ČAS POTOVANJA

08.03. - 22.03.2020

SKUPINA
min. 6 – maks. 16 oseb
CENA
od 1650€
CENA S PODALJŠKOM
od 1750€

Odkrivanje klasičnih mest, spanje v vasicah, puščava, slano jezero, kamelji safari, mošeje, medrese, pompozen Esfahan, puščavski Yazd, Perzepolis, življenje med nomadi, čaji, vodne pipe. Na jugu Irana bomo spoznali prvotno iransko, elamsko civilizacijo, prvotne hidravlične sisteme, mezopotamske piramide oz. zigurate ter slikovite geološke fenomene ob perzijskem zalivu, kjer s bomo počutili kot bi bili na Marsu.

SPLOŠNE INFORMACIJE

 • KAKO POTUJEMO? Potovanje je kombinacija ogledov znamenitosti, manjšega pohodništva, obiskov bolj odmaknjenih krajev (puščavske vasi, nomadi). Potovali bomo z javnimi VIP avtobusi, z lastnim prevoznim sredstvom, taxiji, terenskimi vozili, metrojem ter imamo notranji let.
 • NASTANITEV: Večinanočitev bo v hotelih ali gostiščih (guesthousih) z dvoposteljnimi ali troposteljnimi sobami s kopalnico srednje kategorije. V puščavi in na splošno ko ne bomo v mestih bomo prenočevali v gostiščih in pri domačinih kjer nimajo vedno dvoposteljnih sob.
 • VELIKOST SKUPINE: Število udeležencev je omejeno na 16 oseb, minimalno število je 6. Pri manjši skupini (pod 16 oseb) računamo doplačilo, ki so opisana na programu. Majhna skupina nam omogoča večjo prilagodljivost in obisk krajev, ki nam bi bili drugače nedostopni.
 • HRANA in PIJAČA: Iranska kuhinja je odlična. Od kebabov, do mesnih jedi, jedi z zelenjavo. Alkoholje v Iranu striktno prepovedan. Po večini se pijejo sokovi in iranski čaj. Za vse ljubitelje kave predlagamo da si jo vzamejo s seboj.
 • ZAHTEVNOST POTI: Potovanje je primerno za kogarkoli z nekaj avanturistične žilice.
 • VALUTA: V Iranu lahko zamenjamo €/$ v riale. V Iranu ni mogoče uporabljati kreditnih/debetnih kartic razen ob večjih nakupih jih upoštevajo (preproge, keramika,…). Od leta 2017 je mogoče v Iranu kupiti njihovo bančno kartico in položiti gotovino na kartico s katero se lahko plačuje v Iranu.
 • VREME: Oktobra in marca je v Iranu prijetno toplo. To obdobje velja za najprimernejše obdobje potovanja v ta del Irana. Temperature se gibljejo od 10 – 35 stopinj, na jugu je topleje, v gorovju Alborzu in na zahodu Irana pa je bolj hladno kot je tudi večja možnost krajših padavin. Topleje je na jugu, a je vročina suha, torej znosna. V gorskem svetubo seveda hladneje.
 • ZDRAVJE: Obveznih cepljenj za Iran ni. Priporočamo cepljenje da si ogledate spletno stran zdravinapot.net.
 • VARNOST: Iran je izjemno varna država. Potrebna je kot povsod previdnost tam kjer so večje množice ljudi. Potrebno je spoštovanje pravil glede oblačenja v mošejah in cerkvah.
 • VIZUM: Postopek za pridobitev vize je dokaj enostaven. Dobimo jo z našim posredovanjem na iranski ambasadi. Cena vizuma brez priporočilnega pisma je 65€/osebo. Ambasada v Ljubljani oktobra 2107 ni zahtevala priporočilnega pisma, a v kolikor ga bo ponovno zahtevala je cena priporočilnega pisma 35€/osebo.
 • OBLAČILA: Za gorski svet potrebujemo topla oblačila. Na jugu in v puščavskem delu bo precej topleje. Za ženske veljajo posebna pravila oblačenja: glava mora biti pokrita z ruto. Obvezne so dolge hlače in zgornji del z dolgimi rokavi.

1.dan: POLET Preko Dunaja poletimo proti Iranu. Obroki na letalu.

