ČAS POTOVANJA

11.07. - 19.07.2020

ali s podaljškom 11.07. - 26.07.2020

SKUPINA
min. 6 - max. 16 potnikov
CENA
od 1350€
CENA S PODALJŠKOM
od 1850€

Avantura po Iranu! Odkrivanje klasičnih mest, spanje v vasicah, puščava, slano jezero, kamelji safari, mošeje, medrese, Esfahan, Perzepolis, templji, treking, čaji, vodne pipe, bazarji in še in še… in vzpon na najvišji vrh Irana – na Damavand (5671 m). Pridite in preverite sami. Dvomimo da boste razočarani nad fascinantnim Iranom.

SPLOŠNE INFORMACIJE

 • KAKO POTUJEMO? Potovanje je kombinacija ogledov znamenitosti, manjšega pohodništva, obiskov bolj odmaknjenih krajev (puščavske vasi, nomadi). Potovali bomo z javnimi VIP avtobusi, z lastnim prevoznim sredstvom, taxiji, terenskimi vozili, metrojem ter imamo notranji let.
 • NASTANITEV: Večinanočitev bo v hotelih ali gostiščih (guesthousih) z dvoposteljnimi ali troposteljnimi sobami s kopalnico srednje kategorije. V puščavi in na splošno ko ne bomo v mestih bomo prenočevali v gostiščih in pri domačinih kjer nimajo vedno dvoposteljnih sob.
 • VELIKOST SKUPINE: Število udeležencev je omejeno na 16 oseb, minimalno število je 6. Pri manjši skupini (pod 16 oseb) računamo doplačilo, ki so opisana na programu. Majhna skupina nam omogoča večjo prilagodljivost in obisk krajev, ki nam bi bili drugače nedostopni.
 • HRANA in PIJAČA: Iranska kuhinja je odlična. Od kebabov, do mesnih jedi, jedi z zelenjavo. Alkoholje v Iranu striktno prepovedan. Po večini se pijejo sokovi in iranski čaj. Za vse ljubitelje kave predlagamo da si jo vzamejo s seboj.
 • ZAHTEVNOST POTI: Potovanje je primerno za kogarkoli z nekaj avanturistične žilice.
 • VALUTA: V Iranu lahko zamenjamo €/$ v riale. V Iranu ni mogoče uporabljati kreditnih/debetnih kartic razen ob večjih nakupih jih upoštevajo (preproge, keramika,…). Od leta 2017 je mogoče v Iranu kupiti njihovo bančno kartico in položiti gotovino na kartico s katero se lahko plačuje v Iranu.
 • VREME: Junija in septembra je v Iranu prijetno toplo. To obdobje velja za obdobje, ki je še vedno primerno za potovanje po osrednjem delu Irana ter najprimernejše obdobje za vzpon na Damavand. Temperature se gibljejo od 10 – 35 stopinj, na jugu je topleje, v gorovju Alborzu in na zahodu Irana pa je bolj hladno kot je tudi večja možnost krajših padavin. Topleje je na jugu, a je vročina suha, torej znosna. V gorskem svetubo seveda hladneje.
 • ZDRAVJE: Obveznih cepljenj za Iran ni. Priporočamo cepljenje da si ogledate spletno stran zdravinapot.net.
 • VARNOST: Iran je izjemno varna država. Potrebna je kot povsod previdnost tam kjer so večje množice ljudi. Potrebno je spoštovanje pravil glede oblačenja v mošejah in cerkvah.
 • VIZUM: Postopek za pridobitev vize je dokaj enostaven. Dobimo jo z našim posredovanjem na iranski ambasadi. Cena vizuma brez priporočilnega pisma je 75€/osebo. Ambasada v Ljubljani oktobra 2107 ni zahtevala priporočilnega pisma, a v kolikor ga bo ponovno zahtevala je cena priporočilnega pisma 35€/osebo.
 • OBLAČILA: Za gorski svet potrebujemo topla oblačila.  Na jugu in v puščavskem delu bo precej topleje. Za ženske veljajo posebna pravila oblačenja: glava mora biti pokrita z ruto. Obvezne so dolge hlače in zgornji del z dolgimi rokavi.

