ČAS POTOVANJA

23.04. - 02.05.2020

ali s podaljškom 23.04. - 10.05.2020

SKUPINA
min. 6 – maks. 16 oseb
CENA
od 1350€
CENA S PODALJŠKOM
od 1750€

Odkrivanje klasičnih mest, spanje v vasicah, puščava, slano jezero, kamelji safari, mošeje, medrese, pompozen Esfahan, puščavski Yazd, Perzepolis, življenje med nomadi, čaji, vodne pipe. Na jugu Irana bomo spoznali prvotno iransko, elamsko civilizacijo, prvotne hidravlične sisteme, mezopotamske piramide oz. zigurate. Vsekakor bomo skrenili tudi do skrivnostnega Alamuta, navdihujoče grobnica Suleymaniye, nekdanjega svetišča zorastrov ter pokramljali z gostoljubnimi Kurdi, ki živijo v slikovitih vklesanih vasicah. 

SPLOŠNE INFORMACIJE

 • KAKO POTUJEMO? Potovanje je kombinacija ogledov znamenitosti, manjšega pohodništva, obiskov bolj odmaknjenih krajev (puščavske vasi, nomadi). Potovali bomo z javnimi VIP avtobusi, z lastnim prevoznim sredstvom, taxiji, terenskimi vozili, metrojem ter imamo notranji let.
 • NASTANITEV: Večinanočitev bo v hotelih ali gostiščih (guesthousih) z dvoposteljnimi ali troposteljnimi sobami s kopalnico srednje kategorije. V puščavi in na splošno ko ne bomo v mestih bomo prenočevali v gostiščih in pri domačinih kjer nimajo vedno dvoposteljnih sob.
 • VELIKOST SKUPINE: Število udeležencev je omejeno na 16 oseb, minimalno število je 6. Pri manjši skupini (pod 16 oseb) računamo doplačilo, ki so opisana na programu. Majhna skupina nam omogoča večjo prilagodljivost in obisk krajev, ki nam bi bili drugače nedostopni.
 • HRANA in PIJAČA: Iranska kuhinja je odlična. Od kebabov, do mesnih jedi, jedi z zelenjavo. Alkoholje v Iranu striktno prepovedan. Po večini se pijejo sokovi in iranski čaj. Za vse ljubitelje kave predlagamo da si jo vzamejo s seboj.
 • ZAHTEVNOST POTI: Potovanje je primerno za kogarkoli z nekaj avanturistične žilice.
 • VALUTA: V Iranu lahko zamenjamo €/$ v riale. V Iranu ni mogoče uporabljati kreditnih/debetnih kartic razen ob večjih nakupih jih upoštevajo (preproge, keramika,…). Od leta 2017 je mogoče v Iranu kupiti njihovo bančno kartico in položiti gotovino na kartico s katero se lahko plačuje v Iranu.
 • VREME: Aprila je v Iranu prijetno toplo. To obdobje velja za najprimernejše obdobje potovanja v ta del Irana. Temperature se gibljejo od 10 – 35 stopinj, na jugu je topleje, v gorovju Alborzu in na zahodu Irana pa je bolj hladno kot je tudi večja možnost krajših padavin. Topleje je na jugu, a je vročina suha, torej znosna. V gorskem svetubo seveda hladneje.
 • ZDRAVJE: Obveznih cepljenj za Iran ni. Priporočamo cepljenje da si ogledate spletno stran zdravinapot.net.
 • VARNOST: Iran je izjemno varna država. Potrebna je kot povsod previdnost tam kjer so večje množice ljudi. Potrebno je spoštovanje pravil glede oblačenja v mošejah in cerkvah.
 • VIZUM: Postopek za pridobitev vize je dokaj enostaven. Dobimo jo z našim posredovanjem na iranski ambasadi. Cena vizuma brez priporočilnega pisma je 75€/osebo. Ambasada v Ljubljani oktobra 2107 ni zahtevala priporočilnega pisma, a v kolikor ga bo ponovno zahtevala je cena priporočilnega pisma 35€/osebo.
 • OBLAČILA: Za gorski svet potrebujemo topla oblačila.  Na jugu in v puščavskem delu bo precej topleje. Za ženske veljajo posebna pravila oblačenja: glava mora biti pokrita z ruto. Obvezne so dolge hlače in zgornji del z dolgimi rokavi.

1.dan: POLET Preko Dunaja poletimo proti Iranu. Obroki na letalu.

