ČAS POTOVANJA

28.07. - 11.08.2020

ali s podaljškom 28.07. - 14.08.2020

SKUPINA
min. 6 – maks. 16 oseb
CENA
od 1880€
CENA S PODALJŠKOM
od 2000€

Prelepa Osrednja Azija je nepozaben del sveta, ki ponuja pravo dozo avanturizma. V Uzbekistanu bomo spoznali moderni Taškent, veličastni Samarkand, puščavsko Buharo in simpatično Hivo. Slednja tri mesta so odsev nekdanjega blišča po svileni cesti. Pot bomo nadaljevali proti Kirgiziji. Kirgizija je z visokogorjem zaprta država, ki se jo drži sloves »Švica Srednje Azije«. To je visokogorska dežela, ki prav vsakemu jemlje dih s  svojo prelepo in neokrnjeno naravo in se ponaša s številnimi v nebo segajočimi vršaci Tjanšana in Pamirja. Le-tu živijo kirgiški nomadi, ki se niso odpovedali svojemu prvinskemu načinu življenja.

SPLOŠNE INFORMACIJE

 • KAKO POTUJEMO? Potovali bomo potovali z mini busom, kombiji terenskimi vozili in z vlakom v Uzbekistanu. Imeli bomo tudi 2 notranja leta.
 • NASTANITEV: Spi se v hotelih 2*/3* v dvoposteljnih sobah, v gostiščih, pri domačinih (dvo ali več posteljne sobe), v jurti (krožni šotor za več oseb) in v šotorih (na trekingu).
 • HRANA: Veliko je mesa, mlečnih izdelkov, zelenjave in sadja.
 • ZAHTEVNOST POTI: Tura je primerna za kogarkoli z manjšo kondicijsko pripravo, ki ima v sebi vsaj malo popotniške žilice.
 • ŠTEVILO OSEB:  6 – max. 16
 • VREME: V Centralno Azijo prihajamo v poletnem času, ki je prijeten za potovanje in krajše trekinge. Temperature se v tem mesecu gibljejo med 5ᵒ in 30ᵒC, v visokogorju nižje temperature preko noči. V Uzbekistanau bo preko poletja topleje, a gre za suho vročino. Več o vremenu si lahko pogledate na spletni strani: http://slovenian.wunderground.com
 • ZDRAVJE: Več na http://www.zdravinapot.net. Sami ne svetujemo nobenega posebnega cepljenja oz. zaščite vendar je odločitev v vaših rokah.
 • VARNOST: Kirgizija In Uzbekistan sta varni deželi. Ljudje so prijazni in odprti. Vseeno pa moramo paziti na osebno lastnino, saj se povsod najdejo izjeme – predvsem v velikih mestih, na tržnicah, turističnih krajih in povsod, kjer je večja gneča.
 • VIZUM: Slovenski državljani ne potrebujemo vizuma za Kirgizijo in Uzbekistan.

DAN 1: LET

Preko bližnjega mednarodnega letališča bomo poleteli proti prestolnici Uzbekistana.

DAN 2: HIVA

Zgodaj zjutraj bomo poleteli proti Urgenču, ki se nahaja v neposredni bližini Hive. Hiva je najmlajše mesto svilene ceste, leži v bližini najdaljše reke Osrednje Azije, ob Amu Darji. Izstopa pa predvsem po arhitekturi s turkiznimi keramičnimi ploščicami. Hiva dobesedno spominja na mesto iz 1001 noči z dvojnim obzidjem in je pravi muzej na prostem, ki si ga bomo natančno ogledali. GH (Z)

DAN 3 – 4: SVILENA POT in BUHARA

Zapustili bomo Hivo ter se zapeljali proti Buhari. Na poti do tja bomo prečkali Amu Darjo, ki jo je nekoč prečkal Aleksander Veliki in danes predstavlja mejo med Uzbekistanom in Turkmenistanom. Buhara je poimenovana tudi kot »steber islama«. V Buhari si bomo ogledali trdnjavo, mošeje, medrese, karavansaraje, bazarje,… Lahko si bomo privoščili vodno pipo in uživanje v simpatičnem peščenem mestu. H (Z)

