ČAS POTOVANJA

04.09. - 13.09.2020

SKUPINA
min. 6 – maks. 16 oseb
CENA
760€

Osupljivo potovanje skozi Srbijo, deželo z bogato zgodovino, močno tradicijo, prekrasnimi pejsaži in okusno hrano. Tu na stičišču vzhodne in zahodne kulture se bomo seznanili z očarljivo mešanico osmanskih vplivov, avstro-ogrske zgodovine, rimskih in bizantinskih ostankov. Pot bomo začeli z odkrivanjem Beogradu in nato sledili toku Donave, kjer bomo prečkali osrčje podeželske Srbije, ko se bomo vozili po pokrajini, polni starodavnih trdnjav in srednjeveških cerkva. Obiskali bomo rimske ruševine in osmanske citadele. Naužili se bomo lepote narave  v nacionalnem parku Stara Planina, Tara in Djerdap, ob kanjonu meandraste reke Uvac, v t.i. »Vražjem« mestu in v manjših zaselkih hribovite Srbije. 

SPLOŠNE INFORMACIJE

 • KAKO POTUJEMO? Srbijo bomo prepotovali z najetimi avtobusom.
 • NASTANITEV: Spi se v hotelih 2*/3* v dvoposteljnih sobah z zajtrkom in pri domačinih v dvoposteljnih ali več posteljnih sobah z zajtrkom.
 • HRANA: Jedli bomo v lokalnih restavracijah. Makedonska hrana je zelo okusna in raznolika. Večinoma se je juhe, meso, testenine, solate ter sezonsko sadje. Za vegetarijance se bomo potrudili.
 • ZAHTEVNOST POTI: Potovanje je primerno za kogarkoli z malo avanturistične žilice ter je malce bolj fizično pripravljen.
 • ŠTEVILO OSEB: min 6 – maks 16
 • VREME: Na pozno pomlad in na pozno poletje je v Srbiji prijetno toplo, temperature se gibljejo od 10 – 25 stopinj, v dolinah je topleje ter na višini hladneje.
 • ZDRAVJE: Več na http://www.zdravinapot.net. Sami ne svetujemo nobenega posebnega cepljenja oz. zaščite vendar je odločitev v vaših rokah.
 • VARNOST: Srbija je varna država. Potrebna je kot povsod previdnost tam kjer so večje množice ljudi. Potrebno je spoštovanje pravil glede oblačenja v cerkvah.
 • VIZUM: Slovenci za Srbijo ne potrebujemo vizuma, a potrebujemo 6 mesecev veljavni potni list ali osebno izkaznico.

Dan 1 : BEOGRAD

Transfer do Beograda. Mesto za obujanje spominov, tistih ki so ga že doživeli ali nekaj povsem novega za novo generacijo. Hiša cvetja, kjer se nahaja muzej Josipa Broza Tita, ikone socialistične Jugoslavije. Razgled z Avale, poletje na Adi Ciganliji in sprehodi po knez Mihajlovi ulici. Hram Sv. Save, ena največjih pravoslavnih cerkva na svetu. Ob sotočju Save in Donave pa se mesto ponaša s trdnjavo Kalemegdan. Dan bomo zaključili v sproščenem vzdušju na splavih. H (Z)

Dan 2: VZDOLŽ DONAVE

Potovali bomo vzdolž reke Donave, ki je prežeta s čudovito naravno in izjemno kulturno dediščino. Reka je oblikovala eno najbolj očarljivih pokrajin in velja za zibelko civilizacije. Tu so gradili samostane in razkošne gradove ter čudovita srednjeveška mesta. Eno od takšnih srednjeveških trdnjav je Golubac, ki je nastal kot branik v Džerdapsko sotesko, najdaljšo sotesko v Evropi, kjer Donava prebije Karpatsko gorovje v Romuniji. Zelo ugodni pogoji za življenje so bili glavni razlog za stalno naseljevanje ljudi na tem območju, kar se kaže v arheološkem najdišču Lepenski vir iz kamene dobe, ki velja za prvo urbano naselje v Evropi. Uživali bomo v čudoviti in neokrnjeni naravi, v narodnem parku Džerdap in si ogledali hidroelektrarno Džerdap. Pomudili se bomo tudi ob vklesani tabli rimskega cesarja Trajana, ki je skozi sotesko izklesal rimsko cesto Via Traiana in tako premagal avtohtone Dačane. Preko reke pa bomo občudovali 40 metrsko skalnato podobo dačankega kralja Decebala. Dan bomo zaključili v Kladovu. GH (Z)

