ČAS POTOVANJA

12.05. - 28.05.2019

SKUPINA
min. 6 – maks. 16 oseb
CENA
od 1280€ + letalska karta
PAKISTAN-naslovna
Pakistanska avantura! Divja eksotika gorskih masivov Hindukuša, Pamirja in Karakorama. Strnjene in ozke doline, ravne planote, dolgi ledeniki, viseči mostovi. Tu je speljana tudi ena izmed svilenih poti. Mikroskopsko življenje na višini pa spremljajo zelene oaze natančno obdelanih polj, kjer je izkoriščen vsak košček zemlje in kjer so ljudje ob rekah in jezerih ustvarili svoja skromna kamnita prebivališča. Na severni strani pa se dvigajo osamljeni in v nebo segajoči sedem tisočaki. Fascinantna pokrajina. Kakršna je pokrajina na severu Pakistana, ravno taki so tudi njeni prebivalci. Divji, preprosti in izjemno gostoljubni. Posebna začimba, ki naredi Pakistan še bolj privlačnega je kulturna pestrost ljudi, ki se odraža v jeziku, glasbi, oblačilih,… Še posebej so izstopajoči so pisano oblečeni Kalaši, ki so stroverci in staroselci Pakistana. V maju bomo imeli priložnost doživeti festival pri animističnih Kalaših, kjer bomo deležni plesa, plesa in številnih obredov. To potovanje srčno priporočamo za prave avanturiste.

SPLOŠNE INFORMACIJE

KAKO POTUJEMO? Potovali bomo potovali z najetim jeepi/kombiji na 4 WD in z mini-busom.

NASTANITEV: Spi se v lepih in urejenih gostiščih in penzionih, v tradicionalni pamirski hiši, pri domačinih (več posteljne sobe) ter v hotelih.

HRANA: Velko je mesa, mlečnih izdelkov, zelenjave in sadja.

ZAHTEVNOST POTI: Tura je primerna za kogarkoli z manjšo kondicijsko pripravo, ki ima v sebi vsaj malo popotniške žilice.

ŠTEVILO OSEB: min 6 – max 16

VREME: V Pakistan prihajamo v pomladnem času, ki je prijeten za potovanje. Temperature se v tem mesecu gibljejo med 0ᵒC in 25ᵒC, v visokogorju nižje temperature preko noči. Padavine niso pogoste, a nas znajo presenetiti. Več o vremenu si lahko pogledate na spletni strani: http://slovenian.wunderground.com

ZDRAVJE: Več na http://www.zdravinapot.net. Sami ne svetujemo nobenega posebnega cepljenja oz. zaščite vendar je odločitev v vaših rokah.

VARNOST: Pakistan je varna dežela. Ljudje so prijazni in odprti. Vseeno pa moramo paziti na osebno lastnino, saj se povsod najdejo izjeme – predvsem v velikih mestih, na tržnicah, turističnih krajih in povsod, kjer je večja gneča.

VIZUM: Slovenski državljani potrebujemo vizum za Pakistan.

1.dan: LET V PAKISTAN
Iz bližnjega letališča bomo poleteli proti Pakistanu.

2.dan: BUDISTIČNI OSTANKI
Po pristanku v Islamabadu bo sledila krajša osvežitev. Nato se bomo podali na pot proti severozahodu Pakistana. Na poti si bomo ogledali Taxilo, nekdanji najpomembnejši budističen center, ki se nahaja v bližini Islamabada. Po ogledu se bomo zapeljali naprej, do nekdanjega budističnega samostana Takhti Bahi. GH (Z).

3.dan: VOŽNJA PROTI SEVERU
Vožnja nas bo vodila proti severu vse vse do mesta Chitral od koder se bomo zapeljali do dolin Kalašev, kjer se bomo udeležili živahnega pomladnega festivala pri staroselcev in starovercev severnega Pakistana. GH (Z)

4. – 5. dan: POMLADNI FESTIVAL PRI ANIMISTIČNIH KALAŠIH
V severozahodnem Pakistanu živijo Kalaši, ki so poslednji staroselci in staroverci z območja Hindukuša. Imajo zelo močno ohranjeno tradicijo, verovanja, rituale in mite. Na pomlad v maju praznujejo pomladni festival s plesi, petjem, obredi. Vse to in še več bomo lahko mi doživeli v tej prekrasni skupnosti. GH (Z)

6. – 8.dan: PO SVILENI CESTI & PRELAZ SHANDUR
Zapustili bomo dolino Kalašev in se zapeljali proti severovzhodu Pakistana. Z džipi se bomo vozili po poti, ki si jo nekoč prečkale karavane. Mikroskopsko življenje na severu Pakistana spremljajo zelene oaze, kjer je izkoriščen vsak košček zemlje. Na poti nas bo spremljala pokrajina visokogorskih jezer, zeleno –turkiznih rek, riževa in pšenična polja z majhnimi zaselki. Prečkali bomo prelaz Shandur, kjer se nahaja najvišje igrišče za polo na svetu (3735 m). Od tu se bomo zapeljali do doline Hunza, ki je raj ljubiteljev gora in visokogorske narave. Spanje v penzionu/gostišču. GH (Z)