DAN 5 – 6: SAMARKAND

Sledila bo vožnja z vlakom proti svetovljanskemu Samarkandu, ki prestavlja biser svilene poti. Ogledali si bomo najbolj poznano uzbeško mesto. Samarkand krasijo mošeje, medrese, karavansaraji,  astrološki observatorij, številne grobnice. Natančno ročno izdelana keramika, turkizne in pozlačene kupole, mošeje in mavzoleji. Zadnji dan se bomo pozno popoldan z hitrim vlakom zapeljali do Taškentu in proti letališču. H (Z) in /(Z)

DAN 7: TAŠKENT

Ogledali si bomo nekatere pomembne zapuščine v tem modernem mestu kot so: Čorsu bazar, Kukeldaš medresa, mavzolej Kaffal Shashi. Ogledali si bomo tudi najstarejši koran ter se sprehodili po znanem trgu Amir Timurja. Tisti ki bomo pot nadaljevali bomo pozno popoldan poleteli proti Biškeku. GH (Z) *tisti ki Kirgizije ne bi obiskali lahko letijo v Slovenijo na 8.dan potovanja – več informacij dobite ob prijavi na potovanje

DAN 8 – 9: Karavansaraj TAŠ RABAT

Iz Biškeka nas bo pot vodila proti kirgiško-kitajski meji, do Taš Rabata, kjer se nahaja impozanten in originalno ohranjen karanvansaraj, ki priča o trgovanju že v času Marka Pola. Tu si bomo privoščili sprehod po prekrasni naravi in si ogledali karavansaraj. Po želji si bomo lahko privoščili  ježo na konju med divjino prekrasne narave. Mogoče nam bo uspelo videti jake ali svizce. GH (Z) in J (Z,V)

DAN 10 – 11: KIRGIŠKI NOMADI IN VISOKOGORSKO JEZERO

Pot nas bo vodila do visokogorskega jezera Song Kul. Do tja bomo prišli preko številnih prelazov in kanjona. Krasna narava, spektakularni prelazi in visokogorske ceste, majhne in zaspane vasice vse dokler ne bomo prispeli do jezera Song Kul. Preko poletja se tu pasejo črede konj, jakov in ovac. Domačini pa živijo jurtah. Po želji si bomo lahko privoščili jahanje konjev ali zgolj opazovali nomadski način življenja. J (Z,V)

DAN 12 – 13: KARAKOL, pravljični KANJON in ISIK KUL

Sledila bo pot do Karakola, a sprva se bomo zapeljali do obale drugega najvišje ležečega jezera na svetu, do Isik kula. Ogledali si bomo nenavadne kamnite formacije t.i. “pravljičnega kanjona” in “sedmih bikov”, ki krasijo to pokrajino ter si morebiti privoščili kopanje v jezeru. Ustavili se bomo tudi pri sokolarju, ki nas bo seznanil s starodavno kirgiško tehniko sokolarstva. V Karakolu pa bomo obiskali leseno pravoslavno cerkev in kitajsko mošejo. GH (Z)

Dan 14: Pot do BIŠKEKA

Zapeljali se bomo do Biškeka. Na poti do tja bodo sledili krajši postanki, kjer si bomo med drugim ogledali petroglife, minaret Burana. Po prihodu v prestolnico bo sledil ogled, kjer je še vedno čutiti sovjetski pridih na kar priča kip Lenina. Privoščili si bomo še zadnjo kirgiško večerjo. GH (Z)

Dan 15: LET

Nočni odhod proti letališču v Biškeku in let proti Evropi.

PODALJŠEK POTOVANJA – TREKING:

Dan 14 – 16: TREKING

Treking v fascinantnem Ala-Too gorovju, eni izmed verig gorovja Tjanšan. Našo treking pot bo krasila slikovita pokrajina s turkiznim jezerom, zelenimi dolinami in pobeljenim pogorjem Tjanšana. Vsekakor nas bo prevzel gorski svet Kirgizije, kjer prednjačijo številne gore, kanjoni, soteske, mamljivi razgledi. Najvišja točka našega trekinga bo 3900 m. Treking ni tehnično zahteven, a je potrebno biti kondicijsko pripravljen. Dnevne hoje bo 6 – 8 ur na dan. V šotorih bomo spali 2-krat na trekingu, zadnji dan bomo prespali v Karakolu. Dodatno opremo nam bodo nosili nosači. C (Z, V) in GH (Z) *več informacij za treking dobite ob prijavi na potovanje

Dan 17: Pot do BIŠKEKA Zapeljali se bomo do Biškeka. Na poti do tja bodo sledili krajši postanki, kjer si bomo med drugim ogledali petroglife in minaret Burana. Po prihodu v prestolnico bo sledil ogled, kjer je še vedno čutiti sovjetski pridih na kar priča kip Lenina. Privoščili si bomo še zadnjo kirgiško večerjo. GH (Z)

Dan 18: POLET

Nočni odhod proti letališču v Biškeku in let proti Evropi.

