ČAS POTOVANJA

16.10. - 01.11.2020

ali s podaljškom 16.10. - 07.11.2020

SKUPINA
min. 6 - max. 16 potnikov
CENA
od 1800€
CENA S PODALJŠKOM
od 2230€

Biseri Irana, Tabriz, kurdske vasice, Alamut, geo-nacionalni park, puščava

Odkrivanje klasičnih mest, spanje v vasicah, puščava, slano jezero, kamelji safari, mošeje, medrese, pompozen Esfahan, puščavski Yazd, Perzepolis, skrivnostni Alamut, čaji, vodne pipe, bazarji. Na jugu Irana pa ostanki elamske civilizacije, prvotni hidravlični sistemi,  mezopotamske piramide oz. zigurati, slikovit otok Qeshm, ki je poznan po geo-nacionalnem parku ter puščava Dasht-e Lut, ki prednjači v puščavskih pojavih in pravi avanturi. Vsekakor bomo skrenili tudi do skrivnostnega Alamuta, navdihujoče grobnice Suleymaniye, do nekdanjega svetišča zoroastrov ter pokramljali z gostoljubnimi Kurdi, ki živijo v slikovitih vklesanih vasicah. Iran je pravo potovalno presenečenje, ki ne navdušuje zgolj z zgodovinskimi ostanki, ampak tudi z prekrasno naravo in gostoljubnimi domačini. 

SPLOŠNE INFORMACIJE

 • KAKO POTUJEMO? Potovanje je kombinacija ogledov znamenitosti, manjšega pohodništva, obiskov bolj odmaknjenih krajev (puščavske vasi, nomadi). Potovali bomo z javnimi VIP avtobusi, z lastnim prevoznim sredstvom, taxiji, terenskimi vozili, metrojem ter imamo notranji let.
 • NASTANITEV: Večinanočitev bo v hotelih ali gostiščih (guesthousih) z dvoposteljnimi ali troposteljnimi sobami s kopalnico srednje kategorije. V puščavi in na splošno ko ne bomo v mestih bomo prenočevali v gostiščih in pri domačinih kjer nimajo vedno dvoposteljnih sob.
 • VELIKOST SKUPINE: Število udeležencev je omejeno na 16 oseb, minimalno število je 7. Pri manjši skupini (pod 16 oseb) računamo doplačilo, ki so opisana na programu. Majhna skupina nam omogoča večjo prilagodljivost in obisk krajev, ki nam bi bili drugače nedostopni.
 • HRANA in PIJAČA: Iranska kuhinja je odlična. Od kebabov, do mesnih jedi, jedi z zelenjavo. Alkoholje v Iranu striktno prepovedan. Po večini se pijejo sokovi in iranski čaj. Za vse ljubitelje kave predlagamo da si jo vzamejo s seboj.
 • ZAHTEVNOST POTI: Potovanje je primerno za kogarkoli z nekaj avanturistične žilice.
 • VALUTA: V Iranu lahko zamenjamo €/$ v riale. V Iranu ni mogoče uporabljati kreditnih/debetnih kartic razen ob večjih nakupih jih upoštevajo (preproge, keramika,…). Od leta 2017 je mogoče v Iranu kupiti njihovo bančno kartico in položiti gotovino na kartico s katero se lahko plačuje v Iranu.
 • VREME: Oktobra in marca je v Iranu prijetno toplo. To obdobje velja za najprimernejše obdobje potovanja v ta del Irana. Temperature se gibljejo od 10 – 35 stopinj, na jugu je topleje, v gorovju Alborzu in na zahodu Irana pa je bolj hladno kot je tudi večja možnost krajših padavin. Topleje je na jugu, a je vročina suha, torej znosna. V gorskem svetubo seveda hladneje.
 • ZDRAVJE: Obveznih cepljenj za Iran ni. Priporočamo cepljenje da si ogledate spletno stran zdravinapot.net.
 • VARNOST: Iran je izjemno varna država. Potrebna je kot povsod previdnost tam kjer so večje množice ljudi. Potrebno je spoštovanje pravil glede oblačenja v mošejah in cerkvah.
 • VIZUM: Postopek za pridobitev vize je dokaj enostaven. Dobimo jo z našim posredovanjem na iranski ambasadi. Ambasada v Ljubljani oktobra 2107 ni zahtevala priporočilnega pisma, a v kolikor ga bo ponovno zahtevala je cena priporočilnega pisma 35€/osebo.
 • OBLAČILA: Za gorski svet potrebujemo topla oblačila.  Na jugu in v puščavskem delu bo precej topleje. Za ženske veljajo posebna pravila oblačenja: glava mora biti pokrita z ruto. Obvezne so dolge hlače in zgornji del z dolgimi rokavi.

