ČAS POTOVANJA

10.05. - 24.05.2020

SKUPINA
min. 6 – maks. 16 oseb
CENA
od 1870€

Pakistanska avantura! Divja eksotika gorskih masivov Hindukuša, Pamirja in Karakorama. Strnjene in ozke doline, ravne planote, dolgi ledeniki, viseči mostovi. Tu je speljana tudi ena izmed svilenih poti. Mikroskopsko življenje na višini pa spremljajo zelene oaze natančno obdelanih polj, kjer je izkoriščen vsak košček zemlje in kjer so ljudje ob rekah in jezerih ustvarili svoja skromna kamnita prebivališča. Na severni strani pa se dvigajo osamljeni in v nebo segajoči sedem tisočaki. Fascinantna pokrajina. Kakršna je pokrajina na severu Pakistana, ravno taki so tudi njeni prebivalci. Divji, preprosti in izjemno gostoljubni. Posebna začimba, ki naredi Pakistan še bolj okusnega in privlačnejšega je kulturna pestrost ljudi, ki se odraža v jeziku, glasbi, oblačilih,…  še posebej so izstopajoči so pisano oblečeni Kalaši, ki so staroverci in staroselci Pakistana. V maju bomo imeli priložnost doživeti festival pri animističnih Kalaših, jer bomo deležni plesa, plesa in številnih obredov. To potovanje srčno priporočamo za prave avanturiste.

SPLOŠNE INFORMACIJE

 

 • KAKO POTUJEMO? Potovali bomo potovali z najetim jeepi/kombiji na 4 WD in z mini-busom.
 • NASTANITEV: Spi se v lepih in urejenih gostiščih in penzionih, v tradicionalni pamirski hiši brez kategorizacije, pri domačinih (več posteljne sobe) ter v hotelu v Islamabadu.
 • HRANA: Velko je mesa, mlečnih izdelkov, zelenjave in sadja.
 • ZAHTEVNOST POTI: Tura je primerna za kogarkoli z manjšo kondicijsko pripravo, ki ima v sebi vsaj malo popotniške žilice.
 • ŠTEVILO OSEB: min 6 – max 16
 • VREME: V Pakistan prihajamo v pomladnem času, ki je prijeten za potovanje. Temperature se v tem mesecu gibljejo med 5ᵒC in 30ᵒC, v visokogorju nižje temperature preko noči. V visokogorju je spremenljivo vreme. Več o vremenu si lahko pogledate na spletni strani: http://slovenian.wunderground.com
 • ZDRAVJE: Več na http://www.zdravinapot.net. Sami ne svetujemo nobenega posebnega cepljenja oz. zaščite vendar je odločitev v vaših rokah.
 • VARNOST: Pakistan je varna dežela. Ljudje so prijazni in odprti. Vseeno pa moramo paziti na osebno lastnino, saj se povsod najdejo izjeme – predvsem v velikih mestih, na tržnicah, turističnih krajih in povsod, kjer je večja gneča.
 • VIZUM: Slovenski državljani potrebujemo vizum za Pakistan.
 • OBVESTILO PRED ODHODOM: po vplačilu akontacije dobite seznam opreme in vseh priporočil pred potovanje.

Dan 1: LET V PAKISTAN Iz bližnjega letališča bomo poleteli proti Pakistanu.

Dan 2: ISLAMABAD IN BUDISTIČNI OSTANKI Po pristanku v Islamabadu bo sledila krajša osvežitev. Nato se bomo podali na pot proti severozahodu Pakistana. Na poti si bomo ogledali Taxilo, nekdanji najpomembnejši budističen center, v bližini Islamabada. Po ogled u se bomo zapeljali naprej, do nekdanjega budističnega samostana Takhti Bahi. GH (Z).