*H = hotel; *GH = gostišče, penzion ali spanje pri domačinih; J = jurta; *Z = zajtrk; *V = večerja; *R = razno (vlak, avtobus, paluba); *C = šotori.

Cena od 1880€

Cena s podaljškom od 2000€

Cena vključuje:

 • Povratni letalski prevoz Dunaj/Ljubljana – Taškent; Biškek – Ljubljana/Dunaj* z vsemi letališkimi taksami in 20 kg prtljage.
 • organizacijo potovanja;
 • notranji Taškent – Urenč;
 • nastanitev v gostiščih in jurtah, nočitve v dvoposteljni ali več posteljnih sobah z zasebno in skupno kopalnico ter v dvoposteljnih ali troposteljnih sobah v Uzbekistanu ter 2x v šotorih na trekingu v Kirgiziji;
 • obroki kot so označeni na programu (Z = zajtrk, V = večerja, K = kosilo);
 • prevozi po programu (kombiji/minibusi) in terenska vozila;
 • organizacija vodenje in trekinga s strani lokalne agencije;
 • slovenski vodnik – vodja poti;
 • Notranji let Taškent – Biškek pri podaljšku potovanja;

Cena ne vključuje:

 • doplačilo za manjšo skupino v primeru da se prijavi manj oseb: 80€ (13-12), 100€ (11 – 9), 150€/osebo (8- 6 oseb).

Cena ne vključuje/doplačila po želji:

 • zdravstveno zavarovanje;
 • povratni transfer do letališča, če let izven Slovenije (okvirno 60€/osebo);
 • enoposteljna soba​ 25€ v Kirgiziji (možna je samo v Biškeku) ali enoposteljna soba v Uzbekistanu (100€);
 • vstopnine in dovolilnice za nacionalne parke – približno 50€;
 • termalni vrelci (okvirno 5€/osebo);
 • hrana kosilo/večerje na potovanju (okvirno 5€/15€ na dan na osebo).

Opombe:

 • za potovanje v Kirgizijo in Uzbekistan slovenski državljani ne potrebujemo vizum;
 • število mest je omejeno na 16;
 • potovanje bo zagotovljeno, ko bo 6 prijavljenih potnikov;
 • cene letalskih kart, cene storitev lokalnih partnerjev in valutna razmerja se ves čas spreminjajo, zato so cene okvirne in lahko odstopajo. Cena potovanja je preračunana glede na ceno letalskih kart 10. decembra 2018;
 • splošni pogoji so sestavni del ponudbe in so objavljeni na spletni strani;
 • prijave zbiramo do 21 dni pred odhodom oziroma zapolnitve mest preko zgornje povezave.

Pomembno: Cene in valutna razmerja se ves čas spreminjajo, zato so cene okvirne zaradi odstopanj v valutni razmerjih (€ vs. $) in zaradi spreminjanja cen letalskih prevoznikov. Mi 100% zagotavljamo samo ceno za našo organizacijo in vodenje. V primeru akcij, le-te veljajo samo za skupine 10 potnikov ali več. Cena letalskih karte za potovanje na relaciji Dunaj – Taškent/Bičkek – Dunaj je bila 450€/osebo, januar 2020.

PRIJAVA: Za prijavo na potovanje je potrebno izpolniti prijavnico in nam jo izpolnjeno posredovati na naš e-mail: shakti.potep@gmail.com.

Vplačila: ob prijavi se vplača 200€ akontacije za aranžma in s tem si zagotovite mesto v skupini. Ob minimalnem številu vplačanih prijav zagotovimo odhod. V primeru, da ne zberemo dovolj prijav akontacijo vrnemo. Doplačila za manjšo skupino so določena na programu.

INFORMATIVNA PRIJAVNICA ZA POTOVANJE