ČAS POTOVANJA

18.10. - 31.10.2019

ali s podaljškom 18.10. - 03.11.2019

SKUPINA
min. 6 – maks. 12 oseb
CENA
od 1240€ + letalska karta

Se morda sprašujete, na kateri treking v Nepal bi se odpravili? Trekingi okoli Manasluja, Daulagirija, Makaluja … so izredno zahtevni, trajajo več kot 18 dni, hkrati pa je najvišja nadmorska višina, ki jo na trekingu dosežete, krepko čez 5.000 m in pomanjkanje kisika na taki višini zna biti kar velik problem. Kaj pa morda treking okoli Anapurn? Če je bilo možno pred leti okoli Anapurn priti peš v 12-ih dneh, je danes to mogoče že v 6-ih dneh. Se sprašujete zakaj? V te kraje je namreč prišla civilizacija, kar seveda ni nič narobe, a kaj, ko so zgradili cesto skoraj da mimo vseh vasi, ki se jih na trekingu obišče. V petih letih je vse skupaj postalo že tako skomericalizirano, da je na omenjenih trekingih že prava gneča.
Ste morda že slišali za Mardi Himal trek oz. treking pod sveto goro Machapuchare, kaj pa morda za Chitwan nacionalni park na skrajnem južnem delu Nepala, kjer je verjetnost, da v objektive ujamemo ogrožene bengalske tigre in nosoroge? Vabimo vas, da se z nami v mesecu oktobru odpravite v to čudovito državo pod Himalajo, v predele, kjer pravega turizma še ni. Da pa treking ne bo pretežak, naj omenimo, da smo v ceno vključili tudi najem nosačev in vso prehrano. Kot zanimivost naj dodamo še to, da bodo v času našega potovanja v Nepalu praznovali največji nepalski praznik Diwali, katerega imenujejo tudi Festival luči (vredno obiska).

SPLOŠNE INFORMACIJE

KAKO POTUJEMO?  Nepal bomo prepotovali z najetimi avtobusom (samo za nas) in s lokalnimi vozili.

NASTANITEV: Spi se v hotelih v dvoposteljnih sobah z zajtrkom v gostiščih v dvoposteljnih ali več posteljnih sobah z zajtrkom. V Katmanduju in Pokhari se spi v preprostih hotelih (dvoposteljne sobe), v nacionalnem parku Chitwan v prijetnih tradicionalnih hiškah, na trekingu pa v preprostih hiškah pri domačinih. V primeru, da bodo na trekingu nastanitvene kapacitete zasedene (odvisno od dneva prijave oz. potrditve programa), bomo spali v šotorih, katere nam bo priskrbela lokalna agencija.

HRANA: Jedli bomo v preverjenih lokalnih restavracijah in pri domačinih. Večinoma se je juhe, riž in meso, zelenjavo, testenine, solate ter sezonsko sadje. Na trekingu bomo imeli tri obroke na dan.

ZAHTEVNOST POTI: Način potovanja je popotniško usmerjen. Potovanje je primerno za kogarkoli z nekaj popotniška žilice. Na trekingu nam bodo vso potrebno prtljago nosili nosači. Najvišja nadmorska višina, ki jo bomo na trekingu osvojili je 4.400 m, dnevne hoje bo 4-6 ur, tempo hoje bo prilagojen najpočasnejšemu v skupini; hitrejši bodo lahko šli naprej z lokalnim vodnikom. Treking zahteva kar nekaj fizične, predvsem pa psihične kondicije in prilagajanja skupini. S seboj na potovanje je priporočljivo vzeti tudi toplo spalko in treking opremo. Seznam za to dobite ob zagotovljenem odhodu na potovanje; marsikaj se da poceni kupiti v Katmanduju ali Pokhari.

ŠTEVILO OSEB: min 6 – maks 12

VREME: Nepal ima tipično monsunsko podnebje; razdelimo ga na sušno in deževno obdobje. Monsun državo prizadene od junija do septembra in takrat močno deževje oteži promet, gosti oblaki pa zakrijejo vrhove in poglede. Najbolj primerni čas za obisk in za treking po Nepalu je od meseca oktobra do aprila, ko lahko pričakujemo jasno nebo, tople dneve in lepe poglede na Himalajo. Dnevne temperature se gibljejo okoli 20 °C, ponoči pa se v višjih nadmorskih višinah lahko spustijo pod ledišče.

