ČAS POTOVANJA

26.08. - 15.09.2019

SKUPINA
min. 6 – maks. 16 oseb
CENA
od 1380€ + letalska karta

Avantura v Pakistan! Potovanje vodi po veličastni karakoumski cesti v severni Pakistan, kjer visokogorska narava kaže na svojo veličino in neokrnjenost. O gostoljubju domačinov sploh ne bi izgubljali besed. Mikroskopsko življenje na severu Pakistana spremljajo zelene oaze, kjer je izkoriščen vsak košček zemlje. Tu se nahajajo gorske verige Hindukuša, Karakoruma in Himalaje in se v nebo dvigajo sedem in osem tisočaki. V zelenih dolinah ob vznožju gora pa rastejo marelice. Spoznali bomo tudi osupljivo kulturo animističnih Kalašev še preden se bomo po nekdanji svilni cesti z jeepi podali do znane doline Hunza, ki je raj za pohodnike in ljubitelje narave. Privoščili si bomo trekinga ob V Karakorumu ob ledeniku Minapin in pod Himalajskim osamelcem Nanga Parbatom. Vmes pa budistični ostanki, petroglifi, trdnjave, Islamabad, Rawapindi,…

SPLOŠNE INFORMACIJE

KAKO POTUJEMO? Potovali bomo potovali z najetim jeepi/kombiji na 4 WD in z mini-busom.

NASTANITEV: Spi se v lepih in urejenih GH brez kategorizacije, pri domačinih (več posteljne sobe) ter v hotelu v Islamabadu.

HRANA: Velko je mesa, mlečnih izdelkov, zelenjave in sadja.

ZAHTEVNOST POTI: Tura je primerna za kogarkoli z manjšo kondicijsko pripravo, ki ima v sebi vsaj malo popotniške žilice.

ŠTEVILO OSEB: min 6 – max 16

VREME: V Pakistan prihajamo v poletnem času, ki je prijeten za potovanje. Temperature se v tem mesecu gibljejo med 5ᵒC in 25ᵒC, v visokogorju nižje temperature preko noči. Padavine niso pogoste, a nas znajo presenetiti. Več o vremenu si lahko pogledate na spletni strani: http://slovenian.wunderground.com

ZDRAVJE: Več na http://www.zdravinapot.net. Sami ne svetujemo nobenega posebnega cepljenja oz. zaščite vendar je odločitev v vaših rokah.

VARNOST: Pakistan je varna dežela. Ljudje so prijazni in odprti. Vseeno pa moramo paziti na osebno lastnino, saj se povsod najdejo izjeme – predvsem v velikih mestih, na tržnicah, turističnih krajih in povsod, kjer je večja gneča.

VIZUM: Slovenski državljani potrebujemo vizum za Pakistan.

Dan 1: LET V PAKISTAN
Iz bližnjega letališča bomo poleteli proti Pakistanu.

Dan 2: BUDISTIČNI OSTANKI
Po pristanku v Islamabadu se bomo podali na pot proti zahodu. Sprva si bomo ogledali Taxilo, nekdanji najpomembnejši budističen center, ki se nahaja v bližini Islamabada. Po ogledu se bomo zapeljali do nekdanjega budističnega samostana Takhti Bahi. GH (Z).

Dan 3: VOŽNJA PROTI SEVERU
Vožnja nas bo vodila proti severu vse vse do mesta Chitral. V Chitralu se bomo sprehodli po bazarju (mestni tržnici), si ogledali nekdanji kraljevi sedež in se od tu zapeljali do dolin Kalašev. Pri Kalaših se bomo udeležili živahnega pomladnega festivala pri staroselcih in starovercih severnega Pakistana. Prespali bomo pri domačinih oz. naših dobrih prijateljih. GH (Z)  

Dan 4 – 5: KALAŠI 
V severozahodnem Pakistanu živijo Kalaši, ki so poslednji staroselci in staroverci z območja Hindukuša.  Imajo zelo močno ohranjeno tradicijo, verovanja, rituale, mite, plese,…. Vse to in še več bomo lahko mi doživeli v tej prekrasni skupnosti. Spanje pri domačinih. GH (Z)

Dan 6 – 8: PO SVILENI CESTI & PRELAZ SHANDUR
Zapustili bomo dolino Kalašev in se zapeljali proti severovzhodu Pakistana. Z džipi se bomo vozili po poti, ki si jo nekoč prečkale karavane. Mikroskopsko življenje na severu Pakistana spremljajo zelene oaze, kjer je izkoriščen vsak košček zemlje. Na poti nas bo spremljala pokrajina visokogorskih jezer, zeleno –turkiznih rek, riževa in pšenična polja z majhnimi zaselki. Prečkali bomo prelaz Shandur, kjer se nahaja najvišje igrišče za polo na svetu (3735 m). Od tu se bomo zapeljali do doline Hunza, ki je raj ljubiteljev gora in visokogorske narave. Spanje v penzionu/gostišču. GH (Z)

Dan 9 – 11: TREKING
Naš 3-dnevni treking bodo krasila ledeniška jezera s fantastično kuliso pobeljenega pogorja. Na poti nas bosta spremljala 7-tisočaka Rakaposhi (7788 m) in Diran ( 7266 m) in resnično neznano gorovje z vrezanimi dolinami in ledenikom. Narava v gorovju Karakorum nam bo kar jemala dih. Dnevne hoje bo 5 – 7 ur na dan. V šotorih bomo prespali 2-krat na trekingu. Dodatno opremo nam bodo nosili konji/osli/mule. Zadnji dan se bomo pozno popoldan zapeljali do Karimabada v Hunzi. C (Z, V) in GH (Z) *za vse ki na treking ne bi šli lahko uredimo alternativne izlete v okolici .

