ČAS POTOVANJA

25.10. - 03.11.2019

SKUPINA
min. 6 – maks. 16 oseb
CENA
od 900€ + letalska karta
LIBANON-1
Libanon je stičišče Bližnjega vzhoda in zahoda, tradicije in modernosti, gora in morja. Majhna in izredno slikovita dežela nam ponuja pejsaže od mediteranske obale, hribovja, sotesk, slopov, vinogradov, vse skupaj prežeto z zanimivo kulturo in bogato zgodovino. Libanon slovi po starodavnih cedrovih gozdovih, dramatičnih gorskih pobočjih, vinorodni regiji, simpatičnih obmorskih mestih ter po moderni prestolnici Bejrutu oz. Parizu Bližnjega vzhoda. Vsekakor pa ne smemo pozabiti na izredno bogato zgodovino in na arheološka najdišča svetovnega slovesa.

SPLOŠNE INFORMACIJE

KAKO POTUJEMO? Potovanje je kombinacija ogledov znamenitosti, manjšega pohodništva, obiskov bolj odmaknjenih krajev. Potovali bomo z lastnim prevoznim sredstvom (kombiji ali avtobusom).

NASTANITEV: Večina nočitev bo v hotelih ali penzionih/gostiščih (guesthousih) z dvoposteljnimi ali troposteljnimi sobami s kopalnico srednje kategorije.

HRANA: Libanonska kuhinja je odlična in spada med vrhunce potovanja. Od mesnih jedi, jedi z zelenjavo, prigrizkov,… in okusnih sladic. Od alkohola se v Libanonu dobi je vino, žganje in tudi pivo. Po večini se pijejo sokove in »turško« kavo.

ZAHTEVNOST POTI: Potovanje je primerno za kogarkoli z nekaj avanturistične žilice

ŠTEVILO OSEB: Število udeležencev je omejeno na 16 oseb, minimalno število je 6. Pri manjši skupini računamo doplačilo, ki so opisana na programu. Majhna skupina nam omogoča večjo prilagodljivost in obisk krajev, ki nam bi bili drugače nedostopni.

VREME: Za Libanon je za pomlad in jesen značilno toplo in spremenljivo vreme (v gorah), preko poletja je toplejše. Temperature se gibljejo od 10 – 35 stopinj.

ZDRAVJE: Obveznih cepljenj za Libanon ni. Priporočamo, da si ogledate spletno stran www.zdravinapot.net

VARNOST: Libanon je varna država. Potrebna je kot povsod previdnost tam kjer so večje množice ljudi. Potrebno je spoštovanje pravil glede oblačenja v mošejah in cerkvah.

VIZUM: Ga pridobimo na letališču v Bejrutu, predhodno je potrebno zagotoviti vso dokumentacijo.

OBLAČILA: Za gorski svet potrebujemo topla oblačila (pohodniška oblačila). Na jugu in ob obali bo precej topleje in priporočamo lažja in prehodna oblačila. Seznam priporočljive opreme dobite ob prijavi na potovanje.

1.dan: POLET
Let proti Libanonu.

2.dan: BEJRUT
Pristanek bo v jutranjih urah. Po pristanku bo sledil transfer do hotela, kjer se bomo osvežili. Ogledali si bomo moderno, medkulturno in živahno prestolnico Libanona. Sprehodili se bomo po artistični soseski Bejruta. Spoznali bomo dramatično zgodovino mesta od ruševin rimskih toplic iz 6. stoletja do modernih stavb, ki skrivajo dolge sledove tragične državljanske vojne v državi. Ogledali si bomo trg Place de l’Etoile z znamenitim stolpom z uro v Bejrutu in stavbo parlamenta, katedralo sv. Jurija Maronita, impresivno mošejo Al-Amin, znano tudi kot modra mošeja. Ogledali si bomo tudi Narodni muzej, kjer je predstavljenih več kot 1300 arheoloških predmetov, od prazgodovine do srednjeveškega obdobja Mamlukov. Pozno popoldne se bomo sprehodili po obalni promenadi »Corniche« in do »Raouche rocks«, kjer bomo lahko uživali ob sončnem zahodu. H (Z)