Dan 3 – 4: VOŽNJA PROTI SEVERU Vožnja nas bo vodila proti severu vse vse do mesta Chitral od koder se bomo zapeljali do dolin Kalašev, kjer se bomo udeležili živahnega pomladnega festivala. GH (Z)

Dan 5 – 6: POMLADNI FESTIVAL PRI ANIMISTIČNIH KALAŠIH V severozahodnem Pakistanu živijo Kalaši, ki so poslednji staroselci in staroverci z območja Hindukuša.  Imajo zelo močno ohranjeno tradicijo, verovanja, rituale in mite. Na pomlad v maju praznujejo pomladni festival s plesi, petjem, obredi. Vse to in še več bomo lahko mi doživeli v tej prekrasni skupnosti. GH (Z)

Dan 7 – 9: PO SVILENI CESTI & PRELAZ SHANDUR Zapustili bomo dolino in zapeljali proti severovzhodu Pakistana, po poti ki si jo nekoč prečkale karavane. S terenskimi vozili se bomo vozli preko prekrasne in visoke ležeče planote. Na poti nas bo spremljala pokrajina visokogorskih jezer, zeleno – turkiznih rek, riževa in pšenična polja in majhni zaselki. Prečkali bomo prelaz Shandur na 3735 m. Le -tu se nahaja najvišje igrišče za polo. Zapeljali se bomo do pokrajine Hunza, ki je občasno poimenovana ko »Meka« ljubiteljev gora in visokogorske narave. GH (Z)

DAN 10: DOLINA HUNZE Zbudili se bomo v Karimabadu v centralnem delu Hunze. Dan bomo izkoristili za raziskovanje okolice t.i. orlovega gnezda. Tu si bomo ogledali trdnjavo Baltit (Unesco) in se povzpeli do razgledne točke, t.i. orlovega gnezda. Vsekakor bomo uživali v tej krasni gorski okolici pogorja Karakorum. GH (Z)

DAN 11 – 14: KARAKORUMSKO GOROVJE, PETROGLIFI, VISEČI MOST Preko jezera Attabad se bomo zapeljali do Passuja v zgornji Hunzi, kjer bo sledil pohod po najdaljšem visečem mostu na svetu ter do jezera Kačeli. Uživali bomo ob pogledu na slikovito dolino, ki je obdana  gorskim masivom t.i. »katedral«, ki velja za eno izmed lepših v Pakistanu.  Vsekakor bomo uživali v razgledih, naravi in cvetočih marelicah, ki prav buhtijo na pomlad. V tem delu Hunze živijo avtohtoni prebivalci Wakhi, ki nas bodo pogostili pri njih doma. Od tu se bomo zapeljali nazaj do Gilgita, kjer si si bomo ogledali ostanke budizma, ki je cvetel prav v tem delu karokorumske ceste. Sprehodili se bomo tudi po mestu in nato poleteli nazaj proti Islamabadu.  GH (Z)

DAN 15: POLET Nočni odhod proti letališču in let proti Evropi

*H = hotel; *GH = gostišče, penzion ali spanje pri domačinih; J = jurta; *Z = zajtrk; *V = večerja; *R = razno (vlak, avtobus, paluba); *C = šotori.
image=”https://shaktipotovanja.si/wp-content/uploads/2019/04/PAKISTAN-7-400×267.jpg” image_id=”328|400″ link=”” linktarget=”_self” /]
[/fusion_gallery]

Cena: od 1870€

Cena vključuje:

 • Povratni letalski prevoz Dunaj – Islamabad – Dunaj* z vsemi letališkimi taksami in 25 kg prtljage;
 • Notranji let na relaciji Gilgit – Islamabad;
 • organizacijo potovanja;
 • vodenje in našo energijo;
 • nastanitev hotelih z zajtrkom, v gostiščih z zajtrkom – nočitve v več posteljnih sobah z zajtrkom s zasebno in skupno kopalnico;
 • prevozi po programu (terenska vozila, džipi, kombiji/minbusi);
 • lokalno vodenje;
 • vodenje trekinga;
 • slovensko spremljanje – vodja poti;
 • lokalno vodenje,

 

Cena ne vključuje/obvezno doplačili pred odhodom:

 • doplačilo za manjšo skupino v primeru da se prijavi manj oseb: 70€ (15-13 oseb), 110 € (12-11 oseb), 140€ (10-8 oseb),
 • zdravstveno zavarovanje CORIS z asistenco 55€,
 • povratni transfer do letališča, če let izven Slovenije (okvirno 60€ do 90€);
 • urejanje in posredovanje za pakistanski vizum in Loi (70€)
 • Izpolnjevanje pakistanskega vizuma (15€)
 • enoposteljna soba​ zaradi narave je možna samo v Islamabadu, Gilgitu in Karimabadu (80€)
 • vstopnine in dovolilnice za nacionalne parke – približno 40€;