2.dan: TEHERAN  V Teheranu si bomo ogledali nacionalni muzej in se čudili bogastvu dežele v muzeju draguljev, ki ga bomo ob veliki sreči obiskali. Če nam bo ostalo še kaj časa in energije se bomo pozno popoldan odpravili do najvišjega stolpa v Iranu od koder bomo imeli večerni razgled nad mestom. H (Z)

3.– 4. dan: ESFAHAN Zgodaj zjutraj se bomo v VIP avtobusom zapeljali do Esfahana, ki velja za biser Irana in mu pravijo »Esfahan je pol sveta«. Pompozno mesto se ponaša s prefinjeno arhitekturo iz turkiznih keramičnih ploščic. To je mesto palač, mostov, čajnic in bazarjev ter zelo znane armenske četrti. Poleg impresivne arhitekture, nas bo navduševal bazar, ki je znan po perzijskih preprogah, keramičnih, bakrenih in lesenih izdelkih, po zlatu, tekstilu, oreščkih,… H (Z)

5. dan: PUŠČAVA Zapeljali se bomo do puščavke vasice in raziskali bomo osrednjo puščavo Irana, Dasht-e-Kavir, kjer se bomo izgubljali v različnih puščavskih pojavih. Z džipom se bomo zapeljali preko sipin ter uživali ob pogledu na slano jezero. Po želji si bomo lahko privoščili tudi jahanje kamel. Prespali bomo v puščavski oazi pri domačinih v tradicionalni hiši.GH (Z)

6. dan: ZOROASTRSKA ZAPUŠČINA in SVILENA POT  Zapustili bomo puščavo in se napotili proti Yazdu. Na poti do tja si bomo ogledali svetišče zoroastrov, kjer hranijo večni ogenj. Zoroastrizem je vsekakor navdušil nemškega filozofa Nietzscheja, ko je napisal delo »Tako je govoril Zaratustra«. Ogledali si bomo tudi zoroastrske stolpe tišine in ustavili se bomo v karavansaraju, »ledenih« hišah, trdnjavah. GH (Z)

7. dan: YAZD  Yazd je simpatično puščavsko mesto z zanimivo arhitekturo iz žganih opek. V starem mestnem jedru se bomo izgubljali po labirintu prepletenih ulic. Spoznali bomo puščavsko arhitekturo od vodnih kanatov do blatnih »klima naprav« ter zbiralnikov vode. Časa bo dovolj tudi za lastno raziskovanje ali za ogled poznane iranske rokoborbe. GH (Z)

8.– 9. dan: ŠIRAZ &PERZEPOLIS  Zapeljali se bomo do Širaza. Na poti do tja si bomo ogledali nekdanjo perzijsko prestolnico Perzepolis. Ustavili se bomo ob kraljevih grobnicah ter ob grobnici ustanovitelja perzijskega imperija v Pasargadu. Širaz je poznan kot mesto ljubezni, vrtnic in pesnikov. V Širazu nas bo prevzela lepo ohranjena in barvita tržnica. Ogledali so bomo zanimive mošeje z ogledalci, roza mošejo, perzijske vrtove, čajnice in grobnico velikega pesnika Hafiza. GH (Z) * tisti ki bomo nadaljevali potovanje se bom z nočnim VIP avtobusom zapeljali do Ahwaza.

10.dan: POLET

PODALJŠEK POTOVANJA:

10. – 11.dan: ELAMITSKA CIVILIZACIJA v Mezopotamiji  Pot nas bo vodila proti nižini ob Mezopotamiji, kjer je vzniknila prvotna elamitska civilizacija na območju današnjega Irana. Ogledali si bomo preko 5000 let staro prestolnico Suso in ostala antična mesta, mezopotamsko piramido (zigurat) Choqa Zanbil (Unesco), starodavne vodne mline in hidravlični sistem v Šuštarju (Unesco), mostove, grobnice,… Od tu nas bo pot vodila do Khorramabada. GH (Z)

12. dan: Gorovje ZAGROS  Podamo se v neznano deželo Lorov, v gorovje Zagros. Na poti suhi hribi, oaza, jezero in številni neraziskani kraji in zanimivi prebivalci Zagrosa. Ob prihodu v Khorramabad si bomo ogledali trdnjavo Falak-o-Aflak ter se sprehodili po mestu. GH (Z)

13.– 14.dan: Perzijska zapuščina in KURDSKE VASI  Sledila bo vožnja po slikoviti in visokogorski pokrajini.  Pot nas bo vodila do Kermanšaha, kjer si bomo ogledali vklesane napise in reliefe iz perzijskega obdobja Ahemenidov. Pot bomo nadaljevali do kurdske vasi. Srečevali bomo Kurde, ki nosijo široke hlače in še širši nasmeh. Gostoljubje ter uživanje v prelepi pokrajini. Ob prihodu v dolini se bomo sprehodili po zelo zanimivi vklesani vasici, ki so jih celo uvrstili na seznam Unesca. Prespali bomo pri domačinih. Naslednji dan popoldan se bomo zapeljali do prestolnice Kordestana, Sanandaja, kjer si bomo ogledali nekdanjo trgovsko hišo, muzej in se sprehodili po mestu in mestni tržnici. GH (Z)

15.dan: Svetišče TAKHT-E-SULEYMANI in grobnica SULEYMANIYE  Pot nas bo vodila proti hriboviti pokrajini, kjer nas bodo spremljali pisani hribi, majhne vasice in nezemeljska pokrajina zahodnega Irana. Ogledali si bomo nekdanjo prestolnico Salamona t.i. Takht-e Soleyman (Unesco), kjer so postavili zoroastrijsko svetišče na prav posebnem mestu. Povzpeli se bomo tudi na vrh ugaslega vulkana od koder bomo imeli krasen razgled nad okolico in svetiščem z jezerom. Nato nas bo pot vodila še do Zanjana, kjer si bomo ogledali grobnico Suleymanije (Unesco), ki ima tretjo najvišjo kupoli na svetu. GH (Z)