Dan 1: POLET

Polet proti Iranu. Obroki na letalu. Pristanek v Tabrizu pozno zvečer.

Dan 2: TABRIZ in IRANSKA KAPADOKIJA

Tabriz slovi po živahnem in slikovitem bazarju in vrvežu turško govorečih Azerov, ki prevladujejo v mestu. V Tabrizu si  bomo ogledali glavne znamenitosti mesta in poskušali lokalne jedi. Le nazadnje se bomo zapeljali do iranske »Kapadokije«, kjer ljudje še vedno živijo v bivališčih iz vulkanskega tufa. H (Z)

Dan 3: ARMENSKE CERKVE Zapeljali se bomo do iransko – armenske meje, kjer bomo raziskovali slikovito pokrajino mehkih hribov in uživali na poti proti Jolfi. V slikoviti okolici reke Aras se nahajajo armenske cerkve, ki si jih bomo ogledali.Zvečer se bomo z udobnim VIP avtobusom zapeljali do prestolnice Kordestana, do Sanandaja. R (Z)

Dan 4 – 5: SANANDAJ in KURDSKE VASI

V Sanandaju si bomo ogledali nekdanjo trgovsko hišo, muzej in se sprehodili po mestu in mestni tržnic. Pot bomo nadaljevali do kurdske vasi. Srečevali bomo Kurde, ki nosijo široke hlače in še širši nasmeh. Gostoljubje ter uživanje v prelepi pokrajini. Ob prihodu v dolino se bomo sprehodili po zelo zanimivi  vklesani vasici, ki so jih celo uvrstili na seznam Unesca. Prespali bomo pri domačinih in v gostišču. GH (Z)

Dan 6: TAKHT-E-SOLEYMANI

Pot nas bo vodila proti hriboviti pokrajini, spremljali nas bodo pisani hribi in majhne vasice. Ogledali si bomo nekdanjo prestolnico Salamona t.i. Takht-e Soleyman (Unesco), kjer so postavili zoroastrijsko svetišče na prav posebnem mestu. Povzpeli se bomo tudi na vrh ugaslega vulkana od koder bomo imeli krasen razgled nad okolico in svetiščem z jezerom. Nato nas bo pot vodila še do Zanjana, kjer si bomo ogledali grobnico Soltaniyeh (Unesco), ki ima tretjo najvišjo kupoli na svetu. GH (Z)

Dan 7 – 8: ALAMUT

Iz Zanjana se bomo zapeljali proti Qazvinu in proti manjši vasi pod Alamutom. Povzpeli se bomo na trdnjavo Alamut, ki je v 11. stoletju pod vodstvom Hasana Sabbaha postala središče Ismailcev. Uživali bomo v prečudovitih razgledih na gorovje Alborz in slikovito dolino pod Alamutom. Prespali bom pri domačinih. Naslednji dan nas bo pot vodila nazaj do Teherana in v kolikor nam bo čas dopuščal bomo se sprehodili skozi osrednjo tržnico prestolnice ter si privoščili vodno pipo in iranski čaj. GH (Z) in H (Z)

Dan 9 – 10: ELAMITSKA CIVILIZACIJA

Zgodaj zjutraj bomo poleteli proti Ahwazu, ki se nahaja v nižini ob Mezopotamiji, kjer je vzniknila prvotna elamitska civilizacija na območju današnjega Irana. Ogledali si bomo preko 5000 let staro prestolnico Suso in ostala  antična mesta, mezopotamsko piramido (zigurat) Choqa Zanbil (Unesco), starodavne vodne mline in hidravlični sistem v Šuštarju (Unesco), mostove, grobnice,… Drugi dan zvečer se bomo vkrcali v udobni VIP avtobus, ki nas bo popeljal proti Esfahanu. GH (Z) in R (Z)

Dan 11 – 12: ESFAHAN

Esfahan velja za biser Irana in mu pravijo »Esfahan je pol sveta«. Pompozno mesto se ponaša s prefinjeno arhitekturo iz turkiznih keramičnih ploščic.  To je mesto mošej, palač, mostov, čajnic in bazarjev ter zelo znane armenske četrti. Poleg impresivne arhitekture, nas bo navduševal bazar, ki je znan po perzijskih preprogah, keramičnih, bakrenih in lesenih izdelkih, po zlatu, tekstilu, oreščkih,… H (Z)

