ČAS POTOVANJA

21.09. - 30.09.2019

ali s podaljškom 21.09. - 05.10.2019

SKUPINA
min. 6 - max. 16 potnikov
CENA
880€ + letalska karta
CENA S PODALJŠKOM
1100€ + letalska karta
iran-manjse-oct-2015-201
Odkrivanje klasičnih mest, spanje v vasicah, puščava, slano jezero, mošeje, medrese, pompozen Esfahan, puščavski Yazd, kraljevski Perzepolis, začaran Širaz in skrivnostni Alamut. Navdihujoča grobnica Suleymaniye, in živahno mesto Tabriz z največjim bazarjem, v bližini pa armenske cerkve in iranska »Kapadokija«.

SPLOŠNE INFORMACIJE

KAKO POTUJEMO? Potovanje je kombinacija ogledov znamenitosti, manjšega pohodništva, obiskov bolj odmaknjenih krajev (puščavske vasi in gorske vasi). Potovali bomo z lastnim prevoznim sredstvom, taxiji, terenskimi vozili, metrojem.

NASTANITEV: Večina nočitev bo v hotelih ali gostiščih (guesthousih) z dvoposteljnimi ali troposteljnimi sobami s kopalnico srednje kategorije. V puščavi in na splošno ko ne bomo v mestih bomo prenočevali v penzionih (tradicionalnih hišah) in pri domačinih kjer nimajo vedno dvoposteljnih sob.

VELIKOST SKUPINE: Število udeležencev je omejeno na 16 oseb, minimalno število je 7. Pri manjši skupini (pod 16 oseb) računamo doplačilo, ki so opisana na programu. Majhna skupina nam omogoča večjo prilagodljivost in obisk krajev, ki nam bi bili drugače nedostopni.

HRANA: Iranska kuhinja je odlična. Od kebabov, do mesnih jedi, jedi z zelenjavo. Alkohol je v Iranu striktno prepovedan. Po večini se pijejo sokovi in iranski čaj. Za vse ljubitelje kave predlagamo da si jo vzamejo s seboj.

VALUTA: V Iranu lahko zamenjamo €/$ v riale. V Iranu ni mogoče uporabljati kreditnih/debetnih kartic razen ob večjih nakupih jih občasno upoštevajo (preproge, keramika,…). Od leta 2017 je mogoče v Iranu kupiti njihovo bančno kartico in položiti gotovino na kartico s katero se lahko plačuje v Iranu.

VREME: April je idealen čas za obisk zahodnega in osrednjega dela Irana. Takrat je v Iranu prijetno toplo in dežela je v cvetju, še posebej na severu in zahodu. To obdobje velja za najprimernejše obdobje potovanja v ta del Irana. Temperature se gibljejo od 10 – 25 stopinj, v gorovju Alborzu in na zahodu Irana zna biti hladneje preko noči.

ZDRAVJE: Obveznih cepljenj za Iran ni. Priporočamo cepljenje da si ogledate spletno stran www.zdravinapot.net.

VARNOST: Iran je izjemno varna država. Potrebna je kot povsod previdnost tam kjer so večje množice ljudi.

VIZUM: Postopek za pridobitev vize je dokaj enostaven. Dobimo jo z našim posredovanjem na iranski ambasadi. Cena vizuma brez priporočilnega pisma je 65€/osebo. Ambasada v Ljubljani oktobra 2107 ni zahtevala priporočilnega pisma, a v kolikor ga bo ponovno zahtevala je cena priporočilnega pisma 35€/osebo.

OBLAČILA: Za gorski svet potrebujemo toplejša oblačila. Na jugu in v puščavskem delu bo precej topleje. Za ženske veljajo posebna pravila oblačenja: glava mora biti pokrita z ruto. Obvezne so dolge hlače in zgornji del z dolgimi rokavi. Seznam opreme in priporočil dobite ob prijavi na potovanje.

1. dan: LET V IRAN
Transfer do letališča in polet.

