ČAS POTOVANJA

19.09. - 27.09.2020

SKUPINA
min. 6 – maks. 16 oseb
CENA
od 850€

V Makedoniji bomo spoznali tradicijo Balkana in Sredozemlja, bogato kulturo in zgodovino ter aktivno doživeli naravo te gorate dežele. Makedonijo bomo raziskovali na lažjih peš poteh, uživali v prekrasnih razgledih in okušali tradicionalno hrano.  Pot bomo pričeli v Skopju, kjer se bomo sprehodili skozi zgodovinski del mesta, še preden se bomo odpravili proti kanjonu Matka in nacionalnem parku Mavrovo. Tu bomo obiskali pravoslavne samostane in uživali v značilnem makedonskem gostoljubju in raziskovali zgodovinske bisere Ohrida. Prevzel nas bo nacionalni park Galičica in samostan Treskavec nad Prilepom. V Bitoli si bomo ogledali nekdanjo mesto Heraclea Lyncestis, še preden se bomo napotili v vinoroden del Makedonije. Zaključili bomo z obiskom očarljivih vulkanski oblik, tako v makedonski »Kapadokiji« kot v makedonskem megalitskem observatoriju.

SPLOŠNE INFORMACIJE

 

 • NASTANITEV: Spi se v hotelih 2*/3* v dvoposteljnih sobah z zajtrkom in pri domačinih v dvoposteljnih ali več posteljnih sobah z zajtrkom.
 • ZAHTEVNOST POTI: Potovanje je primerno za kogarkoli z malo avanturistične žilice ter je malce bolj fizično pripravljen.
 • ŠTEVILO OSEB: min 6 – maks 16
 • VREME: Na pozno pomlad in na pozno poletje je v severni Makedoniji prijetno toplo, temperature se gibljejo od 10 – 25 stopinj, v dolinah je topleje ter na višini hladneje.
 • ZDRAVJE: Več na http://www.zdravinapot.net. Sami ne svetujemo nobenega posebnega cepljenja oz. zaščite vendar je odločitev v vaših rokah.
 • VARNOST: Severna Makedonija je varna država. Potrebna je kot povsod previdnost tam kjer so večje množice ljudi. Potrebno je spoštovanje pravil glede oblačenja v cerkvah.
 • KAKO POTUJEMO? Severno Makedonijo bomo prepotovali z najetimi avtobusom.
 • VIZUM: Slovenci za Makedonijo ne potrebujemo vizuma, a potrebujemo 6 mesecev veljavni potni list ali osebno izkaznic
 • HRANA: Jedli bomo v lokalnih restavracijah. Makedonska hrana je zelo okusna in raznolika. Večinoma se je juhe, meso, testenine, solate ter sezonsko sadje. Za vegetarijance se bomo potrudili.

Dan 1: SKOPJE Jutranji polet proti Skopju. Po pristanku bo sledil transfer do hotela. Ostali del dneva bomo izkoristili za raziskovanja starega mestnega jedra s mnogimi kulturnimi in zgodovinskimi spomeniki kot so: hiša matere Tereze, vodnjak Aleksandra Velikega, pravoslavne cerkve, stari most, otomanske tradicionalne hiše,… H

Dan 2:  SOTESKA MATKA Po zajtrku se bomo iz Skopja zapeljali z žičnico na vrh hriba Vodna (1060m) od koder se nam bodo oprli razgledi na Skopje. Po tem se bomo podali na pohod do jezera Matka, ki se nahaja v kanjonu. S čolnom se bomo zapeljani po kanjonu, ki je sicer najbolj znan po najgloblji jami v Evropi. Popoldan bomo pot nadaljevali do nacionalnega parka Mavrovo. GH (Z)

Dan 3: Nacionalni park MAVROVO in VEVČANI Iz nacionalnega parka bomo nadaljevali do gorske vasi Galičnik od koder si bomo privoščili pohod do doline reke Radika. Obiskali bomo obiskali enega najpomembnejših samostanov v Makedoniji. Po pohodu bomo pot nadaljevali do tradicionalne makedonske vasi Vevčani, kjer bomo imeli priložnost uživati v lokalni hrani in ruralnem okolju. GH (Z)

Dan 4: OHRID Zapeljali se bomo do Ohrida, kjer se bomo sprehodili po starem delu mesta, kjer si bomo ogledali tradicionalne »gobaste« hiše, katedralo, trdnjavo carja Samuela in cerkve s tipično bizantinsko arhitekturo. Sprehodili se bomo ob enem najstarejših jezer v Evropi ter si ogledali izvor Črnega Drina in samostan Nauma.  Zvečer si bomo lahko privoščili okusno večerjo. H (Z)

Dan 5: GALIČICA in BITOLA Zgodaj zjutraj si bomo privoščili pohod (po želji) po nacionalnega parka Gličica. Po želji se lahko povzpnemo na vrh Galičice, Magaro (2255m) od koder se bodo raztezali prekrasni razgledi na ohridsko in prespansko jezero. Po pohodu nas bo pot vodila do Bitole, kjer si bomo ogledali Heracleo Lyncestis, zelo pomembno mesto na nekdanji trgovski poti (via Egnatia), ki jo je v 4.stoletju p.n.š., ustanovil Filip II., oče Aleksandra Velikega. Vsekakor bomo impresionirani nad mozaiki. Po ogledu se bomo zapeljali še Kruševa, do najvišjega ležečega mesta na Balkanu. Sprehodili se bomo po mestu in obiskali memorial povšečen Toše Proeskemu. H (Z)