16.– 17. dan: ALAMUT Iz Zanjana nas bo pot vodila do slikovite doline pod trdnjavo Alamut. Na Alamutu v bližini Qazvina si bomo ogledali trdnjavo, ki je v 11. stoletju pod vodstvom Hasana Sabbaha postala središče Ismailcev. Uživali bomo v prečudovitih razgledih na gorovje Alborz in nad slikovito dolino. Prespali bom pri domačinih. Naslednji dan popoldan se bomo zapeljali do letališča Ika. GH (Z)

18.dan: POLET 

*H = hotel; *GH = gostišče, penzion ali spanje pri domačinih; J = jurta; *Z = zajtrk; *V = večerja; *R = razno (vlak, avtobus, paluba); *C = šotori.

Cena: 1350€

Cena s podaljškom: 1750€/osebo

Cena vključuje:

 • Povratni letalski prevoz Dunaj –Teheran – Dunaj* z vsemi letališkimi taksami in 20 kg prtljage;
 • Nastanitev v hotelih (H) 2*/3* v dvoposteljni sobah z zajtrkom in v gostiščih (GH) v dvoposteljnih in več posteljnih sobah z zajtrkom;
 • Notranji let na relaciji Teheran – Ahwaz * z vsemi letališkimi taksami in 20 kg prtljage pri podaljšku potovanja;
 • Nočni VIP avtobus (udoben avtobus z raztegljivimi sedeži);
 • Vsi prevozi po programu v Iranu (najeti avtobus/kombi, redna linija Vip avtobusa, taxiji, metro, terenska vozila);
 • Vožnja s terenskimi vozili v puščavi;
 • Organizacijo potovanja;
 • Slovenski vodja poti.

Cena ne vključuje:

 • doplačilo za manjšo skupino v primeru da se prijavi manj oseb: 50€ (15 – 14 oseb), 80€ (13 – 11 oseb), 100€ (10 – 8 oseb ), 140€ (7 – 6 oseb);
 • urejanje in posredovanje za iranski vizum (75€).

Cena ne vključuje/doplačila po želji:

 • zdravstveno zavarovanje;
 • povratni transfer do letališča, če let izven Slovenije (okvirno 60€ do 90€);
 • enoposteljna soba​ (20€/osebo na noč – enoposteljna soba ni možna, ko spimo v gostiščih ali pri domačinih);
 • vstopnine – približno 60€;
 • napitnina za šoferje in vodnike.

Opombe:

 • za potovanje v Iran slovenski državljani potrebujejo vizum ki ga uredimo pred odhodom;
 • število mest je omejeno na 16;
 • potovanje bo zagotovljeno, ko bo 6 prijavljenih potnikov – takrat bodo tudi kupljene letalske karte; v nasprotnem primeru vam bomo vrnili vplačila;
 • cene letalskih kart, cene storitev lokalnih partnerjev in valutna razmerja se ves čas spreminjajo, zato so cene okvirne in lahko odstopajo. Cena potovanja je preračunana glede na ceno letalskih kart 10. januarja 2020;
 • splošni pogoji so sestavni del ponudbe in so objavljeni na spletni strani;
 • prijave zbiramo do 21 dni pred odhodom oziroma zapolnitve mest preko spodnje povezave.

Pomembno: Cene letalskih kart, cene storitev in valutna razmerja se ves čas spreminjajo, zato so cene okvirne in lahko odstopajo. Mi zagotavljamo ceno naše organizacijo in vodenje.

Mednarodna letalska karta je preračunana na 10. januarja 2019 in je bila 450€ z odhodom iz dunajskega letališča; iz letališča Brnik so avio karte okvirno 600€. Cene letalskih kart se spreminjajo in veljajo do zapolnitve kvot.

PRIJAVA: Za prijavo na potovanje je potrebno izpolniti prijavnico in nam jo izpolnjeno posredovati na naš e-mail: shakti.potep@gmail.com. Prijavnica za potovanje se nahaja tu: PRIJAVNICA (KLIKNI, IZPOLNI in POSREDUJ). Prijava je informativne narave. Z izpolnitvijo prijavnice se šteje, da sprejemate določila splošnih pogojev poslovanja Agencije.

Vplačila: Prijave sprejema Agencija do 21 dni pred odhodom oz. do zapolnitve prostih mest. Po prijavi boste prejeli račun, iz katerega bodo razvidni vsi podatki o naročenem potovanju. S poslanim računom za prvi obrok v višini 30% cene potovanja se šteje, da je pogodba sklenjena. Preostali del računa mora biti poravnan najkasneje do 10 dni pred odhodom. Ob prijavi se na rezervacijo zaračuna 15 EUR prijavnine. Ob minimalnem številu vplačanih prijav zagotovimo odhod (6 oseb). V primeru, da ne zberemo dovolj prijav akontacijo vrnemo oz. se sorazmerno poviša cena potovanje glede na manjšo skupino.

INFORMATIVNA PRIJAVNICA ZA POTOVANJE