Dan 13: ZOROASTRIZEM in SVILENA POT

Na poti do Yazda si bomo ogledali svetišče zoroastrov, kjer hranijo večni ogenj. Zoroastrizem je vsekakor navdušil nemškega filozofa Nietzscheja, ko je napisal delo »Tako je govoril Zaratustra«. Ogledali si bomo tudi zoroastrske stolpe tišine in ustavili se bomo v karavansaraju, »ledenih« hišah, trdnjavah. Zvečer bomo prispeli v Yazd. GH (Z)

Dan 14: YAZD

Yazd je simpatično puščavsko mesto z zanimivo arhitekturo iz žganih opek. V starem mestnem jedru se bomo sprehodili po labirintu prepletenih ulic. Spoznali bomo puščavsko arhitekturo od vodnih kanatov do blatnih »klima naprav« ter zbiralnikov vode. Časa bo dovolj tudi za lastno raziskovanje ali za ogled poznane iranske rokoborbe. GH (Z)

Dan 15: PERZIJSKA ZAPUŠČINA

Na poti do Širaza si bomo ogledali nekdanjo perzijsko prestolnico Perzepolis. Ustavili se bomo ob kraljevih grobnicah ter ob grobnici ustanovitelja perzijskega imperija v Pasargadu. Zvečer bomo prispeli v Širaz. GH (Z)

Dan 16: ŠIRAZ

Širaz je poznan kot mesto ljubezni, vrtnic in pesnikov. V Širazu nas bo prevzela lepo ohranjena in barvita tržnica. Ogledali so bomo zanimive mošeje z ogledalci, roza mošejo, perzijske vrtove, čajnice in grobnico velikega pesnika Hafiza.  GH/R (Z) *Tisti ko bomo nadaljevali pot se bomo zvečer vkrcali na VIP avtobus.

Dan 17: POLET

Iz Širaza bomo poleteli proti Evropi.

PODALJŠEK POTOVANJA – geo-nacionalni park in puščava:

Dan 17 – 19: Otoka QESHM in Horzem

Po jutranjem pristanku v Bandar Abbasu se bomo z ladjico zapeljali na otok Qeshm, ki je znan po svojem geo-nacionalnem parku (Unesco). Sprehodili se bomo po »Zvezdni dolini«, ki spominja na Kapadokijo, raziskovali gozd mangrov, kjer gnezdijo številnimi ptiči in ptice selivke, odkrivali slane jame, opazovali delfine, se skopali v morju ter uživali ob sončnih zahodih. Qeshm je resnično še neraziskani biser južnega Irana. Le tu si bomo privoščili tudi izlet na pisani otok Hormoz. Prespali bomo pri domačinih. Zadnji večer se bomo iz Bandar Abbasa z VIP avtobusom zapeljali do Bama.  GH (Z)

Dan 20: Trdnjava BAM 

Po jutranjem pristanku in krajši osvežitvi si bomo ogledali trdnjavo Bam, ki je bila ena največjih trdnjav na nekdanji svileni cesti. Od tu se bomo zapeljali proti puščavi Lut, kjer bomo uživali v krasni naravi in pogledih na pisane hribe, oaze datljevih palm, kanjone in puščavo. Prespali bomo pri domačinih. GH (Z)

Dan 21 – 22: PUŠČAVA LUT

Pot nas bo vodila še bolj globoko v puščavo Dasht-e-Lut, ki je enostavno presežek v puščavskih pojavih. Še posebej to pripisujejo “peščenim stolpom”, ki spominjajo na kamnite »stolpe« v Monument Valley. V puščavi bomo opazovali  različne puščavske pojave ter uživali ob sončnem zahodu v neskončnosti puščave. Prespali bomo pri domačinih na preprostih ležiščih. Tu nam bodo pripravili večerjo in morda tudi nekaj zaigrali za nas. Mi pa si bomo privoščili sveže detelje in granatna jabolka. Zadnji dan se bomo zapeljali proti Mahanu in Kermanu GH (Z)

Dan 23. dan: POLET

Iz Teherana bomo ponoči poleteli proti Evropi

*H = hotel; *GH = gostišče, penzion ali spanje pri domačinih; *Z = zajtrk; *V = večerja; *R = razno (vlak, avtobus, paluba).