1.dan: LET

2. dan: ŠIRAZ

Pristanek v Širazu bo v jutranjih urah. Širaz je poznan kot mesto ljubezni, vrtnic in pesnikov. V Širazu nas bo prevzela lepo ohranjena in barvita tržnica. Ogledali so bomo zanimive mošeje z ogledalci, roza mošejo, perzijske vrtove, čajnice in grobnico velikega pesnika Hafiza.  GH/R (Z)

3. dan: PERZIJSKA ZAPUŠČINA

Na poti do Yazda si bomo ogledali nekdanjo perzijsko prestolnico Perzepolis. Ustavili se bomo ob kraljevih grobnicah ter ob grobnici ustanovitelja perzijskega imperija v Pasargadu. Zvečer bomo prispeli v Yazd. GH (Z)

4. dan: YAZD

Yazd je simpatično puščavsko mesto z zanimivo arhitekturo iz žganih opek. V starem mestnem jedru se bomo sprehajali po labirintu prepletenih ulic. Spoznali bomo puščavsko arhitekturo od vodnih kanatov do blatnih »klima naprav« ter zbiralnikov vode. Časa bo dovolj tudi za lastno raziskovanje ali za ogled poznane iranske rokoborbe. GH (Z)

5.dan: ZOROASTRIZEM in SVILENA POT

Zapustili bomo Yazd in si ogledali svetišče zoroastrov, kjer hranijo večni ogenj. Zoroastrizem je vsekakor navdušil nemškega filozofa Nietzscheja, ko je napisal delo »Tako je govoril Zaratustra«. Ogledali si bomo tudi zoroastrske stolpe tišine in ustavili se bomo v karavansaraju, »ledenih« hišah, trdnjavah. Popoldan bomo prispeli v puščavsko vasico. Prespali bomo v tradicionalni hiši. GH (Z)

6. dan: PUŠČAVA

Raziskali bomo osrednjo puščavo Irana, Dasht-e-Kavir, kjer se bomo izgubljali v različnih puščavskih pojavih, od preko sipin do slanega jezera. Po želji si bomo privoščili tudi jahanje kamel. Zvečer nas bo pot vidila do Esfahana. GH (Z)

7.– 8. dan: ESFAHAN

Esfahan velja za biser Irana in mu pravijo »Esfahan je pol sveta«. Pompozno mesto se ponaša s prefinjeno arhitekturo iz turkiznih keramičnih ploščic.  To je mesto mošej, palač, mostov, čajnic in bazarjev ter zelo znane armenske četrti. Poleg impresivne arhitekture, nas bo navduševal bazar, ki je znan po perzijskih preprogah, keramičnih, bakrenih in lesenih izdelkih, po zlatu, tekstilu, oreščkih,… Zadnji se bomo z VIP avtobusom zapeljali do Qazvina.  H (Z)

9.– 10.dan: QAZVIN in ALAMUT

V Qazvinu, nekdanji prestolnici safavidske dinastije, si bomo ogledali znamenitosti mesta. Od tu nas bo pot vodila do slikovite doline pod trdnjavo Alamut, kjer si bomo ogledali trdnjavo, ki je v 11. stoletju pod vodstvom Hasana Sabbaha postala središče Ismailcev. Uživali bomo v prečudovitih razgledih na gorovje Alborz in nad slikovito dolino. Naslednji dan se bomo ponovno zapeljali do Qazvina in od tu proti letališču Ika. GH (Z) * tisti ki bomo pot nadaljevali, bomo prespali v Teheranu

11.dan: POLET proti Evropi

V nočnih urah bomo poleteli do enih izmed evropskih mednarodnih letališč.

PODALJŠEK POTOVANJA – vzpon na DAMAVAND (5671 m):

11.- 15. dan: TREKING NA DAMAVAND (5671 m)

5-dnevni treking na Damavand, ki kraljuje severno nad Teheranom se bomo podali iz južne strani. Prevzele nas bo severni gorski del Irana, kjer prednjačijo številne gore, kanjoni, soteske, slapovi, mamljivi razgledi na severno stran, kjer se nahajajo številni vršaci za njim pa Kaspijsko morje. Vzpon na Damavand (5671 m) ni tehnično zahteven, a je potrebno biti kondicijsko pripravljen. Prvi dan nas bo pot iz Teherana vodila do prenočišča pod Damavandom (3040 m). Naslednji dni se bomo povzpeli do koče (4220 m) in od tam opravili aklimatizacijski vzpon do zmrznjenega slapu še preden se bomo podali na vrh Damavanda (5671 m). Zadnji dan nas bo pot vodila nazaj do ceste in do Teherana. Spali bomo v koči s skupnimi ležišči. GH (Z, V)

16.dan: POLET proti Evropi

V nočnih urah iz mednarodnega letališča IKA poletimo do enih izmed evropskih mednarodnih letališč.

