ČAS POTOVANJA

19.09. - 29.09.2020

SKUPINA
min. 6 – maks. 16 oseb
CENA
od 2000€

Puščavski Turkmenistan ostaja v meglo zavita in najmanj raziskana dežela vzdolž svilene poti. Ta košček ozemlja je bil priča številnih mogočnih civilizacij in velikih imperijev. Turkmenistan je prava avanturistična poslastica, je zanimiv, historičen in avanturističen. Potovanje je kombinacija neverjetnih naravnih pojavov, ogled historičnih mest in manjših zaselkov. Občudovali bomo moderno mesto Aškabat, zgodovinske ostanek v Mervu and Gonur Tepe, prespali bomo v bližini plinskega “peklenska vrata”, se navduševali nad skorajda nezemeljskim Yangykala kanjonom in se okopali v Kaspijskem morju. Prav tak bomo spoznali ruralno podeželje in predvsem uživali v puščavi Karakorum.

SPLOŠNE INFORMACIJE

 • KAKO POTUJEMO? Potovali bomo potovali z avtobusom, spalnim vlakom in najetim terenskimi vozili (jeepi).
 • NASTANITEV: Spi se v hotelih 3*/4* v dvoposteljnih ali troposteljnih sobah, v GH brez kategorizacije, pri domačinih (več posteljne sobe) in v šotorih.
 • HRANA: Veliko je mesa, mlečnih izdelkov, zelenjave in sadja.
 • ZAHTEVNOST POTI: Tura je primerna za kogarkoli, ki ima v sebi vsaj malo popotniške žilice. Potovanje je avanturistično in ga priporočamo potnikom, ki so navajeni svobodnega odkrivanja sveta in prilagajanja v skupini.
 • ŠTEVILO OSEB: min 8 – max 16
 • VREME:V Turkmenistan prihajamo v pomladnem in jesenskem času – takrat je dežele primerna za odkrivanje puščavskega dela, ko ni prevroče. Temperature se v tem mesecu gibljejo med 10ᵒC in 30ᵒ Padavine niso pogoste. Več o vremenu si lahko pogledate na spletni strani: http://slovenian.wunderground.com
 • ZDRAVJE: Več na http://www.zdravinapot.net. Sami ne svetujemo nobenega posebnega cepljenja oz. zaščite vendar je odločitev v vaših rokah.
 • VARNOST: Turkmenistan je varna država. Ljudje so prijazni, a vseeno moramo paziti na osebno lastnino, saj se povsod najdejo izjeme – predvsem v velikih mestih, na tržnicah, turističnih krajih in povsod, kjer je večja gneča.
 • VIZUM: Slovenski državljani potrebujemo vizum za Turkmenistan, ki ga uredimo pred odhodom.
Dan 1: POLET
Iz bližnjega mednarodnega letališča bom poleteli proti glavnemu mestu Turkmenistana.   

Dan 2: AŠKABAD – feniks puščave
Po krajši osvežitvi si bomo ogledali glavno mesto Aškabad oz. mesto ljubezni. Ašgabat je mesto s širokimi avenijami, ki jih obkrožajo marmornati bloki, mogočne palače in zeleni parki. Mesto je kot feniks sredi puščave in preseneti prav vsakega prišleka. Ogledali si bomo park neodvisnosti z vsemi monumenti, kipi, mošejo in bazarjem. Zvečer pa se bomo vkrcali v vlak, ki nas bo popeljal proti obali kaspijskega morja. H (Z) in R  

Dan 3: KASPIJSKO MORJE IN PUŠČAVA
Zjutraj bomo pristali ob kaspijski obali, v mestu Turkmenbaši, ki je odlično izhodišče za začetek raziskovanja bližnje okolice. Zato nas bodo po ogledu mesta čakala terenska vozila s katerimi se bomo odpeljali do belega kanjona in ga raziskali. Zvečer bomo v turkmenski divjini uživali ob tabornem ognju ter prespali v šotorih. C (Z, K, V) 

