ČAS POTOVANJA

30.10. - 08.11.2020

SKUPINA
min. 6 – maks. 16 oseb
CENA
od 1380€

Libanon je stičišče Bližnjega vzhoda in zahoda, tradicije in modernosti, gora in morja. Majhna in izredno slikovita dežela nam ponuja pejsaže od mediteranske obale, hribovja, sotesk, slopov, vinogradov, vse skupaj prežeto z zanimivo kulturo in bogato zgodovino. Libanon slovi po starodavnih cedrovih gozdovih, dramatičnih gorskih pobočjih, vinorodni regiji, simpatičnih obmorskih mestih ter po moderni prestolnici Bejrutu oz. Parizu Bližnjega vzhoda. Vsekakor pa ne smemo pozabiti na izredno bogato zgodovino in na arheološka najdišča svetovnega slovesa.

SPLOŠNE INFORMACIJE

 • KAKO POTUJEMO? Potovanje je kombinacija ogledov znamenitosti, krajših sprehodov, obiskov bolj odmaknjenih krajev. Potovali bomo z lastnim prevoznim sredstvom (kombiji ali avtobusom).
 • NASTANITEV: Večinanočitev bo v hotelih ali penzionih/gostiščih (guesthousih) z dvoposteljnimi ali troposteljnimi sobami s kopalnico srednje kategorije.
 • VELIKOST SKUPINE: Število udeležencev je omejeno na 16 oseb, minimalno število je 6. Pri manjši skupini računamo doplačilo, ki so opisana na programu. Majhna skupina nam omogoča večjo prilagodljivost in obisk krajev, ki nam bi bili drugače nedostopni.
 • HRANA in PIJAČA: Libanonska kuhinja je odlična in spada med vrhunce potovanja. Od mesnih jedi, jedi z zelenjavo, prigrizkov,… in okusnih sladic. Od alkoholase v Libanonu dobi je vino, žganje in tudi pivo. Po večini se pijejo sokove in »turško« kavo.
 • ZAHTEVNOST POTI: Potovanje je primerno za kogarkoli z nekaj avanturistične žilice.
 • VALUTA: V Libanonu lahko zamenjamo €/$. Možna je uporaba tudi bančnih/kreditni/debitnih kartic.
 • VREME: Za Libanon je za pomlad in jesen značilno toplo in spremenljivo vreme (v gorah), preko poletja je toplejše in preko zime veljajo mile temperature. Temperature decembra se gibljejo od 10 – 20 stopinj.
 • ZDRAVJE: Obveznih cepljenj za Libanon ni. Priporočamo, da si ogledate spletno stran zdravinapot.net
 • VARNOST: Libanon je varna država. Potrebna je kot povsod previdnost tam kjer so večje množice ljudi. Potrebno je spoštovanje pravil glede oblačenja v mošejah in cerkvah.
 • VIZUM: Ga pridobimo na letališču v Bejrutu, predhodno je potrebno zagojetoviti vso dokumentacijo.
 • OBLAČILA: Za gorski svet potrebujemo topla oblačila (pohodniška oblačila).  Na jugu in ob obali bo precej topleje in priporočamo lažja in prehodna oblačila.  Seznam priporočljive opreme  dobite ob prijavi na potovanje.

1.dan: POLET Let proti Libanonu.

2.dan: BEJRUT Pristanek bo v jutranjih urah. Po pristanku bo sledil transfer do hotela, kjer se bomo osvežili. Ogledali si bomo moderno, medkulturno in živahno prestolnico Libanona. Sprehodili se bomo po artistični soseski Bejruta. Spoznali bomo dramatično zgodovino mesta od ruševin rimskih toplic iz 6. stoletja do modernih stavb, ki skrivajo dolge sledove tragične državljanske vojne v državi. Ogledali si bomo trg Place de l’Etoile z znamenitim stolpom z uro v Bejrutu in stavbo parlamenta, katedralo sv. Jurija Maronita,  impresivno mošejo Al-Amin, znano tudi kot modra mošeja. Ogledali si bomo tudi Narodni muzej, kjer je predstavljenih več kot 1300 arheoloških predmetov, od prazgodovine do srednjeveškega obdobja Mamlukov. Pozno popoldne se bomo sprehodili po obalni promenadi »Corniche« in do »Raouche rocks«, kjer bomo lahko uživali ob sončnem zahodu. H (Z)