ZDRAVJE: Več na http://www.zdravinapot.net. Sami ne svetujemo nobenega posebnega cepljenja oz. zaščite vendar je odločitev v vaših rokah. Svetujemo sklenitev zdravstvenega zavarovanja z asistenco v tujini. Glede podatkov o boleznih, ki se pojavljajo na samem območju potovanja, priporočamo obisk internetne strani Zavoda za zdravstveno varstvo.

VARNOST: Nepal je varna državi. Potrebna je kot povsod previdnost tam kjer so večje množice ljudi. Potrebno je spoštovanje pravil glede oblačenja v templjih.

VIZUM: Slovenci za obisk Nepala potrebujemo vizum. Za pridobitev nepalske vize in dovoljenja za obisk zavarovanega območja Anapurna vsak potrebuje po dve osebni fotografiji. Potrebujemo 6 mesecev veljavni potni list.

1.DAN: ZAČETEK POTOVANJA V NEPAL IN BUTAN
Iz bližnjega letališča bomo poleteli proti Nepalu oz. v Katmandu.

2.DAN: PRIHOD V NEPAL
Ob prihodu na letališče v Katmanduju nas bo pričakal lokal predstavnik, nato pa se bomo zapeljali do našega hotela. Preostanek dneva bomo imeli prosto, v večernih urah pa se bomo ponovno dobili z lokalnim vodnikom, ki nam bo predstavil plan za naslednje dni. Večerja in nočitev v hotelu.

3.DAN: OGLED KATMANDUJA 
Po zajtrku si bomo z lokalnim vodnikom ogledali pomembne znamenitosti mesta, ki je zaradi svoje čudovite arhitekture pod zaščito UNESCA. Obiskali bomo najpomembnejši Shivin tempelj na indijskem subkontinentu oz. t. i. nepalski Varanasi, kjer smo lahko priča kremiranju umrlih, pa največjo stupo v Nepalu – Bodnath stupa, kjer prebivajo številni tibetanski emigranti, Durbar Square – staro mestno jedro, kjer so nekoč ustoličevali kralje in kjer živi boginja Kumari (s kančkom sreče jo bomo lahko tudi videli), se od bližje spoznali še s hindujsko vero, se morda sprehodili po slavni Freak Street, kjer so se v šestdesetih letih zadrževali hipiji … Nočitev na osnovi polnega penziona.

4.– 5. DAN: KATMANDU – CHITWAN NACIONALNI PARK
Po zajtrku se bomo zapeljali v nacionalni park Chitwan, ki se nahaja na skrajnem jugu Nepala, kar nam vzame okoli 5 ur. Preprosti ljudje etnične skupine Tharu se med popotniki radi pohvalijo, da so odporni na malarijo, toda brez skrbi, malarije na tem območju ni že več kot 50 let. Ljudstvo živi v čarobnih hiškah, pokritih s slamo, narejenih iz blata, preživlja pa se s tradicionalnim kmetijstvom. V dveh dneh, ki bosta pred nami, se bomo z lokalnim vodnikom podali na ogled muzeja lokalne etnične skupine, vrhunec obiska nacionalnega parka pa je zagotovo slonji safari med ogroženimi bengalskimi tigri in nosorogi, pa rafting po reki Rapti, krajši pohod po džungli … Po sončnih zahodih sledijo prijetni večeri, ki se lahko zavlečejo pozno v noč; večeri ob ognju s prijaznimi domačini, kakšnim domačim pivom in številnimi popotniškimi prigodami. Nočitev na osnovi polnega penziona.

6.DAN: CHITWAN NACIONALNI PARK – NAGARAKOT
Po zajtrku se bomo zapeljali do manjšega naselja Nagarakot, ki se nahaja na  2.195 m nadmorske višine približno 30 km vzhodno od Katmanduja (7 ur vožnje). Med potjo bomo imeli postanek za kosilo, na razgledni točki Nagarakota pa se nam bodo s kančkom sreče odprli čudoviti razgledi na različne gorske grebene najvišjega gorstva sveta –  Himalaje; v primeru lepega vremena bomo lahko videli pogorje Anapurn, Manaslu, Langtang, goro Mount Everest … Nočitev na osnovi polnega penziona.