3.dan: Jama JEITA & HARISSA
Zapeljali se bomo severno od Bejruta in raziskali eno od največjih naravnih čudes v državi – Jeita Grotto. Odkrivali bomo mrežo prepletenih impresivnih jam s stalaktiti, stalagmiti in podzemnim jezerom. Po ogledu se bomo zapeljali proti morju, proti mestu Jounieh, od koder se bomo z gondolo zapeljali na panoramsko vožnjo do Harisse. Ne samo, da bomo imeli čudovit pogled na zaliv Jounieh, temveč bomo videli tudi veličasten kip libanonske Gospe, saj Harissa je znan romarski kraj maronitskih kristjanov. Ob prihodu v Bejrut se bomo lahko sprehodili po boemskih ulicah Bejruta ali zgolj uživali ob odlični hrani in slaščicah. H (Z)

4. dan: SOTESKA BATARA
Iz Bejruta se bomo zapeljali proti krasni soteski Batara. Sotesko je leta 1952 odkril francoski speleolog. Le-tu se bomo sprehodili do zelo zanimive naravnega čudeža, do jame treh mostov in do slapu, ki pada 255 metrov skozi jamo. Geologi trdijo, da je skalnato pobočje staro okoli 160 milijonov let, kar pomeni, da je bila prisotna v juri, ko so dinozavri tavali po zemlji. Od tu se bomo po vijugasti cesti zapeljali do manjšega kraja Bcharre, ki leži na nadmorski višini 1400 m. Mesto je najbolj znano kot rojstno mesto svetovno znanega pesnika Khalila Gibrana. Poleg ogleda muzeja bomo uživali v mestu s tradicionalno arhitekturo in ob čudovitih pogledi na dolino Qadisha. GH (Z)

5.dan: DOLINA QADISHA
Peš bomo odkrivali čudovito pokrajino doline Qadisha (Unesco). Sprehodili se bomo po osupljivem kanjonu, kjer se nahajajo številni kamniti samostani. V srednjem veku so bile jamske cerkve uporabljene kot zatočišče maronitske skupnosti. Popoldne se bomo sprehodili še po gozdu Arzov, kjer se nahajajo tisočletne libanonske cedre, ki so nekoč prekrivale celotno gorovje Libanona. Zaradi odpornosti in veličastnosti je cedra postala pomemben simbol libanonskega ljudstva. Po pohodu se bomo zapeljali nazaj do kraja Bcharre. GH (Z)

6. dan: TRIPOLI & BYBLOS
Zapustili bomo dolino in se zapeljali do drugega največjega mesta Libanona, do Tripolija, kjer bomo začutili pravo orientalsko atmosfero. Tripoli je bilo nekoč središče starodavnega trgovanja in je dom impresivne otomanske, križarske in moderne arhitekture. Vsekakor nas bo poleg arhitekture najbolj prevzel souk (tržnica) z živahnimi in ozkimi ulicami. Iz Tripolija se bomo zapeljali do Byblosa (Unesco), ki je eno najstarejših mest na Bližnjem vzhodu. Mesto ima dobro ohranjeno obzidje in impresivno zgodovinsko dediščino, ki sega v feničansko obdobje. Tu so Feničani razvili prvo fonetično abecedo z 22 črkami, ki je temelj naše sodobne abecede. Sprehodili se bomo po kamnitih ulicah očarljivega mediteranskega mesta ter uživali na pijači in okusni libanonski hrani. Prespali bomo v Byblosu. GH (Z)

7. dan: BAALBEK IN VINORODNA REGIJA BEKKA
Iz juga Armenije bo sledil transfer letališča od koder bomo v popoldanskih urah poleteli proti bližnjemu letališču.

8. dan: CEDROVI GOZDOVI IN SREDNJEVEŠKO MESTO
Srednjevaško mesto Deir el-Qamar se nahaja na hribu in je imelo pomembno vlogo v preteklosti. Sprehodili se bomo po Deir el-Qamarju in si ogledali kraljevo palačo Beiteddine iz 19. stoletja, ki predstavlja vrhunec libanonske arhitekture. Nato se bomo zapeljali v rezervat Al-Shouf, kjer rastejo starodavna cedrova drevesa in se razprostirajo po celotnem pobočju. Sprehodili se bomo po rezervatu cedrovega gozda še preden se bomo podali do sredozemske obale, do Tira. GH (Z)

9. dan: TIR in SIDON
Tir je četrto največje mesto v Libanonu. Mesto je poznano tudi pod imenom feničanska kraljica morja. Tir je znano tudi po arheološkemu najdišču (Unesco) z rimsko nekropolo, slavolokom in hipodromom. V bližini si bomo lahko privoščili skok v morje in uživali na živahni tržnici v starem mestnem jedru. Na poti se bomo ustavili še v križarskem gradu v mestu Sidon in se sprehodili po tržnici preden bomo zapustili Libanon. Zelo pozno zvečer se bomo zapeljali do mednarodnega letališča v Bejrutu od koder bomo poleteli proti Evropi. /(Z) .