Dan 3: RIMSKI OSTANKI & NIŠ

Po zajtrku bomo pot nadaljevali ob Timoški krajini do Negotina, kjer po večini prebivajo Vlahi, staroselci Balkana. Ogledali si bomo arheološki park Felix Romuliana, kjer je stala mogočna vila rimskega cesarja Galerija, ki se je rodil v teh krajih. Vsekakor gre za enega med najpomembnejšimi rimskimi spomeniki v Evropi. Nato bomo nadaljevali pot proti Nišu, ki velja za enega najstarejših mest na Balkan. Le – tu nas bo pot vodila od antičnega mesta Naissa, do znane Ćele Kule, ki jo je poveljnik turške vojske dal zgraditi iz lobanj mrtvih srbskih vojakov, po bulvarju Nemanjića v novejšem delu mesta in do niške trdnjave iz 18. stoletja. GH (Z)

Dan 4: STARA PLANINA Osupljiv naravni park Stara Planina v vzhodni Srbiji, s številnimi kraškimi pojavi in slapovi, kar vabi ljubitelje narave in fotografije. Ta dan bomo uživali v hoji na lažjih peš poteh po Stari Planini. Sprva se bomo sprehodili do izjemno slikovitega kanjona oz. do rosomačkih loncev, ki predstavlja edinstven relief Stare planine. Nato pa nas bo pot vodila še v dolino slapov, kjer se bomo ogledali najlepše kaskadne slapove. Prespali bomo pri domačinih. GH (Z)

Dan 5: VRAŽJE MESTO & KOPAONIK

Po zajtrku se zapeljemo do nekdanjega rimskega mesta, t.i. caričinega gradu, ki ga je ustanovil Justinijan Veliki v 6. stoletju. Od tu bomo nadaljevali do Vražjega mesta, do doline zanimivih vulkanskih kamenin, kjer erozija izoblikovala formacije kamnitih stolpičev. Le – ti se nenehno spreminjajo in so v ljudski domišljiji prebudile verovanja, da so te nenavadne figure hudičevo delo, od tod ime »Vražje mesto«. Vsekakor pa si bomo privoščili pravo leskovačko pleskavico in ostale dobrote regije. Pot bomo nadaljevali do nacionalnega parka Kopaonik, kjer bomo lahko uživali in si po želji privoščili krajše sprehode. GH (Z)

Dan 6: SAMOSTANI & meandri UVAC

Po zajtrku bo sledil ogled Novega Pazarja, ki leži v bližini nekdanje srednjeveške trdnjave Ras. Mesto je skozi burno zgodovino zadržalo zelo osmanski videz. V bližini mesta si bomo ogledali cerkve in samostane kot so: Džurdževi stupovi (Unesco) in  enega srbskih biserov, samostan Sopoćani (Unesco) srednjeveške Srbiji z lepo ohranjenimi freskami iz 13.stoletja. Pot bomo nadaljevali proti do naravnega rezervata Uvac bližini Zlatibora. Z razgledne točke nas bodo navduševal pogled na meandre Uvca kot tudi vožnja s čolnom, kjer bomo mogoče imeli priložnost opazovati orle in beloglave sokole. Le nazadnje bomo pot nadaljevali do tradicionalne vasi Sirogojno, ki se nahaja na planini Zlatibor, ki je prvenstveno poznana po najboljšem kajmaku, sirih, pršutu in ostalih izdelkih. GH (Z)

Dan 7: DRVENGRAD & ŠARGANSKA OSMICA 

Med planino Tara in Zlatiborjem leži Mokra Gora z etno naseljem Drvengrad, zgrajenim po zamislih režiserja Emirja Kustorice. Sprva se bomo podali na vožnjo z muzejskim vlakom, ki se imenuje Šarganska osmica. Na 15 km dolgi progi bomo premagali 300 metrov nadmorske višine, se peljali skozi 22 tunelov, čez pet mostov in uživali v pogledih na čudovito okolico. Sledil bo ogled etno vasice Drvengrad, ki so ga zgradili po zamisli Emila Kusturice za snemanje filma »Življenje je čudež«. Zvečer si bomo lahko pri domačinih privoščili prave srbske specialitete kot so : mučkalica, džuvec, gibanica, proja,… Vse sestavine so lokalno pridelane in naš dohodek, ki ga družina dobi od našega obiska, ostane v družini. GH (Z)

Dan 8: Nacionalni Park TARA

Celoten dan bo namenjen odkrivanje lepot NP Tara. Planina Tara leži nad reko Drino. Sprehodili se bomo po delu parka imenovan Rdeči potok, občudovali neokrnjeno naravo na razglednih točkah in se zapeljali do jezera Zaovine, kjer je botanik Josif Pančić v 19.stoletju prvi opisal iglavca ‘Omoriko’. Naš naslednji cilj bo Peručac, kjer bomo z ladjo skozi kanjon reke Drine občudovali naravo in uživali v sproščenem vzdušju. Sprehodili se bomo tudi do izvora in slapov reke Vrelo, ki velja za najkrajšo reko Evrope, saj meri točno in samo 365 m. Ogledali si bomo stečke (monolitni nagrobni kamen) ter se zapeljali do Bajine bašte, kjer si bomo lahko privoščili degustacijo klekovače, najboljšega žganja v Zahodni Srbiji. GH (Z)

