ČAS POTOVANJA

24.08. - 05.09.2019

ali s podaljškom 24.08. - 08.09.2019

SKUPINA
min. 6 – maks. 16 oseb
CENA
od 1180€ + letalska karta
CENA S PODALJŠKOM
od 1450€ + letalska karta

V Gruziji pa bomo odkrivali visokogorje čudovitega visokega Kavkaza. Izgubljali se bomo v mitih in številnih starodavnih cerkvah. V utrjenih vasicah v visokem Kavkazu bomo uživali v gostoljubju domačinov.

Armenija ponuja poleg naravne lepote še izjemno kulturno in zgodovinsko bogastvo. Odkrivali bomo daljno preteklost Armenije, visokogorje nizkega Kavkaza, številne cerkve in armenski Vatikan. Izgubljali se bomo po armenskem kanjonu in odkrivali manjše zaselke. Privoščili si bomo vožnjo z žičnico nad kanjonom do vasi Tatev, se čudili znanju starodavnih ljudstev v armenskem “Stonehengu”, spoznali kačkarje (križne kamne), opazovanli biblični Ararat, uživali ob jezeru Sevan in v armenski Švici. Privoščili si bomo  treking v slikovitem vulkanskem gorovju Geghama, ki velja za eno najslikovitejših gorskih verig v Armeniji. Prelepi Kavkaz bo zagotovo navdušil vsakega med nami.

SPLOŠNE INFORMACIJE

KAKO POTUJEMO? Armenijo in Gruzijo bomo prepotovali z najetimi avtobusom (samo za nas). Do petreoglifov v bližini Sisiana bomo potovali tudi z najetimi terenskimi vozili kot tudi velja za vasice v bližini Kazbegija. V kolikor se na goro v bližini Kazbegija ne bi povzpeli je možnost prevoza z Džipom – za doplačilo 80€/džip (obe smeri).

NASTANITEV: Spi se v hotelih 2*/3* v dvoposteljnih sobah z zajtrkom in pri domačinih v dvoposteljnih ali več posteljnih sobah z zajtrkom ter eno nočitve na trekingu so v šotorih.

HRANA: Jedli bomo v preverjenih lokalnih restavracijah in pri domačinih. Armenska in gruzinska kuhinja je zelo okusna in raznolika. Večinoma se je juhe, riž in meso, testenine, solate ter sezonsko sadje. Za vegetarijance se bomo potrudili.

ZAHTEVNOST POTI: Potovanje je primerno za kogarkoli. Celodnevni pohodi v Armeniji in Gruziji so po želji, a tehnično niso zahtevni.

ŠTEVILO OSEB: min 6 – maks 16

VREME: Preko poletja je v deželah Kavkaza prijetno toplo, temperature se gibljejo od 10 – 30 stopinj, na severu pa bolj hladno in tukaj je tudi večja možnost krajših padavin.

ZDRAVJE: Več na http://www.zdravinapot.net. Sami ne svetujemo nobenega posebnega cepljenja oz. zaščite vendar je odločitev v vaših rokah.

VARNOST: Armenija in Gruzija sta varni državi. Potrebna je kot povsod previdnost tam kjer so večje množice ljudi. Potrebno je spoštovanje pravil glede oblačenja v cerkvah.

VIZUM: Slovenci za obisk Armenije in Gruzije ne potrebujemo vizuma, a potrebujemo 6 mesecev veljavni potni list.

Dan 1: POLET Poleteli bomo proti Tbilisiju.

Dan 2 – 3: VINORODNA REGIJA GRUZIJE  Po pristanku se bomo iz Tbilisija zapeljali proti neobljudenemu delu Gruzije, kjer si bomo ogledali tudi eno najbolj znanih gruzijskih zgodovinskih znamenitosti – v skalo vklesan samostan David Gareji. Samostan se nahaja na pustem in neobljudenem hribovitem območju, kjer stoji 15 samostanov, od katerih danes deluje samo še eden. Od tu se bomo zapeljali do vinorodne pokrajine Kakheti. Tu si bomo ogledali nekdanje kraljevo mesto Sighnagi, ki je ohranilo zanimivo arhitekturo iz 18. stoletja. Mesto je obdano z obzidjem, kjer se nahaja kar 23 obrambnim stolpov. Pri domačinih bomo imeli možnost uživati v odličnem gruzinskem vinu. V kolikor bo čas dopuščal si bom ogledali tudi 7 km dolg tunel, kjer hranijo vrhunska gruzinska vina. Od tu nas bo pot vodila nazaj do Tbilisija. GH (Z)

