ČAS POTOVANJA

14.09. - 29.09.2019

SKUPINA
min. 6 – maks. 16 oseb
CENA
od 1185€ + letalska karta

Na tem epskem potovanju bomo odkrivali območje od Črnega morja do Kaspijskega jezera. To bo prava kavkaška avantura v neokrnjenem delu Evrope, ki vedno znova preseneča s svojo slikovito naravo, zgodovino, kulturo in gostoljubnimi prebivalci. Na poti si bomo ogledali Soči, ki je še nedavno gostil zimske olimpijske igre. Očarala nas bo gorata pokrajina s krasnimi razgledi na jezera, doline in na najvišjo goro Evrope, Elbrus. Odkrivali bomo mistične kavkaške grobnice in obrambne stolpe. Uživali bomo v toplicah, začutili gostoljubnost domačinov, poskušali kavkaško marelično »Nutello« in uživali v kavkaški glasbi ter barantali v artistični vasi. Spoznali bomo izjemno zgodovino v Derbentu, 5000 let starem mestu pod Unescovo zaščito in se sprehodili ob kaspijski obali ter uživali v mestnem utripu večji mest. Severni Kavkaz je slikovit in pozabljen del sveta, ki nas bo nedvomno navdušil.

SPLOŠNE INFORMACIJE

KAKO POTUJEMO? Potovali bomo potovali z avtobusom in najetim terenskimi kombiji ter z vlakom.

NASTANITEV: Spi se v hotelih 3* v dvoposteljnih ali troposteljnih sobah, v GH brez kategorizacije, pri domačinih (več posteljne sobe).

HRANA: Veliko je mesa, mlečnih izdelkov, zelenjave in sadja.

ZAHTEVNOST POTI: Tura je primerna za kogarkoli, ki ima v sebi vsaj malo popotniške žilice.

ŠTEVILO OSEB: min 6 – max 16.

VREME: Na Kavkaz prihajamo v pomladnem in jesenskem času. Temperature se v tem mesecu gibljejo med 5ᵒC in 30ᵒC, v visokogorju so nižje temperature preko noči, a običajno v tem obdobju pod ledišče ne padejo. Padavine se lahko tudi pojavijo. Več o vremenu si lahko pogledate na spletni strani: http://slovenian.wunderground.com

ZDRAVJE: Več na http://www.zdravinapot.net. Sami ne svetujemo nobenega posebnega cepljenja oz. zaščite vendar je odločitev v vaših rokah.

VARNOST: Rusija je varna dežela. Ljudje so prijazni in odprti. Vseeno pa moramo paziti na osebno lastnino, saj se povsod najdejo izjeme – predvsem v velikih mestih, na tržnicah, turističnih krajih in povsod, kjer je večja gneča.

VIZUM: Slovenski državljani potrebujem vizuma za Rusijo, ki ga uredimo pred odhodom.

Dan 1: POLET
Polet proti Sočiju preko Moskve.

Dan 2: SOČI – OLIMPIJSKO MESTO
Pristali bomo v obmorskem mestu, v Sočiju. Po krajši osvežitvi v hotelu si bomo ogledali Stalinovo vilo, se sprehodili skozi mesto in ob črnomorski obali. Vsekakor pa si bomo ogledali olimpijski park iz leta 2014, ko so se v Sočiju odvijale zimske olimpijske igre. H (Z)

Dan 3: HITRI VLAK, KANJON, SAVNA
Zjutraj se bomo s hitrim vlakom zapeljali vzdolž Črnega morja ter se nato zapeljali proti manjšim vasicam Krasnodarske regije. Ob prihodu se bomo sprehodili skozi kanjon in do slikovitega slapu. Zvečer pa nas bodo gostili domačini z pravo kavkaško hrano. Privoščili si bomo lahko tudi parno kopel. GH (Z)

Dan 4: PROTI VISKOKEMU KAVKAZU
Zjutraj bomo zapustili vasico ter se zapeljali do Majkopa, glavnega mesta Adigeje (Čerkezija), kjer se bomo seznanili s čerkeško kulturo, tradicijo in ohranjeni običaji. Čerkezi so namreč avtohtono kavkaško ljudstvo s stepe, ki živijo na tem območju in so bili poznani kot neustrašni in pogumni bojevniki s Kavkaza. Potem nas bo pot vodila v kavkaško visokogorje. Na poti do tja pa si bomo ogledali še največji radio teleskop na svetu ter eno najstarejših cerkva v Rusiji. Prespali bomo v gorati okolici severnega Kavkaza. GH (Z)