7.DAN: SLOVO OD NEPALA IN ODHOD V BUTAN
Po zajtrku bomo imeli transfer na letališče v Katmanduju, nato pa bomo poleteli z butanskim nacionalnim prevoznikom Drukair poleteli v Butan. Veliki snežni vrhovi Notranje Himalaje se dvigajo do nebes in če bo vreme jasno, so kulise sanjske. Ko se bo letalo približalo Butanu, bomo lahko opazovali kmetije, posejane kot točke po pobočjih. Srečali bomo našega lokalnega vodnika, ki bo z nami ves čas potovanja po Butanu. Sledi bo še še transfer do prestolnice Butana, Thimphu. Nočitev na osnovi polnega penziona.

8.DAN: THIMPHU
Spoznali bomo prestolnico Butana. V narodni knjižnici si bomo ogledali bogato zbirko neprecenljivih budističnih rokopisov, sprehodili se bomo mimo nacionalnega inštituta za tradicionalno medicino, kjer sestavljajo znamenita zdravila in jih tudi razdeljujejo. Obiskali bomo inštitut Zorig Chusum, oz.  slikarsko šolo, kjer opravijo študentje šestletno izobraževanje 13-ih tradicionalnih umetnostnih in obrtnih delavnic, značilnih za Butan. Nadaljevali z ogledom muzeja narodne dediščine, da dobimo vpogled v tipično življenje v Butanu. V tekstilnem muzeju bomo spoznali čudovite ročno izdelane tkanine iz Butana. Obiskali bomo tudi tržnico (odprta od torka do nedelje), kjer kmetje prodajajo svoje produkte (zelenjava, sadje, žita, začimbe, zdravilne rastline …) Ogledali pa si bomo tudi rezervat, v katerem živijo takini. Takin je izredno redek član kozje družine. Zavili bomo na bazar, kjer obrtniki in rokodelci iz cele države prodajajo svoje izdelke. Za konec dneva pa se bomo zapeljali še v naravni park Kuensel Phodrang, kjer bomo uživali v popolnem razgledu na dolino Thimphu. Obiskali bomo še največji kip Bude v državi, ti. Buddha Point. Dovolj bo za danes, mar ne? Cena potovanja na dan je kar visoka, zato izkoristimo dneve! Nočitev na osnovi polnega penziona.

9.dan: THIMPHU – PUNAKHA
Po zajtrku so bomo odpravili do Punakhe čez prelaz Dochula. Ob jasnem vremenu se ponujajo res lepi pogledi na Vzhodno Himalajo.  Med riževimi polji se bomo sprehodili skozi vas Metshina vse do budističnega samostana Čimi, kjer hranijo originalni leseni simbol falusa, prinesen iz Tibeta. Pari, ki ne morejo imeti otrok, pridejo v samostan po blagoslov. Nočitev v Punakhi, stari prestolnici Butana na osnovi polnega penziona.

10.dan: PUNAKHA – PARO
Po zajtrku si bomo ogledali palačo Punakha-Dzong, ki je bila zgrajena leta 1637, da so se branili pred napadi Tibetancev. Punakha-Dzong je izjemen primer samostanske arhitekture Butana in leži na sotočju rek Mochu in Pochu. Po prihodu v Paro si bomo ogledali nacionalni muzej, kjer hranijo več kot 3000 umetniških del in pokriva več kot 1500 let butanske kulturne dediščine. Pozno popoldne bomo imeli prosti čas za sprehod po mestu. Nočitev na osnovi polnega penziona.

11.dan: SAMOSTANA TAKTSANG, TIGROVO GNEZDO
Po zajtrku se bomo odpravili do najbolj prepoznavnega bisera in kulturne ikone Butana, samostana Taktsang, znanega tudi pod imenom Tigrovo gnezdno. Drži se pečine, ki je visoka več kot 900 metrov, sam samostan pa se nahaja na 3.120 metrov nadmorske višine. Že sama hoja do samostana bo doživetje, v primeru jasnega vremena pa bomo poplačani z res lepimi razgledi; na poti bomo seveda tudi prisluhnili legendi o nastanku samostana. Po povratku bomo imeli še zadnji sprehod po Paruju. Nočitev na osnovi polnega penziona.

12.dan: KONEC POTOVANJA PO BUTANU, LET V KATMANDU
Po zajtrku bomo imeli transfer na letališče in poleteli bomo v Katmandu. Po pristanku bo sledil transfer do hotela v prestolnici Nepala. Nočitev na osnovi polnega penziona.

