljage;
 • nastanitev v hotelih 2*/3* v dvoposteljni sobah (H) ali v čistih gostiščih/penzionih (GH) v dvoposteljnih ali troposteljnih sobah, nočitve z zajtrki;
 • na trekingu nočitve v šotorih z zajtrkom in večerjo (2x večerja, 2x zajtrk);
 • prevozi z avtobusi in/ali kombiji po programu;
 • terenska vozila za izlet do petroglifov;
 • slovenski vodja poti;
 • organizacija potovanja in lokalno vodenje.

Cena ne vključuje

 • doplačilo za manjšo skupino v primeru da se prijavi manj oseb: 50€ (14 oseb), 80€ (13 – 11 oseb), 100€ (10 – 8 oseb); 120€ (7 – 6 oseb);
 • dovolilnico oz. vizum za Artsakh (Gorski Karabah) – 30€/osebo.

Cena ne vključuje/doplačilo po želji:

 • Možnost izposoje spalnih vreč in podlog za tri dni je 15€/osebo (treking v Armeniji),
 • zdravstveno zavarovanje CORIS z asistenco,
 • povratni transfer do letališča, če let izven Slovenije (okvirno 60€ do 90€),
 • enoposteljna soba​ (20€/dan) – ni možno povsod.
 • vstopnine – približno 40€,
 • napitnina za vodnike in šoferje.

Opombe:

 • za potovanje v Armenijo slovenski državljani ne potrebujejo vize, potrebujemo dovolilnico za Artsakh;
 • število mest je omejeno na 16,
 • potovanje bo zagotovljeno, ko bo 6 prijavljenih potnikov – takrat bodo tudi kupljene letalske karte; v nasprotnem primeru vam bomo vrnili vplačila,
 • cene letalskih kart, cene storitev lokalnih partnerjev in valutna razmerja se ves čas spreminjajo, zato so cene okvirne in lahko odstopajo. Cena potovanja je preračunana glede na ceno letalskih kart 10. januarja 2020,
 • Splošni pogoji so sestavni del ponudbe in so objavljeni na spletni strani;
 • Prijave zbiramo do 21 dni pred odhodom oziroma zapolnitve mest preko spodnje povezave.

Pomembno: Cene letalskih kart, cene storitev in valutna razmerja se ves čas spreminjajo, zato so cene okvirne in lahko odstopajo. Mi zagotavljamo ceno naše organizacijo in vodenje.

Akcija pri ceni potovanja velja do preklica! Mednarodna letalska karta je preračunana na 10. januarja 2020 in je bila 400€ z odhodom iz letališča Dunaj. Cene letalskih kart se spreminjajo in veljajo do zapolnitve kvot.

PRIJAVA: Za prijavo na potovanje je potrebno izpolniti prijavnico in nam jo izpolnjeno posredovati na naš e-mail: shakti.potep@gmail.com

Vplačila: ob prijavi se vplača 200€ za aranžma potovanja in s tem si zagotovite mesto v skupini. Ob minimalnem številu vplačanih prijav zagotovimo odhod. V primeru, da ne zberemo dovolj prijav akontacijo vrnemo oz. se sorazmerno poviša cena in se potovanje vseeno  izpelje.

INFORMATIVNA PRIJAVNICA ZA POTOVANJE