Dan 4: NEZEMELJSKI KANJON
Zapeljali do dela Turkmenistana, kjer se bomo počutili kot bi bili na Marsu. Odkrivali bomo izjemno slikovit kanjon, ki ga krasijo roza, rumeni in zeleni odtenki. Prav ta del se je nekoč nahajal pod Kaspijskem morjem in zato se ni čuditi tem izjemno zanimivim geološkim pojavom. Iz kanjona nas bo pot vodila do grobnice znanega sufijskega mistika. C (Z,K,V)

Dan 5: BALKANABAD 
Po jutranjem zajtrku nas bo pot vodila proti glavnemu mestu province Balkan, proti Balkanabadu. Ustavili se bomo na pomembni romarski točki, ki se nahaja v pokrajini gorovja Kopet Dag. Ta romarski kraj privablja številne domačine, prvenstveno ženske. Prespali bomo v manjšem mestu Serdar na pol poti do puščave Karakum. GH (Z)

Dan 6: PUŠČAVA KARAKUM
Nadaljevali bomo proti brezpotjih puščave Karakum (Črna puščava), ki prekriva 75% turkmenistanskega ozemlja in skupaj z uzbeško puščavo Kizilkum (Rdeča puščava) tvorita četrto največjo puščavo na svetu. Uživali bomo v brezpotju puščave, se izgubljali sredi ničesar, srečevali kamele vse dokler ne bomo prišli do vasic, ki se nahajajo ob presušeni reki. Na poti si bomo ogledali pomembno trdnjavo iz 1.stoletja pred našim štetjem. C (Z,K,V)

Dan 7: PEKLENA VRATA – Darvaza
Danes nas bo pot vodila do morda najpomembnejšega puščavskega pojava v Turkmenistanu, do t.i. »peklenskih vrat« v Darvazi. Tu se nahaja plinski krater, ki gori več kot 40 let in je prav posebej zanimiv po sončnem zahodu. Turkmenistan je namreč zelo bogat s plinom in se to pozna na vsakem koraku. C (Z,K,V)

Dan 8: PUŠČAVSKE VASICE
Po zajtrku se bomo zapeljali proti zanimivim puščavskim vasicam, ki se nahajajo sredi ničesar. Ponovo nas bo spremljala puščava Karakum, manjši zaselki in prijazni ljudje. Zvečer bomo uživali ob sončnem zahodu in neskončnosti puščave. C (Z,K,V)   

Dan 9: GONUR TEPE (Unesco)
Naš današnji cilj bo vožnja do znanega arheološkega najdišča Gonur tepe, ki je pod Unescovo zašito. Gonur tepe je vsaj 4000 let staro mesto in velja za arheološki biser. Namreč prav tu v Turkmenistanu je nekoč obstajala civilizacija, ki je bila tako pomembna kot so bile civilizacije Egipta, Mezopotamije, Indije in Kitajske. C (Z,K,V)

Dan 10 – 11 : MERV – BLIŠČ SVILENE CESTE 
Zjutraj si bomo ogledali arheološko najdišče Gonur Tepe. Od tu nas bo pot vodila proti Turkmenistanskemu biseru – Mervu. Merv, nekoč imenovan Margiana, je bil dom Arijcev in Sedžuških Turkov ter številnih ostalih. To je bilo mesto v katerem si je heterogena družba izmenjevala znanja in dobrine, saj je bil zelo pomembna postojanka na svileni cesti. Ob prihodu bomo sprva raziskali bazar, si ogledali zgodovinski muzej in ostanke Merva, kjer naj bi našli ostanke iz 3000 let pred našim štetjem. Merv se nahaja v oazi sredi puščave Karakum in je nekoč bilo pomembno trgovsko mesto v Osrednji Aziji in se lahko kosalo s Samarkandom, Buharo in Heratom. Večkrat je bilo poimenovano kot »kraljica sveta«. Drugi dan popoldan pa se bomo zapeljali nazaj proti Aškabadu in se zvečer sprehodili po razsvetljenem mestu. H (Z)

Dan 12: Polet domov

*H = hotel; *GH = gostišče, penzion ali spanje pri domačinih; J = jurta; *Z = zajtrk; *V = večerja; *R = razno (vlak, avtobus, paluba); *C = šotori.