2.dan: TEHERAN V Teheranu si bomo ogledali glavne znamenitosti mesta. Ogledali si bomo nacionalni muzej in se čudili bogastvu dežele v muzeju draguljev, ki ga bomo ob veliki sreči obiskali. Če nam bo ostalo še kaj časa in energije se bomo pozno popoldan odpravili do najvišjega stolpa v Iranu od koder bomo imeli večerni razgled nad mestom. H (Z)

3.– 4.dan: ELAMITSKA CIVILIZACIJA v Mezopotamiji Zgodaj zjutraj bomo poleteli proti Ahwazu, ki se nahaja v nižini ob Mezopotamiji, kjer je vzniknila prvotna elamitska civilizacija na območju današnjega Irana. Ogledali si bomo preko 5000 let staro prestolnico Suso in ostala antična mesta, mezopotamsko piramido (zigurat) Choqa Zanbil (Unesco), starodavne vodne mline in hidravlični sistem v Šuštarju (Unesco), mostove, grobnice,… Drugi dan zvečer se bomo vkrcali v udobni VIP avtobus, ki nas bo popeljal proti perzijskemu zalivu. GH (Z) in R (Z)

5.– 7. dan: NARAVNA ČUDESA OB PERZIJSKEM ZALIVU V treh dneh bomo dobro raziskali okolico perzijskega zaliva geoloških fenomenov v gorovju Zagros. Sprva bomo odkrivali neverjeten geološki fenomen, t.i. slano jamo s številnimi prelivajočimi se odtenki, ki je nastala pred 600 milijoni let, kjer se bomo počutili kot na Marsu z neverjetnimi naravnimi čudesi. To pa ne bo vse, namreč čudili se bom tudi “peščenim stolpom”, ki spominjajo na kamnite »stolpe« v Monument Valley. Izgubljali se bomo različnih geoloških pojavih ter uživali ob sončnem zahodu ob Perzijskem zalivu, kjer si bomo lahko privoščili kopanje v morju. Prespali bomo pri domačinih na preprostih ležiščih. Tu nam bodo pripravili večerjo in morda tudi nekaj zaigrali za nas. Mi pa si bomo privoščili sveže detelje in granatna jabolka. Zadnji dan pozno popoldan se bomo zapeljali do Širaza. GH (Z)

8.– 9. dan: ŠIRAZ &PERZEPOLIS Širaz je poznan kot mesto ljubezni, vrtnic in pesnikov. V Širazu nas bo prevzela lepo ohranjena in barvita tržnica. Ogledali so bomo zanimive mošeje z ogledalci, roza mošejo, perzijske vrtove, čajnice in grobnico velikega pesnika Hafiza. Naslednji dan se bom zapeljali do Yazda. Na poti do tja si bomo ogledali nekdanjo perzijsko prestolnico Perzepolis. Ustavili se bomo ob kraljevih grobnicah ter ob grobnici ustanovitelja perzijskega imperija v Pasargadu. GH (Z)

10.dan: YAZDYazd je simpatično puščavsko mesto z zanimivo arhitekturo iz žganih opek. V starem mestnem jedru se bomo izgubljali po labirintu prepletenih ulic. Spoznali bomo puščavsko arhitekturo od vodnih kanatov do blatnih »klima naprav« ter zbiralnikov vode. Časa bo dovolj tudi za lastno raziskovanje ali za ogled poznane iranske rokoborbe. GH (Z)

11. dan: ZOROASTRSKA ZAPUŠČINA in SVILENA POT Zapustili bomo Yazd in se napotili proti puščavi. Na poti do tja si bomo ogledali svetišče zoroastrov, kjer hranijo večni ogenj. Zoroastrizem je vsekakor navdušil nemškega filozofa Nietzscheja, ko je napisal delo »Tako je govoril Zaratustra«. Ogledali si bomo tudi zoroastrske stolpe tišine in ustavili se bomo v karavansaraju, »ledenih« hišah, trdnjavah. Prespali bomo v puščavski oazi pri domačinih v tradicionalni hiši. GH (Z)

12.dan: PUŠČAVA Raziskali bomo osrednjo puščavo Irana, Dasht-e-Kavir, kjer se bomo izgubljali v različnih puščavskih pojavih. Z džipom se bomo zapeljali preko sipin ter uživali ob pogledu na slano jezero. Po želji si bomo lahko privoščili tudi jahanje kamel. Zvečer nas bo pot vodila proti Esfahanu. GH (Z)

13.– 14. dan: ESFAHAN Esfahan velja za biser Irana in mu pravijo »Esfahan je pol sveta«. Pompozno mesto se ponaša s prefinjeno arhitekturo iz turkiznih keramičnih ploščic. To je mesto palač, mostov, čajnic in bazarjev ter zelo znane armenske četrti. Poleg impresivne arhitekture, nas bo navduševal bazar, ki je znan po perzijskih preprogah, keramičnih, bakrenih in lesenih izdelkih, po zlatu, tekstilu, oreščkih,… Zadnji dan nas bo pot iz Esfahana vodila do Teherana. H (Z)

15.LET POLET

*H = hotel; *GH = gostišče, penzion ali spanje pri domačinih; J = jurta; *Z = zajtrk; *V = večerja; *R = razno (vlak, avtobus, paluba); *C = šotori.