Dan 4 – 5: KAZBEGI & GORI Cesta nas bo vodila v osrčje Kavkaza. Na poti do tja se bomo ustavili v obokani trdnjavi Ananuri. V visokem Kavkazu si bomo nad mestom Kazbegi privoščili 3-uri sprehod (za doplačilo možnost vzpona z džipom) do cerkve Stepan Tsminda na 2.170 m od koder bomo imeli razgled na goro Kazbegi (5.047m). Čas si bomo popestrili z odkrivanjem bližje okolice na peš poteh, kjer bomo uživali v visokogorski pokrajini Kavkaza. Med drugim se bomo sprehodili do slapu ter se po gorski cesti zapeljali do druge najvišje ležeče vasice v Evropi, ki se nahaja na 2200m. V kolikor nam bo vreme služilo si bomo tudi tu privoščili krajši pohod. Zadnji dan se bomo ponovno zapeljali po nekdanji vojaški cesti in se zapeljali do Gorija, kjer si bomo ogledali Stalinov muzej. GH (Z)

Dan 6: TBILISI  V gruzinski prestolnici si bomo ogledali glavne znamenitosti v mestu: staro mestno jedro s cerkvijo Metehki, sinagogo in trdnjavo Narikala od koder bo krasen panoramski razgled na mesto. Iz trdnjave se bomo spustili po ulicah starega mestnega jedra in si ogledali mošejo in nekdanje toplice, kjer sta se med drugimi okopala tudi Puškin in Tolstoj. Popoldan bo prosto za prostovoljne nakupe. Zvečer se bomo tisti, ki bomo nadaljevali potovanja vkrcali v vlak, ki nas bo popeljal proti prestolnici Armenije, do Erevana. R (Z)

Dan 7: ARARAT in VINORODNA REGIJA Po pristanku se bomo zapeljali do samostana Khor Virap, ki se nahaja ob vznožju biblijske gore Ararat, kjer naj bi pristala Noetova barka. Slikovita vožnja nas bo popeljala do vinorodnega okoliša, kjer si bomo v neposredni bližini ogledali Noravank cerkev, ki se nahaja v idilični pokrajini. GH (Z)

Dan 8: AREMENSKI “STONEHENGE” in PETROGLIFI Slikovita vožnja nas bo popeljala do armenskega »Stonehenga« (observatorij), kjer se bomo čudili znanju tedanjih ljudstev na tem območju. Od se bomo s terenskimi vozili podali v bližnje hribe kjer si bomo ogledali petroglife, ki so vklesani v kamne na 3100 m in uživali na pešpoti v prekrasni naravi ob bližnjem jezeru. Od ti se bomo zapeljali do samostana Tatav, ki leži na klifu nad kanjonom preko katerega se bomo zapeljali z žičnico. GH (Z)

Dan 9: TATEV in armenska »KAPADOKIJA« Ogledali si bomo samostan Tatev. Po želji si bomo lahko privoščili krajši sprehod v sotesko reke Vorotan do samostana, ki ga oskrbuje menih. Če se nam bo sreča nasmehnila, se bomo pogovorili z njim. Iz samostana nas bo pot vodila do »Hudičevega« mostu in do toplotnih vrelcih. Ogledali si bomo tudi zanimivi vas, t.i. armensko Kapadokijo skozi katero se bomo sprehodili. Prespali bom v Sisianu. GH (Z)

Dan 10: KARAVNASARAJ in HAČKARJI Pot nas bo vodila do jezera Sevan in do Dilijana. Na poti si bomo ogledali karavansaraj Selim, ki se nahaja na prelazu (2410 m) od koder se nam bo odprl prekrasen razgled na okolico. V bližini jezera Sevan si bomo ogledali armenske hačkarje (nagrobne križne kamne) ter se mogoče namočili v jezeru. Od tu se bomo zapeljali Dilijan, ki je ohranil staro arhitekturo lesenih hiš in tlakovanih ulic. GH (Z)

Dan 11: Armenska ŠVICA, tempelj GARNI & samostan GEGHARD  Sprehodili se bomo po gozdnati okolici Dilijana ter se popoldan zapeljali do zanimive soteske, kjer bomo opazovali »simfonijo kamnov« ob templju Garni. Od tu se bomo zapeljali do v goro vklesanega samostana Geghard, ki velja za enega najlepših primerkov v okolici Erevana. GH (Z)

Dan 12: ERAVAN V Erevanu si bomo ogledali mestno tržnico, se sprehodili do kaskad, si ogledali muzeje ter spomenik posvečen žrtvam genocida. Zvečer si bomo lahko privoščili večerjo s tradicionalnim armenskim plesom in petjem. H (Z)

*Tisti ki ne odo nadaljevali pot na treking se bodo zapeljali do Tbilisija (4 ure vožnje) od koder bodo poleteli proti evropskemu bližnjemu mednarodnemu letališču.

Dan 13: TRANSFER DO LETALIŠČA Transfer do letališča in let proti Dunaju.