*H = hotel; *GH = gostišče, penzion ali spanje pri domačinih; *Z = zajtrk; *V = večerja; *R = razno (vlak, avtobus, paluba).

Cena: 1350€

Cena s podaljškom:1850€

Cena vključuje:

 • Povratni letalski prevoz Dunaj/Ljubljana – Širaz; Teheran – Dunaj/Ljubljana* z vsemi letališkimi taksami in 20 kg prtljage;
 • Nastanitev v hotelih (H) 2*/3* v dvoposteljni sobah z zajtrkom in v gostiščih (GH) v dvoposteljnih in več posteljnih sobah z zajtrkom;
 • Nočni VIP avtobus (udoben avtobus z raztegljivimi sedeži);
 • Vsi prevozi po programu v Iranu (najeti avtobus/kombi, redna linija Vip avtobusa, taxiji, metro, terenska vozila);
 • Vožnja s terenskimi vozili v puščavi;
 • Organizacijo potovanja;
 • Slovenski vodja poti.

Cena ne vključuje:

 • doplačilo za manjšo skupino v primeru da se prijavi manj oseb: 50€ (14 – 13 oseb), 100€ (12 – 9 oseb), 140€ (8 – 6 oseb);
 • urejanje in posredovanje za iranski vizum (75€).

Cena ne vključuje/doplačila po želji:

 • zdravstveno zavarovanje CORIS z asistenco;
 • povratni transfer do letališča, če let izven Slovenije (okvirno 60€ do 90€);
 • enoposteljna soba​ (20€/osebo na noč – enoposteljna soba ni možna, ko spimo v gostiščih ali pri domačinih. Možna je v Teheranu, Širazu, Yazdu in Esfahanu);
 • vstopnine – približno 60€;
 • napitnina za šoferje in vodnike;
 • hrana izven programa.

Opombe:

 • za potovanje v Iran slovenski državljani potrebujejo vizum ki ga uredimo pred odhodom;
 • število mest je omejeno na 16,
 • potovanje bo zagotovljeno, ko bo 6 prijavljenih potnikov – takrat bodo tudi kupljene letalske karte; v nasprotnem primeru vam bomo vrnili vplačila;
 • cene letalskih kart, cene storitev lokalnih partnerjev in valutna razmerja se ves čas spreminjajo, zato so cene okvirne in lahko odstopajo. Cena potovanja je preračunana glede na ceno letalskih kart 10. januarja 2020;
 • splošni pogoji so sestavni del ponudbe in so objavljeni na spletni strani;
 • prijave zbiramo do 21 dni pred odhodom oziroma zapolnitve mest.

Pomembno: Cene letalskih kart, cene storitev in valutna razmerja se ves čas spreminjajo, zato so cene okvirne in lahko odstopajo. Mi zagotavljamo ceno naše organizacijo in vodenje.

Mednarodna letalska karta je preračunana na 10. januarja 2020 in je bila 400€ z odhodom iz ljubljanskega letališča. Cene letalskih kart se spreminjajo in veljajo do zapolnitve kvot.

PRIJAVA: Za prijavo na potovanje je potrebno izpolniti prijavnico in nam jo izpolnjeno posredovati na naš e-mail. On-line prijava je informativne narave. Z izpolnitvijo prijavnice se šteje, da sprejemate določila splošnih pogojev poslovanja Agencije.

Vplačila: Prijave sprejema Agencija do 21 dni pred odhodom oz. do zapolnitve prostih mest. Po prijavi boste prejeli račun, iz katerega bodo razvidni vsi podatki o naročenem potovanju. S poslanim računom za prvi obrok v višini 30% cene potovanja se šteje, da je pogodba sklenjena. Preostali del računa mora biti poravnan najkasneje do 10 dni pred odhodom. Ob prijavi se na rezervacijo zaračuna 15 EUR prijavnine. Ob minimalnem številu vplačanih prijav zagotovimo odhod (6 oseb). V primeru, da ne zberemo dovolj prijav akontacijo vrnemo oz. se sorazmerno poviša cena potovanje glede na manjšo skupino.

INFORMATIVNA PRIJAVNICA ZA POTOVANJE