10. dan: PRIHOD v Evropo

*H = hotel; *GH = gostišče, penzion ali spanje pri domačinih; J = jurta; *Z = zajtrk; *V = večerja; *R = razno (vlak, avtobus, paluba); *C = šotori.

Cena: od 900€ + letalska karta
*cena letalske karte je okvirno od 4o0€/osebo

Cena vključuje:
– Nastanitev v hotelih (H) 3* v dvoposteljni sobah z zajtrkom in v penzionih/gostiščih (GH) v dvoposteljnih in več posteljnih sobah z zajtrkom;
– Vsi prevozi po programu v Libanonu (najeti avtobus/kombi);
– Gondola na grič Harissa;
– Pokušina vina;
– Organizacijo potovanja in lokalno vodenje;
– Slovenski vodja poti.

Cena ne vključuje/obvezna doplačila pred odhodom:
– doplačilo za manjšo skupino v primeru da se prijavi manj oseb: 50€ (14 – 13 oseb); 80€ (12 – 11 oseb); 100€ (10 – 9 oseb); 160€ ( 8 – 6 oseb oseb).
– Povratni letalski prevoz Ljubljana/Benetke – Bejrut – Ljubljana/Benetke * z vsemi letališkimi taksami in 20 kg prtljage (400€ ob zgodnji prijavi).

Cena ne vključuje/možno doplačilo ob prijavi:
– zdravstveno zavarovanje CORIS z asistenco 26€;
– povratni transfer do letališča, če let izven Slovenije (okvirno 60€)
– enoposteljna soba (200€/osebo).

Cena ne vključuje/doplačila na poti:
– napitnina za šoferje in vodnike 30€/osebo;
– dodatni obroki so po okvirno 10€/osebo (za hrano se porabi okvirno 100€ – 150€).
– Vse vstopnine po programu (50€).

Opombe:
– za potovanje v Libanon slovenski državljani potrebujejo vizum, ki ga pridobijo na letališču ob prihodu; *ženske do 30 let morajo pridobiti vizum na veleposlaništvu Libanona na Dunaju. V potnem listu ne sme biti izraelskega žiga;
– število mest je omejeno na 16,
– potovanje bo zagotovljeno, ko bo 6 prijavljenih potnikov – takrat bodo tudi kupljene letalske karte; v nasprotnem primeru vam bomo vrnili vplačila.
– cene letalskih kart, cene storitev lokalnih partnerjev in valutna razmerja se ves čas spreminjajo, zato so cene okvirne in lahko odstopajo. Cena potovanja je preračunana glede na ceno letalskih kart 20. februarja 2019.
– splošni pogoji so sestavni del ponudbe in so objavljeni na spletni strani www.shaktipotep.com
– info: 031 249 105 ali shakti.potep@gmail.com
– prosimo, preberite še posebne informacije spodaj.
– Prijave zbiramo do 30 dni pred odhodom oziroma zapolnitve mest preko spodnje povezave

Pomembno: Cene letalskih kart, cene storitev in valutna razmerja se ves čas spreminjajo, zato so cene okvirne in lahko odstopajo. Mi zagotavljamo ceno naše organizacijo in vodenje.
Mednarodna letalska karta je preračunana na 10. februarja 2019 in je bila 400€ z odhodom iz letališča Benetke. Cene letalskih kart se spreminjajo in veljajo do zapolnitve kvot

PRIJAVA: Za prijavo na potovanje je potrebno izpolniti prijavnico (jo dobite po e-mailu) in nam jo izpolnjeno posredovati na naš e-mail: shakti.potep@gmail.com.

Vplačila: Prijave sprejema Agencija do 30 dni pred odhodom oz. do zapolnitve prostih mest. Po prijavi boste prejeli račun, iz katerega bodo razvidni vsi podatki o naročenem potovanju. S poslanim računom za prvi obrok v višini 30% cene potovanja se šteje, da je pogodba sklenjena. Preostali del računa mora biti poravnan najkasneje do 10 dni pred odhodom. Ob prijavi se na rezervacijo zaračuna 15 EUR prijavnine. Ob minimalnem številu vplačanih prijav zagotovimo odhod (6 oseb). V primeru, da ne zberemo dovolj prijav akontacijo vrnemo oz. se sorazmerno poviša cena potovanje glede na manjšo skupino.

INFORMATIVNA PRIJAVNICA ZA POTOVANJE