2. in 3. dan: ŠIRAZ & PERZEPOLIS
Pritali bomo v Širazu na jugu Irana. Širaz je poznan kot mesto ljubezni, vrtnic in pesnikov. V Širazu nas bo prevzela lepo ohranjena in barvita tržnica. Ogledali so bomo zanimive mošeje z ogledalci, roza mošejo, perzijske vrtove, čajnice in grobnico velikega pesnika Hafiza. Naslednji dan se bom zapeljali do Yazda. Na poti do tja si bomo ogledali nekdanjo perzijsko prestolnico Perzepolis. Ustavili se bomo ob kraljevih grobnicah ter ob grobnici ustanovitelja perzijskega imperija v Pasargadu. H/GH (Z)

4. dan: YAZD
Yazd je simpatično puščavsko mesto z zanimivo arhitekturo iz žganih opek. V starem mestnem jedru se bomo izgubljali po labirintu prepletenih ulic. Spoznali bomo puščavsko arhitekturo od vodnih kanatoV do blatnih »klima naprav« ter zbiralnikov vode. Časa bo dovolj tudi za lastno raziskovanje ali za ogled poznane iranske rokoborbe. GH (Z)

5. dan: ZOROASTRSKA ZAPUŠČINA in SVILENA POT
Zapustili bomo Yazd in se napotili proti puščavi. Na poti do tja si bomo ogledali svetišče zoroastrov, kjer hranijo večni ogenj. Zoroastrizem je vsekakor navdušil nemškega filozofa Nietzscheja, ko je napisal delo »Tako je govoril Zaratustra«. Ogledali si bomo tudi zoroastrske stolpe tišine in ustavili se bomo v karavansaraju, »ledenih« hišah, trdnjavah. Zvečer pa bomo prispeli v puščavsko vas. GH (Z)

6. – 7. dan: PUŠČAVA
Raziskali bomo osrednjo puščavo Irana, Dasht-e-Kavir, kjer se bomo izgubljali v različnih puščavskih pojavih. Z džipom se bomo zapeljali preko sipin ter uživali ob pogledu na slano jezero. Po želji si bomo lahko privoščili tudi jahanje kamel. Zadnji dan nas bo pot vodila proti Esfahanu. GH (Z)

8. – 9. dan: ESFAHAN
Esfahan velja za biser Irana in mu pravijo »Esfahan je pol sveta«. Pompozno mesto se ponaša s prefinjeno arhitekturo iz turkiznih keramičnih ploščic. To je mesto palač, mostov, čajnic in bazarjev ter zelo znane armenske četrti. Poleg impresivne arhitekture, nas bo navduševal bazar, ki je znan po perzijskih preprogah, keramičnih, bakrenih in lesenih izdelkih, po zlatu, tekstilu, oreščkih,… Zadnji dan nas bo pot iz Esfahana vodila do Teherana. H (Z)

10. dan: TEHERAN
v Teheranu se bomo izgubljali po osrednjem bazarju (tržnici) in občudovali golestansko palačo ter obiskali nekatere znamenitosti mesta, muzeje in se čudili bogastvu dežele. H (Z)

11.dan: POLET

PODALJŠEK POTOVANJA – ZAHODNI IRAN:

11. – 12.dan: ALAMUT
Iz Teherana se bomo zapeljali do slikovite doline pod trdnjavo Alamut. Na Alamutu v bližini Qazvina si bomo ogledali trdnjavo, ki je v 11. stoletju pod vodstvom Hasana Sabbaha postala središče Ismailcev. Uživali bomo v prečudovitih razgledih na gorovje Alborz in nad slikovito dolino. Naslednji dan se bom zapeljali do Qazvina, kjer si bomo ogledali nekdanjo prestolnico safavidske dinastije. Zvečer pa bomo prispeli v Zanjan, mesto ki je znano po svojevrstnem bazarju. GH (Z)

13. dan: GROBNICA SULEYMANIYE IN MAVRIČNI HRIBI
Zjutraj si bomo ogledali grobnico Suleymanije (Unesco), ki se nahaja v bližini Zanjana. Po ogledu pa nas bo pot vodila proti Tabrizu. Na poti si bomo ustavili ob pisanih hribih in nezemeljski pokrajini zahodnega Irana. H (Z)

14.dan: TABRIZ in IRANSKA KAPADOKIJA
Zjutraj se bomo zapeljali do iranske Kapadokije, kjer ljudje še vedno živijo v bivališčih iz vulkanskega tufa. Popoldan pa si bomo ogledali Tabriz, ki slovi po živahnem in slikovitem bazarju in vrvežu turško govorečih Azerov, ki prevladujejo v mestu. V Tabrizu si bomo ogledali glavne znamenitosti mesta, se izgubljali po bazarju in poskušali lokalne jedi. GH (Z)

15. dan: ARMENSKE CERKVE
Zapeljali se bomo do iransko – armenske meje, kjer bomo raziskovali slikovito pokrajino mehkih hribov in uživali na poti proti Jolfi. V slikoviti okolici reke Aras se nahajajo armenske cerkve, ki si jih bomo ogledali. Zvečer se bomo vrnili nazaj v Tabriz. GH (Z)