PODALJŠEK POTOVANJA – TREKING

Dan 13 – 15:  TREKING V GOROVJU GEGHAMA Za vse ljubitelje trekinga smo izbrali najboljšo kombinacijo trekinga s krasnimi razgledi, vulkanskimi jezeri in ostanki iz preteklosti. Našo pešpot bomo začeli s sprehodi skozi slikovite alpske travnike vse do visokogorskega vulkanskega jezera Akna in najvišje točke do vulkana Azdahak, ki se nahaja v t.i, armenskem višavju. Vulkan je nedelujoč in le-tam se nahaja krater. Prav od tu se nam bodo ponujali neverjetno lepi razgledi nad okolico vpetih dolin in armenskega visokogorja. Ob sreči bomo od tu videli tudi goro Ararat, dolino Kotyak, jezero Sevan in celotno verigo Geghama. Na poti bomo občudovali jezera, petroglife, posebne »zmajeve« kamne, jezera, vulkansko gore…. Dvakrat bom prespali v šotorih, zadnji dan bom prespali v gostišču. Naša najvišja točka trekinga bo 3597m. Prehodili bomo okvirno 15 km/dan. C (Z) in GH (Z)

Dan 16: TRANSFER DO LETALIŠČA Transfer do letališča in let proti Dunaju.

*H = hotel; *GH = gostišče, penzion ali spanje pri domačinih; J = jurta; *Z = zajtrk; *V = večerja; *R = razno (vlak, avtobus, paluba); *C = šotori.

Cena: od 1180€ + letalska karta

Cena s trekingomod 1450€ + letalska karta

*cena letalske karte je okvirno 400€/osebo

Cena vključuje:
– Organizacijo potovanja;
– vodenje in našo energijo;
– nastanitev v hotelih 2*/3* v dvoposteljni sobah (H) ali gostiščih (GH) v dvoposteljnih ali troposteljnih sobah, nočitve z zajtrki;
– prevozi z avtobusi in/ali kombiji ter nočna vožnja z vlakom po programu;
– lokalno vodenje,
– na trekingu nočitve v šotorih z zajtrkom in večerjo;
– slovensko vodnik – vodja poti,
– organizacija potovanja.

Cena ne vključuje/obvezno doplačili pred odhodom:
– doplačilo za manjšo skupino v primeru da se prijavi manj oseb: 50€ (15 – 14 oseb), 100€ (13 – 10 oseb), 130€ (7 – 9 oseb), 150€ (6 oseb);
– Povratni letalski prevoz Dunaj – Yerevan/Tbilisi – Dunaj* z vsemi letališkimi taksami in 20 kg prtljage (400€ ob zgodnji prijavi);
– Možnost izposoje šotorov za tri dni je 15€/osebo (treking v Armeniji).
– Možnost izposoje spalnih vreč in podlog za tri dni je 15€/osebo (treking v Armeniji).

Cena ne vključuje/možno doplačilo ob prijavi:
– zdravstveno zavarovanje CORIS z asistenco 35€ – 55€,
– povratni transfer do letališča, če let izven Slovenije (okvirno 60€ do 90€)
– enoposteljna soba​ (120€ – 170€) – ni povsod možno.

Cena ne vključuje/obvezna doplačila na poti:
– vstopnine – približno 60€ – 80€,
– napitnina za vodnike in šoferje 30€,

Opombe:
– za potovanje v Armenijo in Gruzijo slovenski državljani ne potrebujejo vize,
– število mest je omejeno na 16,
– potovanje bo zagotovljeno, ko bo 6 prijavljenih potnikov – takrat bodo tudi kupljene letalske karte; v nasprotnem primeru vam bomo vrnili vplačila,
– cene letalskih kart, cene storitev lokalnih partnerjev in valutna razmerja se ves čas spreminjajo, zato so cene okvirne in lahko odstopajo. Cena potovanja je preračunana glede na ceno letalskih kart 10. aprila 2018,
– Splošni pogoji so sestavni del ponudbe in so objavljeni na spletni strani,
– info: 031 249 105 ali shakti.potep@gmail.com
– prosimo, preberite še posebne informacije spodaj​,
– Prijave zbiramo do 15 dni pred odhodom oziroma zapolnitve mest.

Pomembno: Cene letalskih kart, cene storitev in valutna razmerja se ves čas spreminjajo, zato so cene okvirne in lahko odstopajo. Mi zagotavljamo ceno naše organizacijo in vodenje.

Akcija pri ceni potovanja velja do preklica! Mednarodna letalska karta je preračunana na 10. decembra 2018 in je bila 350€ z odhodom iz letališča Dunaj. Cene letalskih kart se spreminjajo in veljajo do zapolnitve kvot.

PRIJAVA: Za prijavo na potovanje je potrebno izpolniti prijavnico in nam jo izpolnjeno posredovati na naš e-mail: shakti.potep@gmail.com.

Vplačila: ob prijavi se vplača 30% cene aranžmaja in s tem si zagotovite mesto v skupini. Ob minimalnem številu vplačanih prijav zagotovimo odhod. V primeru, da ne zberemo dovolj prijav akontacijo vrnemo oz. se sorazmerno poviša cena in se potovanje vseeno  izpelje.

INFORMATIVNA PRIJAVNICA ZA POTOVANJE