9. dan: DOLINA HUNZE – KARIMABAD IN DUIKER
Zbudili se bomo v Karimabadu v centralnem delu Hunze. Dan bomo izkoristili za raziskovanje okolice t.i. orlovega gnezda. Tu si bomo ogledali trdnjavo Baltit in se povzpeli do Duikarja, od koder se nam bodo ponujali izjemni razgledi na okolico natančno obdelanih polj, gorskih masivov Karakoruma. GH (Z)

10. – 12. dan: KARAKORUMSKO GOROVJE, PETROGLIFI, VISEČI MOST
Iz Karimabada se bomo preko jezera Attabad zapeljali do Passuja v zgornji Hunzi, kjer bo sledil pohod po najdaljšem visečem mostu na svetu ter do jezera Kačeli. Uživali bomo ob pogledu na slikovito dolino, ki je obdana gorskim masivom t.i. »katedral«, ki velja za eno izmed lepših v Pakistanu. Vsekakor bomo uživali v razgledih, naravi in cvetočih marelicah, ki prav buhtijo na pomlad. V tem delu Hunze živijo avtohtoni prebivalci Wakhi, ki nas bodo pogostili pri njih doma. Zadnji dan se bomo zapeljali do Gilgita, kjer si bomo ogledali ostanke budizma, ki je cvetel prav v tem delu karokorumske ceste. Prespali bomo pri domačinih (2x) in v hotelu. GH (Z) & H (Z)

13. in 14. dan: NANGA PARBAT & KARAKORUMSKA CESTA
Iz Gilgita se bomo zapeljali do našega izhodišča za treking pod Nanga Parbatom – lažji treking bomo naredil do t.i. vilinskih pašnikov (Fairy Meadows), kjer je izjemno lepo viden himalajski osemtisočak Nanga Parbat. Od tu se bomo spustili v dolino ter se zapeljali do bližnjega mesta ob karakorumski cesti. Spanje v lesenih hiškah na trekingu in v penzionu. GH (Z) * za vse ki na treking ne bi šli lahko uredimo alternativo s konji (za doplačilo). Treking ni tehnično težak. Hodili bomo 5-6 ur na dan.

15. – 16. dan: Dan 15 – 16: JEZERO SAIFUL MULUK in ISLAMABAD
Podali se bomo na izlet do izjemno slikovitega jezera Saiful Muluk, ki se nahaja na 3200 m. Od tu se vidi goro Malika Parbat (5290 m). Jezero naj bi dobilo ime po istoimenskem perzijskem pesniku, ki se je zagledal v vilo, ki je prihajala ob jezero vsako polno luno. Po izletu bomo zapustili gorsko naravo in prečkali karakorumsko visoko cesto vse do Islamabada. Naslednji dan si bomo v Islamabadu ogledali mošejo Faisal, muzej Lok Virsa in se povzpeli do razgledne točke nad Islamabadom. Vsekakor pa si bomo privoščili okusen afgani kebab in številne sladice. V kolikor nam bo čas dopuščal bomo skrenili še do Rawalpindija, kjer se bomo lahko barantali na bazarju. H (Z)

17.dan: POLET
Nočni odhod proti letališču in let proti Evropi.

* za vse ki si želijo je možen podaljšek do mesta Lahore – več informacij dobite o zanimanju na potovanje

*H = hotel; *GH = gostišče, penzion ali spanje pri domačinih; J = jurta; *Z = zajtrk; *V = večerja; *R = razno (vlak, avtobus, paluba); *C = šotori.
Cena: od 1280€ + letalska karta
*cena letalske karte je okvirno 650€/osebo

Cena vključuje:
– organizacijo potovanja;
– nastanitev hotelih 2*/3* z zajtrkom, v gostiščih (penzionih) z zajtrkom – nočitve v dvoposteljnih in troposteljnih sobah z zajtrkom s zasebno in skupno kopalnico in spanje pri domačinih z zajtrkom;
– prevozi po programu (terenska vozila, džipi, kombiji/minbusi);
– lokalno vodenje;
– vodenje trekinga;
– slovenski vodnik – vodja poti. z licenco.