Dan 5: ELBRUS IN TOPLICE
Iz idilične pokrajine nas bo pot vodila po visokogorski cesti preko prelaza od koder bomo imeli prekrasen razgled na najvišjo goro Evrope, Elbrus (5642 m). Nadaljevali bomo proti Pjatigorsku. Na poti se bomo ustavili v delu, ki je poznan po mineralni vodi, kjer si bomo privoščili uživanje v toplicah. H (Z)

Dan 6: ČERKEZI IN “OFF ROAD”
Spoznali bomo borilno veščino čerkeških mečev, ki so lahki in ostri in jih večkrat primerjajo z japonskimi. Vsekakor se je filozofija bojevanja v tem delu Rusije ohranila vse do dandanes. Naš današnji cilj bodo vasice severne Osetije do koder bomo prišli po »off road« gorski cesti. GH (Z)

Dan 7 – 8: »MESTO MRTVIH« IN VLADIKAVKAZ
Raziskali bomo gorsko pokrajino Osetije, obiskali vasice, se sprehodili do najdaljšega slapu na severnem Kavkazu. Obiskali bomo tudi misteriozno nekropolo, ki  jo poimenujejo kar »mesto smrti«. Od tu bomo imeli krasen razgled na goro Kazbeg (5033 m) in mogoče poskusili najboljši lokalni med. Zvečer pa bomo že v Vladikavkazu, ki ga večkrat poimenujejo kot Sankt Peterburg Kavkaza. Vladikakvkaz je zelo pomemben trgovski center, kjer si bomo ogledali historičen del mesta in se seznanili z lokalno glasbo in plesi. H (Z)

Dan 9: GORE in STOPLI INGUŠETIJE
Zapustili bomo severno Osetijo in se zapeljali proti Ingušetiji, najmanjši regiji v Rusiji. Ingušetija je poznana po svoji neokrnjeni naravi in stoletnikih. Inguši sebi pravijo Galgaj, kar dobesedno pomeni »ljudje ki živijo v stolpih«. Regija je namreč poznana po znamenitih obrambnih stolpih, nekateri med njimi so preko 30 m visoki. Zvečer pa bomo že v prestolnici Čečenije, ki se je prelevila v pravo moderno rusko mesto.  GH (Z)

Dan 10: GROZNI in NAJVEČJE JEZERO KAVKAZA
Sprehodili se bomo skozi center mesta in si ogledali prefinjeno moderno arhitekturo glavnega mesta Čečenije. Občudovali bomo eno najlepših in največjih mošej v Evropi, ki malce spominja na Modro mošejo v Carigradu. Raziskali bomo na novo zgrajeno moderno mesto. Obiskali bomo muzej Akhmada Kadirova, filharmonijo, nacionalni muzej. Popoldan pa se bomo zapeljali do največjega jezera na Kavkazu, na meji med Čečenijo in Dagestanom in v bližini jezera tudi prespali. H (Z)

Dan 11: DAGESTAN 
Slikovita pot nas bo vodila proti hriboviti deželi oz. Dagestanu, ki je izjemno slikovit in drugačen od drugih delov Kavkaza. Tu se bomo seznanili s tipičnimi kavkaškimi pokrivali in plašči, ki jih nosijo prebivalci še dandanes. Skrenili bomo do vasic, okušali hrano in spoznali dagestansko tradicijo, običaje in jezik. Prespali bomo pri domačinih. GH (Z)

Dan 12 – 13: AVARSKE VASI
Pot nas bo vodila globje proti Dagestanu, kjer bomo uživali ob krasni naravi, lokalni arhitekturi in sončnemu zahodu. Poskušali bom lokalo »Nutello« iz mareličnih pečk in se seznanili z avarsko arhitekturo iz 19.stoletja v Gunibu. Ob raziskovanju Dagestana se bomo sprehodili do slapu in skozi avarske vasice, ki so poznane po lokalnih obrteh kot sta lončarstvo in draguljarstvo. GH (Z)

Dan 14 – 15: KAPSIJSKO JEZERO IN DERBENT
Zadnji del poti nas bo vodil do kaspijske obale, do Derbenta, ki je pod Unescovo zaščito. Derbent se ponaša s 5000 letno zgodovino in je najstarejše mesto na Kavkazu, kjer naj bi se nahajala mitološka Aleksandrova vrata.  Ogledali si bomo stari del mesta s trdnjavo in najstarejšo mošejo na Kavkazu. Iz Derbenta se bomo zapeljali do glavnega mesta Dagestana, do Mahačkale, kjer bomo lahko opravili še zadnje nakupe pred odhodom domov. H (Z)

Dan 16: POLET
Let proti Moskvi in bližnjemu mednarodnemu letališču.