Dan 12: DOLINA HUNZE – KARIMABAD IN DUIKER
Zbudili se bomo v Karimabadu v centralnem delu Hunze. Dan bomo izkoristili za raziskovanje okolice t.i. orlovega gnezda. Tu si bomo ogledali trdnjavo Baltit in se povzpeli do Duikarja, od koder se nam bodo ponujali izjemni razgledi na okolico natančno obdelanih polj, gorskih masivov Karakoruma. GH (Z)

Dan 13 – 15: KARAKORUMSKO GOROVJE, PETROGLIFI, VISEČI MOST
Iz Karimabada se bomo preko jezera Attabad zapeljali do Passuja v zgornji Hunzi, kjer bo sledil pohod po najdaljšem visečem mostu na svetu ter do jezera Kačeli. Uživali bomo ob pogledu na slikovito dolino, ki je obdana  gorskim masivom t.i. »katedral«, ki velja za eno izmed lepših v Pakistanu.  Vsekakor bomo uživali v razgledih, naravi in cvetočih marelicah, ki prav buhtijo na pomlad. V tem delu Hunze živijo avtohtoni prebivalci Wakhi, ki nas bodo pogostili pri njih doma. Zadnji dan se bomo zapeljali do Gilgita, kjer si bomo ogledali ostanke budizma, ki je cvetel prav v tem delu karokorumske ceste. Prespali bomo pri domačinih (2x) in v hotelu. GH (Z) & H (Z)

Dan 16 – 18: NANGA PARBAT & KARAKORUMSKA CESTA
Iz Gilgita se bomo zapeljali do našega izhodišča za treking pod Nanga Parbatom – lažji treking bomo naredil do t.i. vilinskih pašnikov (Fairy Meadows), kjer je izjemno lepo viden himalajski osemtisočak Nanga Parbat. Peš pot bomo nadaljevali do base campa, kjer bomo direktno pod steno Nanga Parbata občudovali tega mogočneg himalajskega osamelca v Pakistanu. Iz objema gora  se bomo spustili v dolino ter se zapeljali do bližnjega mesta ob karakorumski cesti. Spanje v lesenih hiškah na trekingu in v penzionu. GH (Z) * za vse ki na treking ne bi šli lahko uredimo alternativo s konji (za doplačilo). Treking ni tehnično težak. Hodili bomo 5-6 ur na dan.

Dan 19 – 20:  JEZERO SAIFUL MULUK in ISLAMABAD 
Podali se bomo na izlet do izjemno slikovitega jezera Saiful Muluk, ki se nahaja na 3200 m. Od tu se vidi goro Malika Parbat (5290 m). Jezero naj bi dobilo ime po istoimenskem perzijskem pesniku, ki se je zagledal v vilo, ki je prihajala ob jezero vsako polno luno. Po izletu bomo zapustli gorsko naravo in prečkali karakorumsko visoko cesto vse do Islamabada. Naslednji dan si bomo v Islamabadu ogledali mošejo Faisal, muzej Lok Virsa in se povzpeli do razgledne točke nad Islamabadom. Vsekakor pa si bomo privoščili okusen afgani kebab in številne sladice. V kolikor nam bo čas dopuščal bomo skrenili še do Rawalpindija, kjer se bomo lahko barantali na bazarju. H (Z)

DAN 21: POLET:
Nočni odhod proti letališču in let proti Evropi. * za vse ki si želijo je možen podaljšek do mesta Lahore – več informacij dobite o zanimanju na potovanje

*H = hotel; *GH = gostišče, penzion ali spanje pri domačinih; J = jurta; *Z = zajtrk; *V = večerja; *R = razno (vlak, avtobus, paluba); *C = šotori.
Cena: od 1380€ + letalska karta
*cena letalske karte je okvirno 650€/osebo (iz Dunaja),

Cena vključuje:
– organizacijo potovanja;
– vodenje in našo energijo;
– nastanitev hotelih 2*/3* z zajtrkom, v gostiščih z zajtrkom – nočitve v več posteljnih sobah z zajtrkom s zasebno in skupno kopalnico;
– prevozi po programu (terenska vozila, džipi, kombiji/minbusi);
– lokalno vodenje;
– vodenje trekinga – tovorne živali, kuhar, vodniki, šotori ter hrana;
– slovenski vodja poti;
– lokalno vodenje.