3. dan: TIR in SIDON Tir je četrto največje mesto v Libanonu. Mesto je poznano tudi pod imenom feničanska kraljica morja. Tir je znano tudi po arheološkemu najdišču (Unesco) z rimsko nekropolo, slavolokom in hipodromom. Sprehodili se bomo ob obali in uživali na živahni tržnici v starem mestnem jedru. Na poti se bomo ustavili še v križarskem gradu v mestu Sidon. GH (Z)

4.dan: CEDROVI GOZDOVI IN SREDNJEVEŠKO MESTO  Zapeljali se bomo v notranjost Libanona, do srednjevaškega mesta Deir el-Qamar, ki leži na hribu in je imelo pomembno vlogo v preteklosti. Ogledali  si bomo kraljevo palačo Beiteddine iz 19. stoletja, ki predstavlja vrhunec libanonske arhitekture. Nato se bomo zapeljali v  rezervat Al-Shouf, kjer rastejo starodavna cedrova drevesa in se razprostirajo po celotnem pobočju. Sprehodili se bomo po rezervatu cedrovega gozda. GH (Z)

5. dan: BAALBEK IN VINORODNA REGIJA BEKKA Po zajtrku se bomo zapeljali proti rodovitni dolini Bekka, ki leži med gorovjem Libanon in Anti-Libanon. Sprva nas bo pot vodila do ogromnega antičnega tempeljskega kompleksa Baalbek (Unesco). Baalbek sestavljajo templji Venere, Jupitra in Bakusa, ki spadajo med največje in najbolje ohranjene templje na svetu. Preostanek dneva pa bomo preživeli v vinorodni dolini Bekka. Obiskali bomo vinograde, tradicionalno klet ter pokusili libanonsko vino. Ogledali si bomo tudi srednjeveško mesto Anjara, ki se ponaša z zadnjim arheološkim najdiščem iz umajadskega obdobja. GH (Z)

6. dan: DOLINA QADISHA Po vijugasti cesti se bomo zapeljali do manjšega kraja Bcharre, ki leži na nadmorski višini 1400 m. Mesto je najbolj znano kot rojstno mesto svetovno znanega pesnika Khalila Gibrana. Poleg ogleda muzeja bomo uživali v mestu s tradicionalno arhitekturo in ob čudovitih pogledi na dolino Qadisha (Unesco), kjer se nahajajo številni kamniti samostani. V srednjem veku so bile jamske cerkve uporabljene kot zatočišče maronitske skupnosti. Popoldne se bomo sprehodili še po gozdu Arzov, kjer se nahajajo tisočletne libanonske cedre, ki so nekoč prekrivale celotno gorovje Libanona. Zaradi odpornosti in veličastnosti je cedra postala pomemben simbol libanonskega ljudstva. Le nazadnje se bomo zapeljali do Tripolija. GH (Z)

7. dan: TRIPOLI & BYBLOS Tripoli je drugo največje mesta Libanona, kjer bomo začutili pravo orientalsko atmosfero. Tripoli je bilo nekoč središče starodavnega trgovanja in je dom impresivne otomanske, križarske in moderne arhitekture. Vsekakor nas bo poleg arhitekture najbolj prevzel souk (tržnica) z živahnimi in ozkimi ulicami. Iz Tripolija se bomo zapeljali do Byblosa (Unesco), ki je eno najstarejših mest na Bližnjem vzhodu. Mesto ima dobro ohranjeno obzidje in impresivno zgodovinsko dediščino, ki sega v feničansko obdobje. Tu so Feničani razvili prvo fonetično abecedo z 22 črkami, ki je temelj naše sodobne abecede. Sprehodili se bomo po kamnitih ulicah očarljivega mediteranskega mesta ter uživali na pijači in okusni libanonski hrani. GH (Z)

8.dan: Jama JEITA & HARISSA Raziskali bomo eno od največjih naravnih čudes v državi – Jeita Grotto. Odkrivali bomo mrežo prepletenih impresivnih jam s stalaktiti, stalagmiti in podzemnim jezerom. Po ogledu se bomo zapeljali proti morju, proti mestu Jounieh, od koder se bomo z gondolo zapeljali na panoramsko vožnjo do Harisse. Ne samo, da bomo imeli čudovit pogled na zaliv Jounieh, temveč bomo videli tudi veličasten kip libanonske Gospe, saj Harissa je znan romarski kraj maronitskih kristjanov. Ob popoldanskem prihodu v Bejrut se bomo lahko sprehodili po boemskih ulicah Bejruta ali zgolj uživali ob odlični hrani in slaščicah. H (Z)

9.dan: POLET Zgodaj zjutraj se bomo zapeljali do mednarodnega letališča v Bejrutu in poleteli proti Evropi.