Cena: od 2000€

Cena vključuje:

 • Povratni letalski prevoz Dunaj/Ljubljana – Aškabat – Dunaj/Ljubljana* z vsemi letališkimi taksami in 20 kg prtljage;
 • organizacijo potovanja s strani lokalne in slovenske agencije;
 • nastanitev v hotelih 3*/4* v dvoposteljni sobah ali gostiščih v dvoposteljnih sobah ali več posteljnih sobah in v šotorih.
 • Hrana kot je označena na programu (*Z = zajtrk; *K = kosilo; *V = večerja);
 • prevozi s terenskimi vozili (jeep) in z avtobusi
 • spalni vlak (4 v kabini) na 2. dan potovanja;
 • dovolilnice za nacionalne parke;
 • angleško govorečega lokalnega vodnika;
 • kuharja za pripravo hrane, ko spimo v šotorih;
 • vse vstopnine po programu;
 • slovenski vodja poti/slovenski vodnik.

Cena ne vključuje

 • doplačilo za manjšo skupino v primeru da se prijavi manj oseb: 100€ (14 – 11 oseb), 150€ (10 – 8 oseb)
 • zdravstveno zavarovanje CORIS z asistenco 34€ – 55€ (trojno kritje),
 • povratni transfer do letališča, če let izven Slovenije (okvirno 60€ do 90€),
 • enoposteljna soba​ – možna samo v mestih (120€),
 • posredovanje in urejanje za vizum za Turkmenistan – 90€,
 • dodatni obroki, ki niso omenjeni pod vključeno;
 • osebno izdatki.

Opombe:

 • za potovanje v Turkmenistan slovenski državljani potrebujemo vizo za Turkmenistan.
 • število mest je omejeno na 16,
 • potovanje bo zagotovljeno, ko bo 8 prijavljenih potnikov – takrat bodo tudi kupljene letalske karte; v nasprotnem primeru vam bomo vrnili vplačila;
 • cene letalskih kart, cene storitev lokalnih partnerjev in valutna razmerja se ves čas spreminjajo, zato so cene okvirne in lahko odstopajo. Cena potovanja je preračunana glede na ceno letalskih kart 10. septembra 2019.
 • splošni pogoji so sestavni del ponudbe in so objavljeni na spletni strani
 • info: 041 251 258 ali shakti.potep@gmail.com
 • ​prosimo, preberite še posebne informacije spodaj​.
 • Prijave zbiramo do 30 dni pred odhodom oziroma zapolnitve mest  preko spodnje povezave.

Pomembno: Cene letalskih kart, cene storitev in valutna razmerja se ves čas spreminjajo, zato so cene okvirne in lahko odstopajo. Mi 100% zagotavljamo ceno naše organizacijo in vodenje. Avio karta je 650€ (cena preračunana 10. septembra 2019, cena letalskih kart variira). Rok za prijavo po 30 dni pred odhodom.

PRIJAVA: Za prijavo na potovanje je potrebno izpolniti prijavnico in jo poslati na naš e-mail.

Vplačila: ob prijavi se vplača 30% cene aranžmaja in s tem si zagotovite mesto v skupini. Ob minimalnem številu vplačanih prijav zagotovimo odhod. Cena je bila preračunana 10. septembra 2019. V primeru, da ne zberemo dovolj prijav akontacijo vrnemo oz. se sorazmerno poviša cena potovanje in se potovanje vseeno izpelje. Ko je skupina potrjena se plača letalsko karto, preostanek pa se nakaže na račun agencije najkasneje en mesec pred odhodom.

INFORMATIVNA PRIJAVNICA ZA POTOVANJE