Cena: od 1650€/osebo

Cena vključuje:

 • Povratni letalski prevoz Dunaj –Teheran – Dunaj* z vsemi letališkimi taksami in 20 kg prtljage;
 • Nastanitev v hotelih (H) 2*/3* v dvoposteljni sobah z zajtrkom in v gostiščih (GH) v dvoposteljnih in več posteljnih sobah z zajtrkom;
 • Notranji let na relaciji Teheran – Ahwaz * z vsemi letališkimi taksami in 20 kg prtljage pri podaljšku potovanja;
 • Nočni VIP avtobus (udoben avtobus z raztegljivimi sedeži);
 • Vsi prevozi po programu v Iranu (najeti avtobus/kombi, redna linija Vip avtobusa, taxiji, metro, terenska vozila);
 • Vožnja s terenskimi vozili v puščavi;
 • Organizacijo potovanja;
 • Slovenski vodja poti.

Cena ne vključuje/obvezno doplačili pred odhodom:

 • doplačilo za manjšo skupino v primeru da se prijavi manj oseb: 50€ (14 – 13 oseb), 100€ (12 – 9 oseb), 140€ (8 – 6 oseb);
 • urejanje in posredovanje za iranski vizum (75€).

Cena ne vključuje/možno doplačilo ob prijavi:

 • zdravstveno zavarovanje CORIS z asistenco 37€;
 • povratni transfer do letališča, če let izven Slovenije (okvirno 60€ do 90€)
 • enoposteljna soba​ (20€/osebo na noč – enoposteljna soba ni možna, ko spimo v gostiščih ali pri domačinih. Možna je v Teheranu, Širazu, Yazdu in Esfahanu).

Cena ne vključuje/obvezna doplačila na poti:

 • vstopnine – približno 60€,
 • napitnina za šoferje in vodnike 20€/osebo.

Opombe:

 • za potovanje v Iran slovenski državljani potrebujejo vizum ki ga uredimo pred odhodom,
 • število mest je omejeno na 16,
 • potovanje bo zagotovljeno, ko bo 6 prijavljenih potnikov – takrat bodo tudi kupljene letalske karte; v nasprotnem primeru vam bomo vrnili vplačila.
 • cene letalskih kart, cene storitev lokalnih partnerjev in valutna razmerja se ves čas spreminjajo, zato so cene okvirne in lahko odstopajo. Cena potovanja je preračunana glede na ceno letalskih kart 10. septembra 2019.
 • splošni pogoji so sestavni del ponudbe in so objavljeni na spletni strani
 • info: 041 251 258 ali shakti.potep@gmail.com
 • ​prosimo, preberite še posebne informacije spodaj​.
 • Prijave zbiramo do 30 dni pred odhodom oziroma zapolnitve mest  preko spodnje povezave

Pomembno: Cene letalskih kart, cene storitev in valutna razmerja se ves čas spreminjajo, zato so cene okvirne in lahko odstopajo. Mi zagotavljamo ceno naše organizacijo in vodenje.

Mednarodna letalska karta je preračunana na 10. septembra 2019 in je bila 450€ z odhodom iz dunajskega letališča; iz letališča Brnik so avio karte okvirno 600€. Cene letalskih kart se spreminjajo in veljajo do zapolnitve kvot.

PRIJAVA: Za prijavo na potovanje je potrebno izpolniti prijavnico in nam jo izpolnjeno posredovati na naš e-mail: shakti.potep@gmail.com. Prijavnica za potovanje se nahaja tu: PRIJAVNICA (KLIKNI, IZPOLNI in POSREDUJ). Prijava je informativne narave. Z izpolnitvijo prijavnice se šteje, da sprejemate določila splošnih pogojev poslovanja Agencije.

Vplačila: Prijave sprejema Agencija do 20 dni pred odhodom oz. do zapolnitve prostih mest. Po prijavi boste prejeli račun, iz katerega bodo razvidni vsi podatki o naročenem potovanju. S poslanim računom za prvi obrok v višini 30% cene potovanja se šteje, da je pogodba sklenjena. Preostali del računa mora biti poravnan najkasneje do 10 dni pred odhodom. Ob prijavi se na rezervacijo zaračuna 15 EUR prijavnine. Ob minimalnem številu vplačanih prijav zagotovimo odhod (6 oseb). V primeru, da ne zberemo dovolj prijav akontacijo vrnemo oz. se sorazmerno poviša cena potovanje glede na manjšo skupino.

INFORMATIVNA PRIJAVNICA ZA POTOVANJE