Dan 6: Samostan TRESKAVAC & vinorodna regija Danes si bomo ponovno privoščili pohod in sicer se bomo najprej zapeljali do Prilepa vse do stebrov kralja Marka. Od tu nas bo pešpot vodila do  samostana Treskavec iz 13. stoletja. Tokrat nas ne bo navduševala samo narava in razgledi nad antično Pelagonijo, ampak tudi zanimive freske v samostanu. Popoldan nas bo pot vodila do vinorodne regije Makedonije, kjer bomo poskušali vino in uživali v hrani in gostoljubju domačinov. GH (Z) Okvirno 4 ure hoje

Dan 7: Makedonska KAPADOKIJA  Zapustili bomo vinorodno regijo in se zapeljali do t.i. »makedonske Kapadokije«, kjer je zanimivo kamnito pokrajino ustvarila erozija. Sprehodili se bomo med zanimivimi vulkanskimi formacijami, ki naj bi bili stari 10 milijonov let. O njihovem nastanku pa krožijo legende. Zapeljali se bomo do Kratova, se sprehodili preko srednjeveških mostov, po tlakovanih ulicah in do ostankov stolpov. Mogoče si bomo lahko privoščili tudi nakup lokalnih specialitet. GH (Z) Okvirno 2 uri  hoje.

Dan 8: MEGALITSKI OBSERVATORIJ – makedonski STONEHENGE Megalitski observatorij se nahaja na nekdanjem vulkanskem hribu (Očkov kamen) v severni Makedonijo je bil odkrit šele leta 2001. Obstoj observatorija pa datira tja okrog leta 1800 p.n.š. oz. v zgodnjo bronasto dobo. Tukaj so starodavni ljudje opravljale številne obrede ter opazovali sonce, luno in ozvezdja. Povzpeli se bomo na vrh vulkanskega hriba (1013 m) ob sončnem vzhodu in opazovali sonce ter ostanke megalitskega observatorija, ki je postavljen na strateškem mestu zato se ni čuditi, da so ga uvrstili na četrti najpomembnejši observatorij na svetu. Po ogledu bo sledil še odhod do Skopja, kjer bo prosto popoldan za nakupe in lastno raziskovanje. H (Z) Okvirno 2- 3 ure hoje

Dan 9: LET proti Sloveniji

*H = hotel; *GH = gostišče, penzion ali spanje pri domačinih; J = jurta; *Z = zajtrk; *V = večerja; *R = razno (vlak, avtobus, paluba); *C = šotori.

AKCIJA!!! Cenaod 850€ 900€

Cena vključuje:

 • Povratni letalski prevoz Ljubljana – Skopje – Ljubljana* z vsemi letališkimi taksami in 20 kg prtljage;
 • organizacijo potovanja;
 • vodenje in našo energijo;
 • nastanitev v hotelih 2*/3* v dvoposteljni sobah ali gostiščih pri domačinih, nočitve z zajtrki ;
 • prevozi z avtobusom/kombiji po programu;
 • prevoz po jezeru Matka;
 • slovensko spremljanje – vodja poti.

Cena ne vključuje:

 • doplačilo za manjšo skupino v primeru da se prijavi manj oseb: 50€ (12 – 10 oseb), 100€ (9 – 7 oseb). zdravstveno zavarovanje CORIS  z asistenco,
 • povratni transfer do letališča, če let izven Slovenije (okvirno 60€ do 90€)
 • enoposteljna soba​ (20€/noč).

Pomembno: Cene letalskih kart, cene storitev in valutna razmerja se ves čas spreminjajo, zato so cene okvirne in lahko odstopajo. Mi zagotavljamo ceno naše organizacijo in vodenje.

PRIJAVA: Za prijavo na potovanje je potrebno izpolniti prijavnico in nam jo izpolnjeno posredovati na naš e-mail: shakti.potep@gmail.com

Vplačila: ob prijavi se vplača 30% cene aranžmaja in s tem si zagotovite mesto v skupini. Ob minimalnem številu vplačanih prijav zagotovimo odhod. V primeru, da ne zberemo dovolj prijav akontacijo vrnemo oz. se sorazmerno poviša cena in se potovanje vseeno  izpelje. Ko je skupina potrjena se plača letalsko karto, preostanek pa se nakaže na račun agencije najkasneje en mesec pred odhodom.

Opombe:

 • za potovanje v Severno Makedonijo slovenski državljani ne potrebujejo vize;
 • državljani RS lahko v severno Makedonijo potujejo s potnim listom ali osebno izkaznico:
 • število mest je omejeno na 16,
 • potovanje bo zagotovljeno, ko bo 6 prijavljenih potnikov – takrat bodo tudi kupljene letalske karte; v nasprotnem primeru vam bomo vrnili vplačila.
 • cene letalskih kart, cene storitev lokalnih partnerjev in valutna razmerja se ves čas spreminjajo, zato so cene okvirne in lahko odstopajo. Cena potovanja je preračunana glede na ceno letalskih kart 10. septembra 2019 (200€)
 • Splošni pogoji so sestavni del ponudbe in so objavljeni na spletni strani,
 • Prijave zbiramo do najkasneje 15 dni pred odhodom oziroma zapolnitve mest  preko spodnje povezave.

INFORMATIVNA PRIJAVNICA ZA POTOVANJE