13.dan: KATMANDU
Še en dan bomo preživeli v Katmanduju, in sicer se bomo lahko za konec našega potovanja še zadnjič zapeljali z rikšami, si morda v neposredni bližini Katmanduja ogledali čudoviti nekdanji kraljevini Patan in Bhaktapur, si po nizkih cenah kupili kakšno treking opremo za naslednje potovanje. Vse lepo pa se enkrat žal konča in tako bo sledili le še let nazaj domov. Pozno zvečer bomo imeli let proti našim krajem.

14.DAN: LET DOMOV
Po pristanku na bližnje letališču bo sledil še transfer v Slovenijo.

*H = hotel; *GH = gostišče, penzion ali spanje pri domačinih; J = jurta; *Z = zajtrk; *V = večerja; *R = razno (vlak, avtobus, paluba); *C = šotori.
Cena: od 1240€ + letalska karta
*Cena letalske karte je okvirno 670€

Cena vključuje:
– Povratno letalsko karto iz bližnjega letališča v Katmandu z vsemi taksami (odvisno od dneva prijave; v februarja 2019 je bila cena medcelinskega leta s taksami cca. 670 eur);
– Vodenje z lokalnim vodnikom po Katmanduju; vodenje vključuje vse prevoze in vstopnine skladno s programom – prepričani smo, da lahko le z lokalnim vodnikom doživite pravi utrip Katmanduja;
– Vse nastanitve v Katmanduju in Pokhari v hotelih brez lokalne kategorizacije (dvoposteljne sobe);
– 5 nočitev na trekingu v preprostih sobicah pri domačinih, vso prehrano s tremi obroki na dan brez pijače;
– Najem nosačev in lokalnega vodnika na trekingu;
– Dovoljenje za obisk zavarovanega območja Anapurna;
– Posebno dovoljenje za treking – t. i. TIMS;
– Organizacijo lokalne agencije – v primeru kakršnihkoli zapletov, nam lahko pomaga le lokalna agencija;
– Slovenskega vodnika in organizacijo potovanja;
– Cena velja ob prijavi min. 8 prijavljenih;
– Podaljšek potovanja 250 eur na osebo in vključuje: prevoz, 2 nočitvi v nacionalnem parku Chitwan: vključena vsa prehrana brez pijače, vstopnine in razne aktivnosti v parku: slonji safari, jungle trek, ogledi z lokalnim vodnikom.

V ceno ni vključeno:
– Nepalska viza: cca. 35 eur, dobi se jo na letališču v Katmanduju;
– Hrana, ki ni navedena v programu (vključena ni le v Katmanduju in Pokhari);
– Napitnine, obvezno doplačilo na licu mesta je 50 eur na osebo;
– Morebitni poldnevni izlet do nekdanjih kraljevin Patan in Bhaktapur;
– Minimalno število prijavljenih je 6 oseb, maksimum pa 12 oseb. V primeru manjše skupine (6-7 oseb) je potrebno doplačilo v višini 200 eur na osebo. Po dogovoru lahko potovanje organiziramo tudi za min. 4 osebe.

Ob rezervaciji oz. prijavi na potovanje je potrebno plačati akontacijo v višini 200 eur na osebo. Z akontacijo si zagotoviš mesto v skupini, mi pa ob minimalnem številu vplačanih akontacij zagotovimo odhod. V primeru, da za potovanje ne zberemo dovolj prijav, akontacijo zagotovo vrnemo. Ko bo potrjeno minimalno število udeležencev (6 oseb), bo potrebno plačati cca. 670 eur za nakup letalskih kart; po dogovoru lahko potovanje organiziramo tudi za min. 4 osebe. Preostali znesek bo potrebno plačati najkasneje en mesec pred odhodom na potovanje. Cene letalskih prevoznikov in valutna razmerja se spreminjajo vsak dan, zato si pridružujemo pravico spremembe cene vezano na datum prijave in plačila. Zaradi zasedenosti letalskih povezav in nastanitvenih kapacitet v Nepalu svetujemo čimprejšnjo prijavo. Prosimo upoštevajte, da se program lahko spremeni, saj v Nepalu ne moremo prevzeti odgovornosti v primeru spremembe programa zaradi višje sile izven naše kontrole; posledično so možne spremembe.

INFORMATIVNA PRIJAVNICA ZA POTOVANJE