Cena ne vključuje/obvezna doplačila pred odhodom:
– doplačilo za manjšo skupino v primeru da se prijavi manj oseb: 50€ (14-13 oseb), 100 € (12-11 oseb), 140€ (10-8 oseb), 160€ (7 – 6 oseb);
– Povratni letalski prevoz Dunaj/Ljubljana – Islamabad – Dunaj/Ljubljana* z vsemi letališkimi taksami in 25 kg prtljage (v kolikor bodo ugodne karte bomo uredili let iz Ljubljane; ob dovolj zgodnji prijavi je let 650€/osebo).

Cena ne vključuje/možno doplačilo ob prijavi:
– zdravstveno zavarovanje CORIS z asistenco 55€,
– povratni transfer do letališča, če let izven Slovenije (okvirno 60€ do 90€);
– urejanje in posredovanje za pakistanski vizum in Loi (70€);
– Izpolnjevanje pakistanskega vizuma (15€)
– enoposteljna soba zaradi narave je možna samo v Islamabadu, Gilgitu in Karimabadu (80€).

Cena ne vključuje/obvezna doplačila na poti:
– vstopnine in dovolilnice za nacionalne parke – približno 20€;
– napitnina 20€;
– hrana izven programa 2€ – 8€/oborok

Na tem potovanju bo z vami vodnica Ksenija Čermelj, mag. etnologije in kulturne antropologije, ki je pred 10 leti delala antropološke terenske raziskave v dolinah Kalašev. Napisala je magistrsko delo z naslovom »Kultura Kalašev v severozahodnem Pakistanu«. Pozornost je posvečala predvsem duhovni kulturi in rekonstrukciji mitov in vam bo, kot največja poznavalka te starodavne kulture, znala približati izjemno skupnost Kalašev, ki ima bogato zakladnico mitov, obredov, ceremonij, simbolike, zgodovine,… Vsekakor bo poskrbela za vodenje in vsebino celotnega Pakistana in ter nas bo povezala z lokalnimi ljudmi, ki nam bodo zagotovo pokazali še kakšen sicer bolj skrit kotiček Pakistana.
Pri ekipi Šakti potovanja smo zagovorniki odgovornega turizma in z organiziranjem potovanj v Pakistan želimo prispevati k dvigu zavesti pri posameznikih in družbi. Lokalnim skupnostim pomagamo tako, da pripadniki dobijo denar ali pomoč brez posrednikov. Zato se na potovanju spi tudi pri domačinih, pripavijo nam hrano, organizirajo nam izlete,… Vsi potniki, ki potujemo v ta del sveta materialno pomagamo že s tem, da potujemo v ta del sveta. Na tem linku pa si lahko preberete intervju naše vodnice: Pakistan – ljubezen na prvi pogled (klikni)

Opombe:
– Dokončen program potovanja se lahko razlikuje od gornjega opisa. Pridržujemo si pravico do prilagoditev potovanja v skladu z aktualnimi okoliščinami. Priporočamo čim prejšnjo prijavo (do 2 meseca pred odhodom).
– za potovanje v Pakistan slovenski državljani potrebujejo vizum, ki ga jo uredimo pred odhodom,
– število mest je omejeno na 16,
– potovanje bo zagotovljeno, ko bo 6 prijavljenih potnikov; letalske karte bodo kupljene, ko se oblikuje skupina; v nasprotnem primeru vam bomo vrnili vplačila.
– cene letalskih kart, cene storitev lokalnih partnerjev in valutna razmerja se ves čas spreminjajo, zato so cene okvirne in lahko odstopajo. Cena potovanja je preračunana glede na ceno letalskih kart 20. januarja 2019.
– splošni pogoji so sestavni del ponudbe in so objavljeni na spletni strani shaktipotep.com
– info: 031 249 105 ali potep@gmail.com
– prosimo, preberite še posebne informacije spodaj.
– Prijave zbiramo do 30 dni pred odhodom oziroma zapolnitve mest preko zgornje povezave.

Pomembno: Cene in valutna razmerja se ves čas spreminjajo, zato so cene okvirne zaradi odstopanj v valutni razmerjih (€ vs. $) in zaradi spreminjanja cen letalskih prevoznikov. Mi 100% zagotavljamo samo ceno za našo organizacijo in vodenje. Cena je odvisna od cene letalskih kart (cena mednarodne letalske karte 650€/osebo, januar 2019).

PRIJAVA: Za prijavo na potovanje je potrebno izpolniti prijavnico (jo dobite po e-mailu) in nam jo izpolnjeno posredovati na naš e-mail: shakti.potep@gmail.com.

Vplačila: ob prijavi se vplača 30% cene aranžmaja in s tem si zagotovite mesto v skupini. Ob minimalnem številu vplačanih prijav zagotovimo odhod. V primeru, da ne zberemo dovolj prijav akontacijo vrnemo oz. se sorazmerno poviša cena potovanje in se potovanje vseeno izpelje. V primeru manjše skupine je doplačilo kot je zapisano.

INFORMATIVNA PRIJAVNICA ZA POTOVANJE