Na tem potovanju bo z vami vodnica Ksenija Čermelj, mag. etnologije in kulturne antropologije, ki je pred 10 leti delala antropološke terenske raziskave v dolinah  Kalašev. Napisala je magistrsko delo z naslovom »Kultura Kalašev v severozahodnem Pakistanu«. Pozornost je posvečala predvsem duhovni kulturi in rekonstrukciji mitov in vam bo, kot največja poznavalka te starodavne kulture, znala približati izjemno skupnost  Kalašev, ki ima bogato zakladnico mitov, obredov, ceremonij, simbolike, zgodovine,… Vsekakor bo poskrbela za vodenje in vsebino celotnega Pakistana in ter nas bo povezala z lokalnimi ljudmi, ki nam bodo zagotovo pokazali še kakšen sicer bolj skrit kotiček Pakistana.

Pri ekipi Šakti potovanja smo zagovorniki odgovornega turizma in z organiziranjem potovanj v Pakistan želimo prispevati k dvigu zavesti pri posameznikih in družbi. Lokalnim skupnostim pomagamo tako, da pripadniki dobijo denar ali pomoč brez posrednikov. Zato se na potovanju spi tudi pri domačinih, pripravijo nam hrano, organizirajo nam izlete,…  Vsi potniki, ki potujemo v ta del sveta materialno pomagamo že s tem, da potujemo v ta del sveta. Na tem linku pa si lahko preberete intervju naše vodnice: Pakistan – ljubezen na prvi pogled (klikni)

Opombe:

 • Dokončen program potovanja se lahko razlikuje od gornjega opisa. Pridržujemo si pravico do prilagoditev potovanja v skladu z aktualnimi okoliščinami. Priporočamo čim prejšnjo prijavo (najkasneje 30 dni pred odhodom).
 • za potovanje v Pakistan slovenski državljani potrebujejo vizum, ki ga jo uredimo pred odhodom,
 • število mest je omejeno na 16,
 • potovanje bo zagotovljeno, ko bo 6 prijavljenih potnikov; letalske karte bodo kupljene, ko se oblikuje skupina; v nasprotnem primeru vam bomo vrnili vplačila.
 • cene letalskih kart, cene storitev lokalnih partnerjev in valutna razmerja se ves čas spreminjajo, zato so cene okvirne in lahko odstopajo. Cena potovanja je preračunana glede na ceno letalskih kart 10. september 2019.
 • splošni pogoji so sestavni del ponudbe in so objavljeni na spletni strani
 • ​prosimo, preberite še posebne informacije spodaj​.
 • Prijave zbiramo do 30 dni pred odhodom oziroma zapolnitve mest  preko zgornje povezave.

Pomembno: Cene in valutna razmerja se ves čas spreminjajo, zato so cene okvirne zaradi odstopanj v valutni razmerjih (€ vs. $) in zaradi spreminjanja cen letalskih prevoznikov. Mi 100% zagotavljamo samo ceno za našo organizacijo in vodenje. Cena je odvisna od cene letalskih kart (cena mednarodne letalske karte 650€/osebo, 10. september 2019).

PRIJAVA: Za prijavo na potovanje je potrebno izpolniti prijavnico in nam jo izpolnjeno posredovati na naš e-mail: shakti.potep@gmail.com. Prijavnica za potovanje se nahaja tu: PRIJAVNICA (KLIKNI, IZPOLNI in POSREDUJ).

Vplačila: ob prijavi se vplača 200€ akontacije in s tem si zagotovite mesto v skupini. Ob minimalnem številu vplačanih prijav zagotovimo odhod. V primeru, da ne zberemo dovolj prijav akontacijo vrnemo oz. se sorazmerno poviša cena potovanje in se potovanje vseeno izpelje. V primeru manjše skupine je doplačilo kot je zapisano.

INFORMATIVNA PRIJAVNICA ZA POTOVANJE