Cena: od 1800€

Cena s podaljškom: od 2230€

Cena vključuje:

 • Povratni letalski prevoz Ljubljana – Tabriz; Širaz/Teheran – Ljubljana* z vsemi letališkimi taksami in 20 kg prtljage (cena variira);
 • Notranji let na relaciji Teheran – Ahwaz in Kerman – Teheran pri podaljšku potovanja;
 • Nastanitev v hotelih (H) 2*/3* v dvoposteljni sobah z zajtrkom in v gostiščih (GH) v dvoposteljnih in več posteljnih sobah z zajtrkom;
 • Nočni VIP avtobus (udoben avtobus z raztegljivimi sedeži) na relaciji Ahwaz – Esfahan ter Širaz – Bandar Abbas – Bam* pri podaljšku potovanja;
 • Vsi prevozi po programu v Iranu (najeti avtobus/kombi, redna linija Vip avtobusa, taxiji, metro, terenska vozila);
 • Ladja Bandar Abbas – Qeshm;
 • Vožnja z džipi čez sipine;
 • Organizacija potovanja;
 • Slovensko vodenje – slovenski vodja poti.

Cena ne vključuje​:

 • doplačilo za manjšo skupino v primeru da se prijavi manj oseb: 60€/osebo (15 – 12 oseb), 100€/osebo (11 – 9 oseb), 120€/osebo (8 – 6 oseb);
 • urejanje formularja in posredovanje za iranski vizum na iranski ambasadi (75€).

Cena ne vključuje​/doplačila po želji:

 • zdravstveno zavarovanje CORIS z asistenco;
 • povratni transfer do letališča, če let izven Slovenije (okvirno 60€ do 90€);
 • enoposteljna soba​ (20€/nočitev – enoposteljna soba ni možna ko spimo v gostiščih);
 • vstopnine – približno 60€ – 90€;
 • napitnina za šoferje;
 • izlet na Hormoz (okvirno 30€/osebo).

Opombe:

 • za potovanje v Iran slovenski državljani potrebujejo vizum, ki ga uredimo pred odhodom;
 • število mest je omejeno na 16;
 • potovanje bo zagotovljeno, ko bo 6 prijavljenih potnikov – takrat bodo tudi kupljene letalske karte, v nasprotnem primeru vam bomo vrnili vplačila;
 • cene letalskih kart, cene storitev lokalnih partnerjev in valutna razmerja se ves čas spreminjajo, zato so cene okvirne in lahko odstopajo. Cena potovanja je preračunana glede na ceno letalskih kart 10. januarja 2020;
 • splošni pogoji so sestavni del ponudbe in so objavljeni na spletni strani;
 • Prijave zbiramo do 21 dni pred odhodom oziroma zapolnitve mest  preko spodnje povezave.

Pomembno: Cene letalskih kart, cene storitev in valutna razmerja se ves čas spreminjajo, zato so cene okvirne in lahko odstopajo. Mi zagotavljamo ceno naše organizacijo in vodenje.

Mednarodna letalska karta je preračunana na 10. januarja 2019 in je bila 400€ z odhodom iz Brnika do/iz Teherana. Cene letalskih kart se spreminjajo in veljajo do zapolnitve kvot. V kolikor se spremeni cena avio karte, se posledično spremeni tudi cena potovanja.

PRIJAVA: Za prijavo na potovanje je potrebno izpolniti prijavnico in nam jo izpolnjeno posredovati na naš e-mail: shakti.potep@gmail.com. Z izpolnitvijo prijavnice se šteje, da sprejemate določila splošnih pogojev poslovanja Agencije.

Vplačila: Prijave sprejema Agencija do 21 dni pred odhodom oz. do zapolnitve prostih mest. Po prijavi boste prejeli račun, iz katerega bodo razvidni vsi podatki o naročenem potovanju. S poslanim računom za prvi obrok v višini 30% cene potovanja se šteje, da je pogodba sklenjena. Preostali del računa mora biti poravnan najkasneje do 15 dni pred odhodom. Ob prijavi se na rezervacijo zaračuna 15 EUR prijavnine. Ob minimalnem številu vplačanih prijav zagotovimo odhod (6 oseb). V primeru, da ne zberemo dovolj prijav akontacijo vrnemo oz. se sorazmerno poviša cena potovanje glede na manjšo skupino.

INFORMATIVNA PRIJAVNICA ZA POTOVANJE