9 dan: ŠUMADIJA in OPLENOVAC

Zapustili bomo Bajino Bašto in se zapeljali proti Šumadiji. Sprva nas bo pot vodila do še enega bisera zahodne Srbije nad sotesko Ovčar-Kablar, ki je znana tudi pot imenom »srbski Atos« zaradi številnih samostanov na pobočjih gora. Strme stene Ovčarsko-kablarske soteske, vijugavi meandri Zahodne Morave in številni samostani so prepoznavni simboli te regije. Nato nas bo pot vodila do Topole. Obiskali bomo mavzolej v Oplenovcu, kjer so pokopani člani kraljeve družine Karadžordžević. Osupnili bomo nad mozaiki, ki poudarjajo svetost, veličino kraja in rodbine. V kraljevem mestu si bomo lahko privoščili znan Karadžordžev zrezek. Le nazadnje bomo nadaljevali proti Beogradu, kjer bo dovolj časa za obisk Skadarlije, bohemske četrti, ki je ohranjena takšna, kakršna je bila pred sto in več leti in kjer si bomo lahko privoščili okusno srbsko hrano in uživali ob zvokih tradicionalne glasbe. Odličen zaključek našega izvrstnega potovanja po Srbiji. GH (Z)

10. dan: Pot do Ljubljane

*H = hotel; *GH = gostišče, penzion ali spanje pri domačinih; J = jurta; *Z = zajtrk; *V = večerja; *R = razno (vlak, avtobus, paluba); *C = šotori.

Cena: od 760€ 

Cena vključuje:

 • Povratni prevoz/transfer Ljubljana – Beograd – Ljubljana;
 • organizacijo potovanja;
 • vodenje in našo energijo;
 • nastanitev v hotelih 2*/3* v dvoposteljni sobah ali gostiščih pri domačinih, nočitve z zajtrki ;
 • prevozi z avtobusom/kombiji po programu;
 • prevoz z ladjico (Džerdap, Uvac in Perućas);
 • slovensko spremljanje – vodja poti.

Cena ne vključuje:

 • doplačilo za manjšo skupino v primeru da se prijavi manj oseb: 50€ (12 – 10 oseb), 100€ (9 – 7 oseb).
 • zdravstveno zavarovanje CORIS z asistenco,
 • povratni transfer do letališča, če let izven Slovenije (okvirno 60€ do 90€)
 • enoposteljna soba​ (20€/noč).

Opombe:

 • za potovanje v Srbijo slovenski državljani ne potrebujejo vize;
 • državljani RS lahko v Srbijo potujejo s potnim listom ali osebno izkaznico:
 • število mest je omejeno na 16,
 • potovanje bo zagotovljeno, ko bo 6 prijavljenih potnikov – takrat bodo tudi kupljene letalske karte; v nasprotnem primeru vam bomo vrnili vplačila.
 • cene letalskih kart, cene storitev lokalnih partnerjev in valutna razmerja se ves čas spreminjajo, zato so cene okvirne in lahko odstopajo.
 • Splošni pogoji so sestavni del ponudbe in so objavljeni na spletni strani
 • ​prosimo, preberite še posebne informacije spodaj​.
 • Prijave zbiramo do najkasneje 15 dni pred odhodom oziroma zapolnitve mest  preko spodnje povezave

Pomembno: Cene letalskih kart, cene storitev in valutna razmerja se ves čas spreminjajo, zato so cene okvirne in lahko odstopajo. Mi zagotavljamo ceno naše organizacijo in vodenje.

PRIJAVA: Za prijavo na potovanje je potrebno izpolniti prijavnico in nam jo izpolnjeno posredovati na naš e-mail: shakti.potep@gmail.com.

Vplačila: ob prijavi se vplača 200€ akontacije in s tem si zagotovite mesto v skupini. Ob minimalnem številu vplačanih prijav zagotovimo odhod. V primeru, da ne zberemo dovolj prijav akontacijo vrnemo oz. se sorazmerno poviša cena in se potovanje vseeno  izpelje. Ko je skupina potrjena se plača letalsko karto, preostanek pa se nakaže na račun agencije najkasneje en mesec pred odhodom.

INFORMATIVNA PRIJAVNICA ZA POTOVANJE