*H = hotel; *GH = gostišče, penzion ali spanje pri domačinih; J = jurta; *Z = zajtrk; *V = večerja; *R = razno (vlak, avtobus, paluba); *C = šotori.

Cena: od 1185€ + letalska karta
*cena letalske karte je okvirno 400€ – 550€

Cena vključuje:
– organizacijo potovanja;
– vodenje in našo energijo;
– nastanitev v hotelih 2*/3* v dvoposteljni sobah z zajtrkom ali nastanitev v gostiščih/penzionih v dvoposteljnih sobah ali več posteljnih sobah z zajtrkom;
– prevozi po programu (minibus, vlak in terenska vozila);
– dovolilnice za nacionalne parke;
– obmejno dovolilnico;
– slovenski vodja poti.

Cena ne vključuje/obvezno doplačili pred odhodom:
– doplačilo za manjšo skupino v primeru da se prijavi manj oseb: 50€ (15 – 14 oseb), 80€ (13 – 10 oseb), 100€ (9-7 oseb), 140€ (6 oseb);
– Povratni letalski prevoz Dunaj – Soči/Mahačkala – Dunaj* z vsemi letališkimi taksami in 20 kgprtljage (400€ ob zgodnji prijavi) – v kolikor bodo ugodne karte iz Slovenije, bomo leteli iz letališča Brnik.

Cena ne vključuje/možno doplačilo ob prijavi:
– zdravstveno zavarovanje CORIS z asistenco 38€ (dvojno kritje);
– povratni transfer do letališča, če let izven Slovenije (okvirno 50€ do 80€);
– urejanje in posredovanje za Ruski vizum in Loi (110€);
– enoposteljna soba​ – možna samo v mestih (120€).

Cena ne vključuje/obvezna doplačila na poti:
– vstopnine – približno 80€;
– napitnina – približno 20€.

Cena ne vključuje/možna doplačila na poti:
– savna (okvirno 10€/osebo);
– dodatni obroki – okvirno 5€ – 15€/dan.

Opombe:
– za potovanje v Rusijo slovenski državljani potrebujemo vizo kot priporočilno pismo (LOI);
– število mest je omejeno na 16;
– potovanje bo zagotovljeno, ko bo 6 prijavljenih potnikov – takrat bodo tudi kupljene letalske karte; v nasprotnem primeru vam bomo vrnili vplačila;
– cene letalskih kart, cene storitev lokalnih partnerjev in valutna razmerja se ves čas spreminjajo, zato so cene okvirne in lahko odstopajo. Cena potovanja je preračunana glede na ceno letalskih kart 10. januarja 2019;
– splošni pogoji so sestavni del ponudbe in so objavljeni na spletni strani;
– info: 031 249 105 ali shakti.potep@gmail.com;
– prosimo, preberite še posebne informacije spodaj;
– Prijave zbiramo do 30 dni pred odhodom oziroma zapolnitve mest preko spodnje povezave.

Pomembno: Cene letalskih kart, cene storitev in valutna razmerja se ves čas spreminjajo, zato so cene okvirne in lahko odstopajo. Mi 100% zagotavljamo ceno naše organizacijo in vodenje. Avio karta je 400€ (cena preračunana 10. januarja 2019, cena letalskih kart variira med 400 eur – 600  eur).

PRIJAVA: Za prijavo na potovanje je potrebno izpolniti prijavnico in jo poslati na naš e-mail.

Vplačila: ob prijavi se vplača 30% cene aranžmaja in s tem si zagotovite mesto v skupini. Ob minimalnem številu vplačanih prijav zagotovimo odhod. Cena je bila preračunana 10. aprila 2018. V primeru, da ne zberemo dovolj prijav akontacijo vrnemo oz. se sorazmerno poviša cena potovanje in se potovanje vseeno izpelje. Ko je skupina potrjena se plača letalsko karto, preostanek pa se nakaže na račun agencije najkasneje en mesec pred odhodom.

INFORMATIVNA PRIJAVNICA ZA POTOVANJE