Dan 16: POLET

*H = hotel; *GH = gostišče, penzion ali spanje pri domačinih; *Z = zajtrk; *V = večerja; *R = razno (vlak, avtobus, paluba).
Cena: od 880€ + letalska karta
Cena s podaljškom: 1100€ + letalska karta
*letalska karta je okvirno 350€ – 500€

Cena vključuje:
– Nastanitev v hotelih (H) 2*/3* v dvoposteljni sobah z zajtrkom in v gostiščih (GH) v dvoposteljnih in več posteljnih sobah z zajtrkom;
– VIP avtobus (udoben avtobus z raztegljivimi sedeži) na relaciji Esfahan – Teheran*;
– Vsi prevozi po programu v Iranu (najeti avtobus/kombi, redna linija Vip avtobusa, taxiji, metro, terenska vozila);
– Vožnja z džipi čez sipine;
– Organizacijo potovanja;
– Vodenje in slovenski vodja poti;

Cena ne vključuje/obvezna doplačila pred odhodom:
– Povratni letalski prevoz Dunaj/Ljubljana – Širaz/Teheran/Tabriz – Dunaj/Ljubljana* z vsemi letališkimi taksami in 20 – kg prtljage (350€ ob zgodnji prijavi);
– doplačilo za manjšo skupino v primeru, da se prijavi manj oseb: 50€ (15 – 14 oseb), 80€ (13 – 11 oseb), 100€ (10 – 10 oseb); 120€ (9 – 6 oseb).
– urejanje in posredovanje za iranski vizum (65€).
– vpisovanje formularja za iranski vizum (15€).

Cena ne vključuje/možno doplačilo ob prijavi:
– zdravstveno zavarovanje CORIS z asistenco 35€ – 42€ (trojno kritje),
– povratni transfer do letališča, če let izven Slovenije (okvirno 60€ do 90€)
– enoposteljna soba (120€/krajše potovanje in 150€/daljše potovanje) – enoposteljna soba ni možna ko spimo v gostiščih izven mest.

Cena ne vključuje/obvezna doplačila na poti:
– vstopnine – približno 60€ – 90€,
– napitnina za šoferje 20€.

Opombe:
– akcija na ceno vela do preklica,
– za potovanje v Iran slovenski državljani potrebujejo vizum ki ga uredimo pred odhodom,
– število mest je omejeno na 16,
– potovanje bo zagotovljeno, ko bo 6 prijavljenih potnikov – takrat bodo tudi kupljene letalske karte; v nasprotnem primeru vam bomo vrnili vplačila.
– cene letalskih kart, cene storitev lokalnih partnerjev in valutna razmerja se ves čas spreminjajo, zato so cene okvirne in lahko odstopajo. Cena potovanja je preračunana glede na ceno letalskih kart 10. decembra 2018.
– splošni pogoji so sestavni del ponudbe in so objavljeni na spletni strani www.shaktipotep.com
– info: 031 249 105 ali shakti.potep@gmail.com
– prosimo, preberite še posebne informacije spodaj.
– Prijave zbiramo do 30 dni pred odhodom oziroma zapolnitve mest preko spodnje povezave

Pomembno: Cene letalskih kart, cene storitev in valutna razmerja se ves čas spreminjajo, zato so cene okvirne in lahko odstopajo. Mi zagotavljamo ceno naše organizacijo in vodenje.
Mednarodna letalska karta je preračunana na 10. decembra 2018 in je bila 400€ z odhodom iz dunajskega letališča. Cene letalskih kart se spreminjajo in veljajo do zapolnitve kvot.

PRIJAVA: Za prijavo na potovanje je potrebno izpolniti prijavnico in nam jo izpolnjeno posredovati na naš e-mail: shakti.potep@gmail.com.
Prijavnica za potovanje se nahaja tu: PRIJAVNICA (KLIKNI, IZPOLNI in POSREDUJ). Prijava je informativne narave. Z izpolnitvijo prijavnice se šteje, da sprejemate določila splošnih pogojev poslovanja Agencije.

Vplačila: Prijave sprejema Agencija do 30 dni pred odhodom oz. do zapolnitve prostih mest. Po prijavi boste prejeli račun, iz katerega bodo razvidni vsi podatki o naročenem potovanju. S poslanim računom za prvi obrok v višini 30% cene potovanja se šteje, da je pogodba sklenjena. Preostali del računa mora biti poravnan najkasneje do 10 dni pred odhodom. Ob minimalnem številu vplačanih prijav zagotovimo odhod (6 oseb). V primeru, da ne zberemo dovolj prijav akontacijo vrnemo oz. se sorazmerno poviša cena potovanje glede na manjšo skupino.

INFORMATIVNA PRIJAVNICA ZA POTOVANJE