Cena ne vključuje/obvezno doplačili pred odhodom:
– doplačilo za manjšo skupino v primeru da se prijavi manj oseb: 50€ (15-13 oseb), 80 € (12-10 oseb), 140€ (9-8 oseb);
– Povratni letalski prevoz Dunaj –Islamabad – Dunaj* z vsemi letališkimi taksami in 25 kg prtljage (v kolikor bomo dobili ugodne letalske karte iz Ljubljane, bomo uredili let iz Ljubljane; cena okvirno 650€).

Cena ne vključuje/možno doplačilo ob prijavi:
– zdravstveno zavarovanje CORIS z asistenco 55€,
– povratni transfer do letališča, če let izven Slovenije (okvirno 60€ do 90€);
– urejanje in posredovanje za pakistanski vizum in Loi (70€)
– Izpolnjevanje pakistanskega vizuma (15€)
– enoposteljna soba​ zaradi narave potovanje ni možna, možna je samo v Islamabadu in Gilgitu in Karimabadu (100€).

Cena ne vključuje/obvezna doplačila na poti:
– vstopnine in dovolilnice za nacionalne parke – približno 20€;
– napitnina 20€.

Na tem potovanju bo z vami vodnica Ksenija Čermelj, mag. etnologije in kulturne antropologije, ki je pred 10 leti delala antropološke terenske raziskave v dolinah  Kalašev. Napisala je magistrsko delo z naslovom »Kultura Kalašev v severozahodnem Pakistanu«. Pozornost je posvečala predvsem duhovni kulturi in rekonstrukciji mitov in vam bo, kot največja poznavalka te starodavne kulture, znala približati izjemno skupnost  Kalašev, ki ima bogato zakladnico mitov, obredov, ceremonij, simbolike, zgodovine,… Vsekakor bo poskrbela za vodenje in vsebino celotnega Pakistana in ter nas bo povezala z lokalnimi ljudmi, ki nam bodo zagotovo pokazali še kakšen sicer bolj skrit kotiček Pakistana.

Pri ekipi Šakti potovanja smo zagovorniki odgovornega turizma in z organiziranjem potovanj v Pakistan želimo prispevati k dvigu zavesti pri posameznikih in družbi. Lokalnim skupnostim pomagamo tako, da pripadniki dobijo denar ali pomoč brez posrednikov. Zato se na potovanju spi tudi pri domačinih, pripavijo nam hrano, organizirajo nam izlete,…  Vsi potniki, ki potujemo v ta del sveta materialno pomagamo že s tem, da potujemo v ta del sveta. Na tem linku pa si lahko preberete intervju naše vodnice: Pakistan – ljubezen na prvi pogled (klikni)

Opombe:
– Dokončen program potovanja se lahko razlikuje od gornjega opisa. Pridržujemo si pravico do prilagoditev potovanja v skladu z aktualnimi okoliščinami. Priporočamo čim prejšnjo prijavo (do 2 meseca pred odhodom);
– za potovanje v Pakistan slovenski državljani potrebujejo vizum, ki ga jo uredimo pred odhodom;
– število mest je omejeno na 16,
– potovanje bo zagotovljeno, ko bo 6 prijavljenih potnikov; letalske karte bodo kupljene okvirno 3 mesece pred odhodom oziroma ko se oblikuje skupina; v nasprotnem primeru vam bomo vrnili vplačila,
– cene letalskih kart, cene storitev lokalnih partnerjev in valutna razmerja se ves čas spreminjajo, zato so cene okvirne in lahko odstopajo. Cena potovanja je preračunana glede na ceno letalskih kart 20. novembra 2019,
– splošni pogoji so sestavni del ponudbe in so objavljeni na spletni strani com
– info: 031 249 105 ali potep@gmail.com
– prosimo, preberite še posebne informacije spodaj
– Prijave zbiramo do 30 dni pred odhodom oziroma zapolnitve mest  preko zgornje povezave.

Pomembno: Cene in valutna razmerja se ves čas spreminjajo, zato so cene okvirne zaradi odstopanj v valutni razmerjih (€ vs. $) in zaradi spreminjanja cen letalskih prevoznikov. Mi 100% zagotavljamo samo ceno za našo organizacijo in vodenje. Cena je odvisna od cene letalskih kart (cena mednarodne letalske karte 650€/osebo, november 2018).

 

PRIJAVA: Za prijavo na potovanje je potrebno izpolniti prijavnico in nam jo izpolnjeno posredovati na naš e-mail: shakti.potep@gmail.com. Prijavnica za potovanje se nahaja tu: PRIJAVNICA (KLIKNI, IZPOLNI in POSREDUJ).

 

Vplačila: ob prijavi se vplača 30% cene aranžmaja in s tem si zagotovite mesto v skupini. Ob minimalnem številu vplačanih prijav zagotovimo odhod. V primeru, da ne zberemo dovolj prijav akontacijo vrnemo oz. se sorazmerno poviša cena potovanje in se potovanje vseeno izpelje. V primeru manjše skupine je doplačilo kot je zapisano.

INFORMATIVNA PRIJAVNICA ZA POTOVANJE