*H = hotel; *GH = gostišče, penzion ali spanje pri domačinih; J = jurta; *Z = zajtrk; *V = večerja; *R = razno (vlak, avtobus, paluba); *C = šotori.

Cena: od 1380€

Cena vključuje:

 • Povratni letalski prevoz Ljubljana/Benetke – Bejrut – Ljubljana/Benetke * z vsemi letališkimi taksami in 20 kg prtljage;
 • Nastanitev v hotelih (H) 3* v dvoposteljni sobah z zajtrkom in v penzionih/gostiščih (GH) v dvoposteljnih in več posteljnih sobah z zajtrkom;
 • Vstopnine po programu;
 • Vsi prevozi po programu v Libanonu (najeti avtobus/kombi);
 • Gondola na grič Harissa;
 • Pokušina vina;
 • Organizacijo potovanja in lokalno vodenje;
 • Slovenski vodja poti.

Cena ne vključuje:

 • doplačilo za manjšo skupino v primeru da se prijavi manj oseb: 50€ (14 – 13 oseb); 80€ (12 – 11 oseb); 100€ (10 – 8 oseb); 150€ ( 7 – 6 oseb oseb).

Cena ne vključuje/doplačila po želji:

 • zdravstveno zavarovanje;
 • povratni transfer do letališča, če let izven Slovenije (okvirno 60€)
 • enoposteljna soba​ (25€/noč).
 • dodatni obroki so po okvirno 10€ – 15€/osebo.

Opombe:

 • za potovanje v Libanon slovenski državljani potrebujejo vizum, ki ga pridobijo na letališču ob prihodu; *ženske nad 30 let morajo pridobiti vizum na veleposlaništvu Libanona na Dunaju. V potnem listu ne sme biti izraelskega žiga;
 • število mest je omejeno na 16,
 • potovanje bo zagotovljeno, ko bo 6 prijavljenih potnikov – takrat bodo tudi kupljene letalske karte; v nasprotnem primeru vam bomo vrnili vplačila;
 • cene letalskih kart, cene storitev lokalnih partnerjev in valutna razmerja se ves čas spreminjajo, zato so cene okvirne in lahko odstopajo. Cena potovanja je preračunana glede na ceno letalskih kart 10. januarja 2020;
 • splošni pogoji so sestavni del ponudbe in so objavljeni na spletni strani;
 • Prijave zbiramo do najkasneje 21 dni pred odhodom oziroma zapolnitve mest preko spodnje povezave.

Pomembno: Cene letalskih kart, cene storitev in valutna razmerja se ves čas spreminjajo, zato so cene okvirne in lahko odstopajo. Mi zagotavljamo ceno naše organizacijo in vodenje.

Mednarodna letalska karta je preračunana na 10. januarja 2020 in je bila 350€ z odhodom iz letališča Benetke. Cene letalskih kart se spreminjajo in veljajo do zapolnitve kvot.

PRIJAVA: Za prijavo na potovanje je potrebno izpolniti prijavnico in nam jo izpolnjeno posredovati na naš e-mail: shakti.potep@gmail.com. Prijavnica za potovanje se nahaja tu: PRIJAVNICA (KLIKNI, IZPOLNI in POSREDUJ). Prijava je informativne narave. Z izpolnitvijo prijavnice se šteje, da sprejemate določila splošnih pogojev poslovanja Agencije objavljene na spletni strani.

Vplačila: Prijave sprejema Agencija do 15 dni pred odhodom oz. do zapolnitve prostih mest. Po prijavi boste prejeli račun, iz katerega bodo razvidni vsi podatki o naročenem potovanju. S poslanim računom za prvi obrok v višini 30% cene potovanja se šteje, da je pogodba sklenjena. Preostali del računa mora biti poravnan najkasneje do 10 dni pred odhodom. Ob prijavi se na rezervacijo zaračuna 15 EUR prijavnine. Ob minimalnem številu vplačanih prijav zagotovimo odhod (6 oseb). V primeru, da ne zberemo dovolj prijav akontacijo vrnemo oz. se sorazmerno poviša cena potovanje glede na manjšo skupino.

INFORMATIVNA PRIJAVNICA ZA POTOVANJE